În sfârșit, vom putea zbura direct din România la New York. Spoiler alert – nu din București

08 feb. 2022
1205 Afișari
În sfârșit, vom putea zbura direct din România la New York. Spoiler alert - nu din București
În sfârșit, vom putea zbura direct din România la New York. Spoiler alert - nu din București

Finally, românii vor putea zbura direct către New York, fără escale de multe ore. Spoiler alert: primul oraș din România care va oferi acest zbor nu este București.

În sfârșit, vom putea zbura direct din România la New York

Al doilea cel mai important aeroport din țară, după numărul de pasageri, după Aeroportul Internațional Henri Coandă din București, ar urma să ofere românilor primul zbor transatlantic care să lege țara noastră de „Visul American” – New York.

Mai exact, Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca ar urma să aibă zborul transatlantic până în anul 2030.

David Ciceo, directorul Aeroportului Avram Iancu Cluj susține că pentru realizarea acestui zbor mai trebuie făcute unele lucrări, dar partea bună este că cele mai multe vor fi din fonduri europene. Cel mai important proiect îl reprezintă devierea râului Someș pentru prelungirea pistei principale, care a fost început în urmă cu mai mulți ani.

„Principalul obiectiv e prelungirea pistei la 3.400 de metri, în aşa fel încât în anii următori să putem avea zboruri spre Statele Unite”, a declarat David Ciceo, citat de Adevărul.ro.

Prelungirea pistei principale

După ce va fi finalizată devierea râului Someș, iar pista va fi prelungită, Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj va avea zbor direct Cluj-New York. Inaugurarea noii piste se va face prin intermediul acestui zbor, dar acest lucru va fi posibil în maxim 8-10 ani, a mai declarat directorul aeroportului, potrivit sursei citate.

Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca va deveni primul aeroport din România care va fi legat de Statele Unite ale Americii prin intermediul unui zbor direct. De asemenea, se așteaptă ca până în anul 2035, ca aeroportul să aibă 7,5 milioane de pasageri pe an.

În prezent, din cauza pandemiei, traficul aerian atât de pe Aeroportul Avram Iancu din Cluj, cât și la nivel național s-a redus la jumate. Abia la începutul anului 2024 se estimează că traficul aerian va reveni la nivelul la care a fost înainte de pandemia cauzată de virusul SARS-COV-2.

Cookies