În timp ce fierbeți la semafor în rond la Universitate, admirați statuia închinată lui Ionel Brătianu. A costat 16, 6 milioane de lei și se sprijină cu 160 de tone pe pasajul de la metrou

02 apr. 2021
681 Afișari
În timp ce fierbeți la semafor în rond la Universitate, admirați statuia închinată lui Ionel Brătianu. A costat 16, 6 milioane de lei și se sprijină cu 160 de tone pe pasajul de la metrou

Vă mai amintiți când în rond la Universitatea din București a apărut o împrejmuire care aducea cu un coteț de găini? Ei bine, n-a fost să fie coteț, ci monument, mai precis replica unui ansamblu statuar dedicat lui I.C Brătianu, operă care a stat în rond de la inaugurarea sa, în mai 1903, și până în anul 1948 când comuniștii au trimis-o urgent la topitoria Uzinelor Republica din București. Ce i-a apucat în anul 2019 de i-au repus pe Brătieni la locul lor, în buricul târgului? Ce să-i apuce, era an Centenar, și atunci Primăria Generală a dat drumul la statui pe bandă rulantă, figuri din bronz pe soclu de granit în valoare de multe, multe, multe milioane de euro. Statui cu dedicație, mai jos. Aici sunt banii dumneavoastră: pe soclu.

Statuile au ceva foarte penibil în ele. Ceva ridicol, parfumat cu găinaț de cioară. Busturi mutante, rahitice, mutre rigide cu mustăți și favoriți care la prima rebeliune sunt distruse cu barosul ca să fie înlocuite de capetele noilor învingători.

statuie, fondator UE, parcul herastrau
Aici sunt banii dvs: pe soclu, in imagine unul dintre fondatorii UE din parcul Herastrau.

Statuile, prima oprire a porumbeilor deranjați la stomac

Sunt prima țintă a demolatorilor atunci când se schimbă Faraonul, Regele, Regimul și tot prima urgență a porumbeilor deranjați la stomac, closetul lor public suspendat fancy în piețele publice. Așa s-a întâmplat și cu faraoanca Hatșepsut căreia feciorul ei, Tutmes, i-a șters hieroglifa din istorie, i-a distrus mumia și i-a desfigurat statuile. Așa a pățit și Nefertiti  (“Frumoasa care, iată, vine”) cea care era, apropos, soacra lui Tutankhamon. Nici memoria ei nu a scăpat de răzbunarea poporului mânios, nu mai zic de ce-au pățit recent statuile celor bănuiți că ar fi fost stăpâni de sclavi.

De Centenar s-a dat liber la capete si ansambluri statuare exorbitant de scumpe

Monumentul Brătienilor din Piața Universității s-a dorit a fi altceva, o lecție de istorie vie, incă de la inceput. Regele Carol I a ținut să-i mulțumească astfel prietenului si susținătorului său, Ionel Brătianu ( Ionel l-a adus in țară prima dată, când Carol a venit deghizat să ne cunoască metehnele) și a chemat de la Paris un sculptor, pe Ernest Dubois, care împreună cu arhitectul Petre Antonescu, a pus Brătienii pe soclu. Inaugurarea s-a făcut cu mare tam tam, cu surle și trâmbițe, in anul 1903, la vremea aceea fiind cel mai mare grup statuar din București si din țară. Și, deodată, in 2019 când ne plictiseam, a venit Centenarul și dintr-un foc Primăria București a comandat una bucată de Rege Ferdinand de pus în Piața Victoriei, în valoare de 17 milioane de lei, una bucată de Henri Mathias Berthelot în valoare de 2 milioane de lei, una bucată de Monument al Unirii pentru domnul sculptor Ioan Bolborea (42.894.360 preț final, fără TVA), artist ulterior cercetat de DNA din cauza că a pus alamă în Lupoaică în loc de bronz, și tot alamă a pus și în ansamblul lui Nenea Iancu din fața Teatrului Național. Prejudiciu de 18 milioane de lei, a concluzionat DNA. Alamă a pus și în “Vioara spartă” și în Alexandru Ioan Cuza. Măi să fie, câtă coțcărie!

piata, uniersitatii, rond
Grupul statuar inchinat lui Ionel Bratianu, fondatorul PNL a fost reasezat in Piata Universitatii in anul 2019.

Parcul Herăstrău a devenit “La căpățâni” grație capetelor fondatorilor UE de care se sperie copiii

Să nu uit, tot Primăria a mai comandat pentru Centenar una bucată Vlad Țepeș in valoare de de 2, 2 milioane de lei și una bucată superbisimă denumită Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu, vă puteți imagina cam ce înseamnă asta. Brătienii au avut parte de mână unui alt sculptor abonat la greu la contracte cu statul, Ionel Stoicescu, cel care a plantat în Herăstrău busturile fondatorilor Uniunii Europene, de i se mai spune locului, în mod cu totul sugestiv “La căpățâni”. Fug copiii când le văd.

Ptiu, ptiu, ptiu că Frumos mai esti! „La căpățâni,” in Herăstrău.

12 căpățâni pe malul lacului, urâte cu spume, dezvelite pe vremea primarului Adrian Videanu. Tot Ionel Stoicescu l-a rezolvat și pe Prințul Rainier III de Monaco, de străjuiește caricatural și astăzi Parcul Circului, lui i-a smuls cearșaful Gabi Firea.

parcul, circului, printul rainier
Caricatura Printului de Monaco, fără de care Parcul Circului nu ar mai fi al Circului. Sursa foto, Hot News.

