În ritmul actual, blocurile din Capitală vor fi reabilitate termic în mai mult de o jumătate de secol

de:
02 dec. 2010
1 Afișari
În ritmul actual, blocurile din Capitală vor fi reabilitate termic în mai mult de o jumătate de secol

Confortul termic şi stoparea risipei de bani pe căldură se lasă mult aşteptate în casele bucureştenilor. Asta pentru că ar mai putea dura aproximativ 57 de ani până când toate locuinţele existente în Capitală ar urma să fie reabilitate termic, dacă se menţine ritmul actual de lucru.

91 de blocuri anvelopate în 2010

Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), prin intermediul căruia se finanţează Programul Naţional de Reabilitare Termică, în acest an au fost izolate 91 de blocuri din Capitală, adică până la 14.000 de locuinţe, ţinând cont de faptul că majoritatea imobilelor reabilitate sunt turnuri de zece etaje. În condiţiile în care în municipiul Bucureşti erau înregistrate la Institutul Naţional de Statistică (INS), la sfârşitul anului trecut, circa 793.000 de locuinţe la bloc, rezultă că apartamentele din Capitală ar putea fi reabilitate termic în 57 de ani, dacă se păstrează viteza actuală de lucru.

„În acest an, ministerul a alocat pentru reabilitarea termică a blocurilor din Capitală credite bugetare în valoare de 57,1 milioane lei şi credite de angajament în valoare de 43,9 milioane lei. Până în prezent, pentru reabilitarea termică a blocurilor din Capitală s-au cheltuit 110,7 milioane lei”, a precizat MDRT pentru B365.ro.

E drept însă că oficialii instituţiei susţin că, în cursul anului viitor, numărul locuinţelor izolate termic în Bucureşti va fi de două ori mai mare decât în acest an. „Se estimează că în 2011 se vor reabilita termic un număr de 25.000 de apartamente, propunerea de credite bugetare pentru anul 2011 fiind în valoare de 150 milioane lei”, au specificat reprezentanţii MDRT pentru B365.ro.

Statul suportă 80% din costuri

Conform prevederilor legale în vigoare, costurile de reabilitare termică sunt suportate în proporţie de 50% de către Ministerul Dezvoltării, 30% de către primăria de sector, iar restul de 20% de către beneficiarii lucrării, respectiv locatarii blocurilor izolate.

Reabilitarea termică presupune izolarea pereţilor exteriori ai blocului, înlocuirea ferestrelor blocului şi a uşilor exterioare existente, care vor izola mai bine fiecare încăpere, termo-hidroizolarea acoperişurilor sau a terasei, izolarea termică a planşeului peste subsol, precum şi lucrări de refacere a finisajelor anvelopei. În funcţie de rezultatele expertizei tehnice asupra blocului, la aceste lucrări se mai pot adăuga eventuale reparaţii la instalaţia de distribuţie a agentului termic pentru încălzirea spaţiilor comune.

Jumătate din blocuri sunt mai vechi de 40 de ani

Structura fondului de locuinţe, în funcţie de vechime, arată că 37% din blocuri au o vechime cuprinsă între 20-40 de ani, în timp ce 28% au fost construite cu 40 sau 50 de ani în urmă. Un sfert din imobilele de locuit datează de peste 55 de ani. În schimb, doar 3% din fondul de locuinţe are sub zece ani vechime, iar 7% din blocuri sunt construite acum 10 sau 20 de ani, potrivit datelor centralizate de MDRT.

Cookies