CONTRIBUTORS

În sfârșit, „Vești bune”! Sau 3 căi să scapi de singurătate și haos în vremuri pline de singurătate și haos

Nu-i așa că te simți tot mai singur? Cred că cel mai puternic sindrom al pandemiei este singurătatea, chiar dacă nu mai suntem în lock-down, chiar dacă scriem toată ziua pe Facebook, suntem cam singuratici. Efortul ăsta constant de a ne ține fricile la distanță, pentru că asta facem cu toții, nu ne prea mai dă timp de ascultat și de simțit. Oricât de optimiști am fi nu e ca și cum unii dintre noi trăiesc pe o planetă fără pandemie, unii își văd de treabă „ca înainte”, alții continuă să-și ducă viețile ca în ”normalitate”, însă au și ei fricile lor care bat la ușă din când în când. 

Și când te simți așa, chiar dacă încerci să te vezi cu prietenii, chiar dacă petreci timp cu oamenii pe care îi iubești, uneori tot ai senzația că ești singur. Și era așa și înainte, indiferent de context, ne simțim singuri câteodată, dar acum e apăsătoare singurătatea asta. Unul dintre motivele pentru care oamenii se simt singuri, chiar dacă stau în casă cu familia, chiar dacă se înconjoară de oameni este acela că singurătatea nu are treabă cu compania, ci cu înțelegerea, cu trăirea unei stări pe care contactul uman o generează care are legătură cu faptul că celălalt trece prin ce treci și tu. Și acum apare paradoxul – toți trecem prin pandemie, dar cum avem păreri atât de diferite despre ce ni se întâmplă și interpretări foarte diverse despre contextul actual, inevitabil, ne simțim singuri.

Vești bune. Prima dintre ele

Un antidot pentru starea care ne invadează când ne simțim neînțeleși de ceilalți este să ne alegem niște oameni care ne dau măcar impresia că ne înțeleg, iar dacă nu putem să-i găsim în carne și oase, îi putem găsi făcuți din cerneală în cărți. 

E mișto să citești. Chiar foarte tare. Dar uneori nu-ți vine. N-ai stare, te stresează atâtea lucruri în jur încât ți-e greu să aduni ghemul ăla de motivație care să te așeze liniștit/ă pe fotoliu și să te lase să strângi cana fierbinte de ceai în mână, timp în care să răsfoiești cu nesaț o poveste, o teorie, o treabă scrisă de vreo tanti sau de vreun nene care să ajungă la tine, să te liniștească, să te inspire sau, din potrivă, să te agite, să te tulbure, dar măcar făcându-te să evadezi. Astăzi nu o să vă recomand cărți profunde și nu o să scriu cuvinte mari despre lecturi care ne schimbă viața, o să vă spun despre trei cărți foarte ușor de parcurs, care sunt numai bune de strâns la piept.

„Cel mai frumos loc din lume e chiar aici”

Prima carte a venit când credeam că aveam a doua oară COVID, dar de fapt era o faringită cumplită care abia mă lăsa să respir și să înghit doi stropi de apă, prin urmare, eram foarte iritat și întors pe dos, nu aveam chef de chestii inteligente care să mă dea pe spate, ci de o carte subțirică, cu un scris lizibil și cu o structură foarte clară care să mă țină atât de atent încât să nu-mi mai număr fiecare înghițitură usturătoare.

Și am găsit-o pe Cel mai frumos loc din lume e chiar aici, o colaborare între Care Santos și Frances Miralles, o carte foarte liniștitoare și plină de speranță, foarte simplă în esența ei, dar înduioșătoare, fără nicio pretenție, din care puteai să desprinzi un mesaj inspirațional la fiecare pas. Cel mai important mesaj din carte e incapsulat într-o poezie care este intitulată Vești Bune și arată cam așa:

”Nu uita niciodată: orice sentiment își are reversul.

Când te simți nefericit, asta e dovada că poți fi fericit.

Iar asta este o veste bună.

Când te simți singur, îți dai seama ce bine ar fi să fii cu cineva.

Iar asta e o veste bună.

Trebuie să te doară ceva ca să apreciezi fericirea de a nu te durea nimic.

Iar asta e o veste bună.

De aceea, nu trebuie să te temi niciodată de tristețe, de singurătate sau de durere. Ele sunt dovada că există bucuria, iubirea și liniștea.

Iată niște vești bune.”

În sfârșit, "Vești bune"! Sau 3 căi să scapi de singurătate și haos în vremuri pline de singurătate și haos
„Când te simți singur, îți dai seama ce bine ar fi să fii cu cineva. Iar asta e o veste bună.”

„Legenda pescărușului”

Altă carte, care a apărut în viața mea de fiecare dată când am luat decizii importante și extrem de grele, decizii legate de schimbări de job, de oraș, de stil de viață este Legenda Pescărușului Jonathan Livingstone de Richard Bach. V-am zis, astăzi este despre cărți subțirele în cotor, dar nicidecum subțirele ca esență. Cartea aceasta de câteva pagini (care mai are și imagini multe) este cea mai bună carte de dezvoltare personală pe care am citit-o vreodată, deși e doar o parabolă despre un pescăruș care își dorește să fie mai mult decât o pasăre care pescuiește în ocean.

Jonathan Livingstone transformă zborul într-o artă și se desprinde de cârdul lui care nu-i înțelege dorința de a evolua și de a atinge perfecțiunea. Drumul lui Livingstone este fascinant, inspirațional și plin de lecții pentru cei care vor mai mult de la ei înșiși. 

În sfârșit, "Vești bune"! Sau 3 căi să scapi de singurătate și haos în vremuri pline de singurătate și haos
Drumul lui Livingstone este fascinant, inspirațional și plin de lecții pentru cei care vor mai mult de la ei înșiși.

„Singurătatea este un semn că ești într-o nevoie disperată de tine însuți”

Și pentru că ne dorim ca viața noastră să fie numai lapte și miere, vă recomand și o carte de poezii – milk & honey de Rupi Kaur. Eu am citit-o în engleză și, deși pentru pretențioși poate părea plină de clișee despre dragoste și vise romantice, are o lumină sinceră și un iz de încântare care reiese tocmai din simplitatea versurilor poetei. Pe lângă asta, ilustrațiile sunt absolut superbe și las mai jos o ilustrație încântătoare sub care scrie ”singurătatea este un semn că ești într-o nevoie disperată de tine însuți”.

În sfârșit, "Vești bune"! Sau 3 căi să scapi de singurătate și haos în vremuri pline de singurătate și haos
În sfârșit, „Vești bune”! Sau 3 căi să scapi de singurătate și haos în vremuri pline de singurătate și haos

Nota B365.ro:  Dacă l-am întreba pe Andrei ce ajută în orice, dar orice situație, probabil că răspunsul ar fi „CITITUL!!” E posibil să aibă dreptate. Și-atunci, mai citiți și cele de mai jos:


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button