160 de tone de bronz stau deasupra Pasajului de la metroul din Piața Universității

Replica ansamblului Brătienilor de la Universitate a fost executată de S.C EXORNO STUDIO SRL, firmă înființată în anul 2016. Pe atunci avea la o cifra de afaceri de 215.000 lei, profit de peste 208.000 lei. Ansamblul a costat 16, 6 milioane de lei, are 15 metri inalțime și 160 de tone de bronz. Trebuia inaugurat într-o zi de octombrie în anul 2019, numai că fix atunci s-a nimerit să fie adoptată moțiunea de cenzură care a dat jos Guvernul Dăncila și nu s-a mai ținut nimic, nicio inaugurare, deși stră stră nepoata lui Ionel Brătianu venise special de la Paris pentru momentul solemn.

 piata, universiatatii, ansamblul statuar bratianu
Grupul Statuar inchinat lui Ionel Bratianu a stat in Piata Universității până in anul 1948 când a fost topit de comunisti. Ce vedem astazi este o replica, a costat aproape 17 milioane de lei.

Nicio ceremonie, mai mult sau mai puțin politizată, nu va putea vreodată să conteze mai mult pentru București, pentru istoria României și pentru familia Brătianu, decât faptul că monumentul lui I. C Brătianu se înalță din nou, falnic, în inima capitalei”, scria mândră pe facebook Gabriela Firea, după ce dezvelirea a fost anulată.

Stră-strănepoata lui Ionel Brătianu a fost lăsată cu ochii în soare, inaugurarea s-a anulat pe motiv de Viorica Dăncila

În replică, stră-strănepoata fondatorului Partidului Liberal, lăsată cu ochii în soare la monument declara pentru Digi24: “Am venit da, efectiv, special, un pic în ultimul moment, pentru că am fost prevenită că mai sunt doar zece zile și am ajuns miercuri pentru a fi sigură că sunt acasă, joi, la ora 13.00. Un prieten m-a găzduit în familia lui, iar când am ajuns joi,, era lume adunată acolo, în fața statuii, în piață, oameni așezați cam peste tot. M-am apropiat și mi s-a spus: s-a anulat”.

statuie, ionel bratianu, piata universitatii

Ce simbolizează ansamblul statuar pe lângă care treceți zilnic, exasperați de ambuteiajul de la Universitate

Cât timp așteptați să se facă verde, citiți articolul, priviți monumentul și băgați la cutie istoria neamului. În vârf stă cocoțat Ion C. Brătianu în postură de orator, alături de figura alegorică a României încoronate. Mai jos, pe piedestal se află România nouă, reprezentată printr-o tânără care rupe lanțul robiei, aluzie la Războiul de Independență, iar pe partea opusă o găsim pe România muncitoare care are doi copilași și îi oferă lui Brătianu laurii recunoștinței. Mai este și Prințul Carol acolo, salutat de Brătianu, iar în cele patru colțuri ale soclului mai dibuim patru femei, cine sunt rămâne la libera voastră interpretare, că verde se face greu la rond.

Prin mintea, prin inima și brațele noastre”

Pe soclu este dăltuit textul “ Prin mintea, prin inima și brațele noastre” și la el se uită o femeie știutoare de carte cu alți doi copilași cărora le arată ce scrie. Sub acest grup, pe o placă de marmură neagră stau scrise cuvintele: “Lui Ion C. Brătianu.1903”. Sus pe soclu, lângă Brătianu se află două personaje, o femeie care simbolizează biruința, te prinzi de asta pentru că ține un steag tricolor și lângă ea se află un soldat în uniformă, cu raniță model 1877, un răcan care privește concentrat la steag. Asta vedeți când traversați orașul. Unde mai pui că toată opera are 160 de tone care se reazămă fix pe cei patru stâlpi din centrul Pasajului de la Universitate, fiecare stâlp susține vreo 40 de tone, încât eu nu m-aș mira ca într-o zi să se întâmple ceva, Doamne ferește, Doamne ocrotește-i pe români.

statuie, piata universiatii
Grupul statuar original a fost inaugurat in anul 1903. A fost făcut prin subscripție publică, atunci ca si acum.

În anul 2008 s-au realizat componentele artistice ale ansamblului monumental și au fost transpuse în material definitiv de bronz. Valoarea acordului-cadru pentru realizarea componentelor artistice din bronz și a soclului de piatră este de 11.900.000 de lei cu TVA inclus. La care se adaugă montarea și amplasarea care au costat 4.760.000 de lei cu TVA inclus”, a comunicat Primăria București in octombrie 2019. Deci, totul s-a dus în 16 milioane de lei.

Ce să mai zic, nu mai zic nimic, că greu se mai face verde la noi.Doar atât aș mai spune: Ionel Brătianu chiar merita și merită o statuie, că fără el nu aveam un neamț disciplina(n)t in fruntea țării și nici România modernă. Make Bucharest great again și numai bine, domnul Ionel.

Nota B365.ro: Când  ne-am întrebat de ce vrem să „Make Bucharest Great Again”, ne-am răspuns simplu; Yes, pentru că We Can! Așadar, „Make Bucharest Great Again”, articol cu articol:

Cookies