În toată tragedia Petromidia un singur lucru mi-a făcut pielea de găină: Felicitari, colegilor! Ați fost minunați!

03 iul. 2021
446 afișări
În toată tragedia Petromidia un singur lucru mi-a făcut pielea de găină: Felicitari, colegilor! Ați fost minunați!

Da, imaginile cu fumul de la incendiul din Năvodari, de la rafinăria Petromidia, ne-a luat ochii și norul toxic care s-a dus spre mare ne-a speriat puțin, iar televiziunile și site-urile de știri au vuit de breakinguri și informații. Însă s-a gândit cineva cum 120 de oameni au luptat pe viață și pe moarte pentru a stinge una dintre cele mai înalte flăcări pe care le-am văzut vreodată fiecare dintre noi? Nu sunt un mare fan al ministrului Lucian Bode, însă am fost impresionat de modul în care le-a mulțumit salvatorilor.

Datorită profesionalismului pompierilor militari şi al pompierilor rafinăriei, această tragedie nu s-a transformat în catastrofă – Lucian Bode după tragedia de la Petromidia

Nu știu cum s-a făcut, dar județul Constanța a fost practic în prim-planul zilei de vineri, având loc două tragedii în mai puțin de 12 ore. Un amalgam de emoții s-a desfășurat în fața ecranelor telefoanelor și televizoarelor, iar cele întâmplate au reușit să șocheze, să scandalizeze și să uimească toată România.

Mai mult, în fața exploziei de la Petromidia, cei mai importanți oameni din serviciile de urgențe din România se aflau prin zonă, atât Lucian Bode, ministrul MAI, care se afla la Corbu unde s-a implicat în ancheta teribilei crime, cât și Raed Arafat, șeful DSU, care în momentul exploziei se afla la Cernavodă. Se pare că cel din urmă a fost ales de premierul Florin Cîțu să coordoneze întreaga acțiune pentru care a fost invocat un cod roșu de urgență.

Focul de la Petromidia a izbucnit în jurul orei 12 și până la ora trei fusese deja stins. Totuși, pompierii au mai stat câteva ore prin zonă pentru a răci întreaga instalație și a fi siguri că flăcările nu reizbucnesc.

Pompierii, ci nu cotațiile pe bursă, ar trebui să fie în prim-plan după incidentul de la Petromidia

Nu sunt un mare fan al ministrul de Interne Lucian Bode, însă m-a uimit declarația sa de vineri prin care a spus că datorită profesionalismului pompierilor, tragedia de la Petromidia nu a devenit o catastrofă. Chiar m-a uimit. Cu toți am fost furați de imaginile incredibile cu flăcările și fumul care se vedea de la zeci de kilometri, însă puțini au fost cei care s-au gândit la lupta dusă de pompieri în acele momente. Și au fost mulți, vreo 120 de oameni au participat la operațiunea de stingere a celor 4 focare de incendiu.

Și totuși, în știri, salvatorii au fost priviți drept niște cifre într-o statistică, alături de numărul de mașini de pompieri și de ambulanțe SMURD venite la intervenția de la Petromidia. Uneori uităm că sunt oameni care ne sar în ajutor atunci când avem nevoie și poate trebuie să ne dăm seama că nu îi respectăm destul. Am prieteteni pompieri și pentru cei care aleg această vocație nu am decât respect. Își merită pe deplin salariile, sporurile și chiar pensiile speciale și ieșitul mai devreme din activitate, chiar dacă, ca orice instituție din România, are și defectele sale.

Doar Bode și Arafat le-au mulțumit salvatorilor

După ce flăcările au fost stinse, gândind totul la rece, dacă îmi permiteți să spun asta, ISU Constanța a postat povestea stingerii acestui incendiu de la Petromidia la care au participat salvatori din patru județe, alături de o serie de imagini cu pompierii încinși atât de flăcări, cât și de căldura de afară și de costumele care îi protejează.

Și totuși, în timp ce niște oameni se luptau să stingă un munte de flăcări și fum, televiziunile vuiau că acțiunile la bursă ale Petromidia au scăzut cu 10 procente.

”Le mulţumesc şi îi felicit pe toţi cei care au făcut posibil ca la opt minute de la primirea apelului să fie prezenţi aici. În mai puţin de o oră, în jurul orei 13.15, incendiul a fost localizat, iar la ora 15.00 incendiul a fost lichidat”, a spus Bode în cadrul unei conferințe de presă.

Incidentului s-a soldat cu 6 persoane afectate, dintre care 2 persoane cu arsuri pe 45%, respectiv 35% din suprafața corpului transportate în București, două persoane cu diverse traumatisme transportate la spital și o persoană cu arsuri minore care a refuzat transportul la o unitate spitalicească. Din nefericire, persoana dispărută a fost găsită decedată, fiind vorba de un tânăr de doar 32 de ani care intrase în tură de dimineață și la ora 14 trebuia să plece acasă, la familia sa.

Și că tot vă plac cifrele, ca să înțelegi mai ușor anvergura situației, vă las mai jos datele oferite de Inspectoratele pentru Situații de Urgență Județene care au acționat cu următoarele mijloace de intervenție în explozia de la Petromidia:

14 Autospeciale de stingere cu apa și spumă;
3 Autocamioane de intervenție;
4 motopompe de mică și mare capacitate;
1 autospecială CBRN;
1 autospecială transport victime multiple;
1 ambulanța SMURD Terapie Intensivă Mobilă;
6 ambulanțe SMURD Echipaj de Prim Ajutor;
6 ambulanțe ale SAJ Constanța ( 1 echipaj C2 și 5 echipaje B2);
2 elicoptere SMURD.

Felicitari, colegilor! Ați fost minunați!

Încă am pielea de găină când scriu aceste rânduri. Uitați de flăcări, uitați de fumul toxic și gândiți-vă că vineri, 120 de oameni, au evitat ca o tragedie să se transforme într-o adevărată catastrofă.

Arafat a vorbit și el despre intervenția de la Petromidia și despre gestul pompierilor

Profesionalismul colegilor și modul în care au intervenit au limitat tragedie – Raed Arafat

De asemenea, după finalul intervenției, a vorbit și Raed Arafat, șeful DSU, despre cele întâmplate. Acesta a spus că turiștii nu au fost niciodată în pericol. Mai mult, fumul s-a dus spre mare, iar modul în care autoritățile au folosit mesajele RO-ALERT a fost exemplar.

Mesajele RO-ALERT, folosite foarte bine

„S-a folosit sistemul RO-ALERT foarte bine. Niciun moment nu a fost pusă populația în pericol. Garda de Mediu ne-a spus că în acest moment nu există pericol pentru populație. Nu a fost un pericol care să necesite evacuarea. Următorul RO-ALERT ar fi fost să plece cu calm către camerele lor de la hoteluri, dar nu era cazul în acest moment. Intervenția a fost foarte bună. Nu a fost necesară evacuarea zonei”, a spus Raed Arafat vineri.

Șeful DSU a vorbit și despre efortul pompierilor și despre căldura și pericolul pe care acești oameni l-au îndurat pentru a stinge flăcările de la rafinăria Petromidia. Acesta a explicat că salvatorii au fost nevoiți să facă față căldurii de la incendiu, căldurii de afară și căldurii dată de costumele de protecție ce trebuie să îi protejeze împotriva flăcărilor.

Cookies