În plin cod roșu de caniculă, Prefectura Capitalei dă bucureștenilor sfaturi. Ce trebuie să faceți și ce nu în zilele cu temperaturi extreme

14 iul. 2024
1886 afișări
În plin cod roșu de caniculă, Prefectura Capitalei dă bucureștenilor sfaturi. Ce trebuie să faceți și ce nu în zilele cu temperaturi extreme
În plin cod roșu de caniculă, Prefectura Capitalei dă bucureștenilor sfaturi. Ce trebuie să faceți și ce nu în zilele cu temperaturi extreme. Sursa foto: Unsplash

În mijlocul codului roșu de caniculă, Prefectura Capitalei aduce o serie de recomandări bucureștenilor pentru a trece cu bine peste zilele cu temperaturi de foc și pentru a nu-și pune sănătatea în pericol sau chiar viața, în cazul persoanelor vulnerabile, precum copiii sau vârstnicii.

Temperaturile extrem de ridicate din ultima perioadă au dus la instaurarea codului roșu de caniculă în București, avertizare care a fost extinsă de ANM și luni și marți, 15 și 16 iulie, după ce inițial a fost emisă doar în acest weekend. În acest context, Prefectura Capitalei a transmis o listă de recomandări și de lucruri de evitat cu ocazia acestui val de căldură.

„Temperaturile vor atinge valori extreme, depăşind 40 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.”, a anunțat Prefectura Capitalei.

Ce sfaturi le-a dat Prefectura Capitalei bucureștenilor

Pentru a evita disconfortul și chiar pentru a evita eventuale probleme de sănătate, care pot să apară mai mult în rândul copiilor sau al persoanelor în vârstă, Prefectura Capitalei a transmis următoarele recomandări:

  • Evitaţi expunerea prelungită la soare în intervalul orar 11:00-18:00. Căutaţi să rămâneţi în interior, în locuri răcoroase.
  • Hidrataţi-vă corespunzător, consumând cel puţin 2 litri de apă pe zi. Evitaţi băuturile alcoolice, carbogazoase sau cu conţinut ridicat de zahăr.
  • Purtaţi haine lejere, de culoare deschisă, din materiale naturale şi acoperiţi-vă capul cu o pălărie sau şapcă.
  • Folosiţi creme de protecţie solară cu un factor de protecţie ridicat pentru a evita arsurile solare.
  • Evitaţi activităţile fizice intense în aer liber în timpul caniculei.
  • Acordaţi atenţie sporită copiilor, vârstnicilor şi persoanelor cu probleme de sănătate, aceştia fiind cei mai vulnerabili în faţa temperaturilor ridicate.
  • Utilizaţi aparatele de aer condiţionat în mod responsabil, asigurându-vă că acestea funcţionează corect şi că aerul este filtrat şi răcorit corespunzător.
  • Evitaţi deplasările inutile în orele de vârf ale caniculei. Dacă este necesar să ieşiţi, încercaţi să faceţi acest lucru dimineaţa devreme sau seara târziu, când temperaturile sunt mai scăzute
  • Verificaţi starea de sănătate a vecinilor şi a celor apropiaţi care sunt în mod special vulnerabili la temperaturi extreme.

Citește și

Cookies