VREMEA

În Sectorul 5, plăteşti taxe pentru maşina pe care nu o mai ai

Chiar dacă şi-au plătit datoriile către autorităţi în urmă cu mulţi ani, oamenii sunt obligaţi să scoată acum de prin „arhivele personale” chitanţe vechi de cinci sau şase ani, scrie evz.ro.

Autorităţile locale din Sectorul 5 nu au un sistem performant de înregistrare şi evidenţă a datelor, aşa că cetăţenii trebuie să stea la coadă ore întregi şi să găsească dovezi că au achitat deja toate taxele.

Un locuitor al sectorului 5 al Capitalei s-a trezit acasă, în luna februarie 2011, cu o somaţie de plată a impozitului pentru o maşină marca Volkswagen. Numai că autoturismul nu-i mai aparţinea din iulie 2005, dată la care Direcţia de Taxe şi Impozite a sectorului 5 i-a eliberat un act prin care arăta că maşina a fost scoasă din evidenţă.

Pe adeverinţa trimisă de autorităţi scrie că cetăţeanul este somat să plătească un impozit de 164 de lei, ,,bani ce reprezintă impozitul neplătit pentru o maşină pe care nu o deţine şi penalităţi”.

“Mi-au spus că, dacă nu mai am actele care să dovedeasc că a fost scoasă din evidenţă, mă pot adresa CEC-ului, acolo unde se plăteşte o taxă pentru scoaterea din evidenţă”, a povestit nefericitul contribuabil.

O altă „ghinionistă” din acelaşi sector a venit la Primăria sectorului 5 ca să dovedească că a achitat o amendă rutieră primită acum trei ani. „Am achitat-o la CEC. Cu toate acestea, am primit acasă somaţie că nu am plătit-o. Chitanţa nu am mai avut-o, aşa că a trebuit să mă duc la CEC să cer o copie, pentru a dovedi că am achitat amenda”.

Primăria Sectorului 5 aruncă vina pe CEC, mai exact pe funcţionarele de la ghişeu, care ar băga incorect codurile la achitarea taxelor.

Inspectorii Curţii de Conturi Bucureşti au descoperit, în urma controalelor efectuate anul trecut, că Primăria Sectorului 5 nu a stabilit, nu a înregistrat şi nu a urmărit impozitul şi taxele pe teren  în sumă totală de 140.000 de lei, pe care persoanele juridice ar fi trebuit să le achite.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button