În țara lui Mirel din Măgurele

20 feb. 2024
2825 Afișari
În țara lui Mirel din Măgurele
În țara lui Mirel din Măgurele | Foto: Maria Coman

S-a indignat lumea că vorbește urât Erika Isac. Am așteptat câteva zile până să ascult melodia cu Mirel din Măgurele. N-am avut timp și pe undeva nici chef, nu mai sunt chiar așa legată de social media, pierd destul de ușor subiectele zilei. 

Dar în timpul de când Macarena de rit nou a devenit hit și ziua în care am ascultat-o eu, Mirel din Măgurele a făcut următoarele doar în București: 

A violat o fetiță de 7 ani în bazinul de înot, sub ochii părinților care nu știau ce se întâmplă. Mirel era antrenorul ei, băiat de 20 de ani, angajat de unul dintre cele mai mari cluburi sportive din țară. Nu spun că e vina clubului, ăsta e Mirel și astea sunt faptele. 

A agresat sexual, la el în casă, o fată de 14 ani, venită pentru meditații la matematică. Acest Mirel are 68 de ani. Și e profesor, a fost profesor toată viața lui, acum e pensionar. A stat în preajma fetelor de 14 ani decenii întregi. Nu cred că s-a schimbat acum, la bătrânețe. 

În țara lui Mirel din Măgurele, bărbații, mulți dintre ei, femeile, din păcate încă multe și ele, cred că femeile au o parte din vină dacă sunt violate. Că au avut fusta prea scurtă. Că au avut bluza prea decoltată. Că întâi au părut că vor și pe urmă s-au răzgândit. 

În țara din Mirel din Măgurele nu prea știi ce și cum să îți înveți fata. Pentru că ceea ce crezi tu că ar fi normal să știe și cum crezi tu că ar fi normal să o înveți să se protejeze nu e suficient. Și nu știi cum să faci, să îi bagi în cap să nu aibă încredere în nimeni și să își păzească fiecare pas și să trăiască în frică la fiecare pas sau să o înveți să fie mândră de ea și să își susțină punctul de vedere și să fie demnă și încrezătoare. Așa ar fi normal, ați putea spune, doar că nu e așa, pentru că iată, pericolele sunt la tot pasul.

Și la sport, și la meditații, și în club, și pe stradă și acasă, pentru că, da, poate nu știați, cel mai periculos loc pentru femei este acasă, acolo unde nimeni nu vede agresorul, unde nimeni nu știe ce se întâmplă și de unde nu răsuflă nimic, pentru că ei îi e frică și îi e rușine. 

În țara lui Mirel din Măgurele sunt cele mai multe fete victime ale traficului de carne vie. În țara lui Mirel din Măgurele se umflă mult buzele și da, se pun multe silicoane, dar știți de ce? Pentru că așa îi place lui Mirel. Pentru că, dacă nu ar primi admirație și ieșire din sărăcie și o oarecare să îi spunem siguranță, femeile nu ar face asta. Fetele și femeile se trec repede, nu e așa, întotdeauna vor fi unele mai tinere, mai simpatice, mai necicălitoare, mai fără obligații, mai puțin obosite, așa că pentru multe lupta e permanentă și acceptă multe pentru acea să îi spunem siguranță de mai devreme. 

Pentru că auzi de mică și “cum o să te descurci tu singură, măi mamă”. Da, femeile au fost marfă de zestre o lungă perioadă, dar lucrurile nu s-au terminat încă. S-au mai schimbat, dar acolo, în sine, mentalitatea tot există. Că bărbatul e prădător și că e normal să reacționeze așa. Că el nu e făcut să fie bătut la cap, ci să vâneze. Ce contează că, de la epoca aceea s-au schimbat multe și nici femeia nu mai crește doar copii și face mâncare din resturile rămase. 

La femeie lucrurile trebuie să nu mai fie la fel, la el, are circumstanțe atenuante. Așa e el. Sigur că asta nu se întâmplă doar la noi,  uitați-vă doar la trendul fetelor de 9 ani cu ritunie de skincare, dar la noi există o mult mai mare inerție pentru schimbare decât în alte părți.

Nu, nu vrem să fim egale cu bărbații în sensul în care vrem să cărăm sticlele de apă, ar fi absurd, e o diferență de constituție și adesea de kilograme aici, care asta, da, așa e ea. Dar mental cred că putem accepta că lucrurile s-au schimbat. Doar că nu o facem sau o facem așa, de dragul discuției. Am văzut comentarii că versurile Erikăi Isac sunt vulgare. Cele mai multe critici asta spun, că vorbeşte urât. Posibil. Dar într-o țară care s-a scris pe dealuri Puie Monta și în care copiii au cărat la mitinguri afișe cu același slogan superb, poate ar fi bine să revedem un pic mai clar cum vedem vulgaritatea și de ce o acceptăm doar când ne place. (vă recomand, de altfel, să urmăriţi şi videoclipul, imaginea. simbolistica impecabilă) 

La o mare distanță, ca și limbaj, dar vă las din nou, aici, am mai făcut-o, o Macarena mai veche și mai elegantă.

Be a Lady They Said.

Nota B365.ro – Tot Maria, mai jos:

Cookies