ESENTIAL

„În România nu mai există transmitere comunitară a virusului”, spune Alexandru Rafila

În acest moment, nu mai există transmitere comunitară a virusului Sars-CoV-2 în România, a declarat expertul în microbiologie Alexandru Rafila la Digi24.

Chiar dacă este o veste bună, asta nu înseamnă că nu ne putem confrunta cu un nou val al epidemiei, a atras atenția Alexandru Rafila.

Raportările oficiale sunt mai mici decât numărul real al infectărilor, dar încă vorbim de câteva sute de cazuri zilnice.

„La 130-150 de cazuri nu mai e transmitere intercomunitară a infecției în România. Chiar dacă cifrele sunt subevaluate, 500 de cazuri pe zi la nivel național nu înseamnă transmitere comunitară, e una sporadică. Trebuie să înțelegem că în România au circulat mai puțin variantele mutante, cu excepția variantei din Marea Britanie.

Dacă încet-încet apar cazuri cu o variantă cu transmisibilitate mai mare, de exemplu varianta indiană are 40-50% transmisibilitatea mai rapidă decât varianta clasică, atunci putem să spunem că reapare transmiterea comunitară.

Nu trebuie să devenim paranoici, trebuie să continuăm să pledăm pentru vaccinare, să o facem țintit. În mediul rural nu se vaccinează, asta e realitatea și cred că în această vara am putea să facem în așa fel încât autoritățile să găsească cheia parteneriatului cu autoritățile locale încât în mediul rural să înceapă să existe interes pentru vaccinare.

Dacă în toamna vor fi semne de creștere a numărului de cazuri, atunci cu siguranță dacă terenul e pregătit, va există și aflux mai mare poate în a doua jumătate a verii sau în toamnă.

Peste vară sunt concedii, aceia care doresc să călătoreasă s-au vaccinat sau se vor vaccina în perioada următoare. Persoană sedentară o va face când va vedea că această pandemie ar putea să reizbucnească”, a declarat expertul în microbiologie Alexandru Rafila la Digi24.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button