În prag de iarnă, RADET rămâne fără subvenție. ELCEN a pus poprire pe conturile Primăriei Capitalei

de:
12 oct. 2015
0 Afișari
În prag de iarnă, RADET rămâne fără subvenție. ELCEN a pus poprire pe conturile Primăriei Capitalei

„Electrocentrale București (ELCEN), companie aflată în coordonarea guvernului Ponta, a demarat procedura de executare silită a Primăriei Capitalei în numele unor datorii ale RADET către producătorul de energie termică. În cursul zilei de vineri, executorul judecătoresc a notificat Primăria Capitalei despre instituirea popririi pe contul de subvenție al municipalității până la recuperarea sumei de 115.226.744 lei. Suma reprezintă penalități de întârziere și cheltuieli de judecată datorate de RADET către ELCEN în urma sentinței civile nr. 6974/05.12.2013 pronunțate de Tribunalul București”, anunță viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea. 

Încasările de la populație și fondurile cu titlul de subvenție acordată de Primărie pentru energia termică constituie venituri ale contului ESCROW din care se finanțează cheltuielie cu producerea și transportul energiei termice. RADET are dreptul contractual la 32% din sumele colectate în acest cont. În prezent, poprirea dispusă de ELCEN asupra conturilor RADET este din nou de 100%, așadar RADET nu mai încasează în realitate nimic.

Efectele acestei decizii iresponsabile a ELCEN-ului sunt dramatice, susține viceprimarul. Astfel, „RADET nu va putea realiza ultimele 10 lucrări majore de reparații la sistemul de transport a energiei termice până la instalarea sezonului rece. Angajații RADET nu își vor mai putea primii drepturile salariale”.  De asemenea, RADET nu va mai avea capacitatea financiară pentru a repara avariile care apar în sistem existând pericolul ca mulți bucureșteni să stea în frig în această iarnă. 

Potrivit lui Cornel Pieptea, justificarea invocată de ELCEN pentru executarea Primăriei Capitalei se referă la calitatea de terț poprit ca urmare a relațiilor comerciale avute cu RADET. „Subvenția și ajutoarele bănești acordate de Primăria Capitalei pentru acoperirea diferențelor de tarif pentru energia termică destinată populației se efectuează în temeiul OG nr. 36/2006 și NU în baza unor relații comerciale, fiind sume care sunt destinate unei afectațiuni speciale prevăzute de lege”, susține viceprimarul. De asemenea, „conform codului de procedură civilă, sumele cu afectațiuni speciale nu sunt supuse executării silite prin poprire.”

Cornel Pieptea a solicitat Primăriei Municipiului București și RADET ca la începutul acestei săptămâni să acționeze în instanță pentru suspendarea și anularea executării silite.

Conform bugetului pe 2015, valoarea subvenției pe care Primăria Capitalei o plătește RADET este de 570 milioane lei. 

RADET deservește 1,2 milioane de persoane. RADET cumpară energia termică de la ELCEN, ELCEN furnizând circa 90% din necesar, și o distribuie către locuitori. 

Citește și RADET începe AZI probele la cald. Bucureştenii vor avea căldură în calorifere începând de mâine

Cookies