În pandemie, marile platforme de streaming au înflorit. Care sunt cele mai bune filme ale anului 2020?

01 ian. 2021
53 Afișari
În pandemie, marile platforme de streaming au înflorit. Care sunt cele mai bune filme ale anului 2020?
Anul 2020 nu a dus lipsă de producții cinematografice senzaționale

Deși acest an a fost unul apăsător si neproductiv pentru omenire, industria cinematografică a turnat film dupa film și a migrat spre marile platforme de streaming. Mai jos un top al celor mai bune filme din ultimul an, realizat de BBC Culture.

De la superba performanță a lui Kate Winslet în Ammonite, la drama realistă regizată de Eliza Hittman, Never Rarely Sometimes Always, Hollywood se poate lăuda cu multe filme realizate, în ciuda pandemiei care a îngreunat filmările și a închis cinematografele din toată lumea. Marile producții au migrat spre platforme de streaming precum Netflix, HBO sau Amazon Prime, fapt care nu a făcut altceva decât să cimenteze importanța acestor site-uri în rândul pasionaților de film. Iată topul celor mai bune filme ale acestui an, conform BBC Culture.

  • Mangrove – primul film din miniseria „Small Axe” a lui Steve Mcqueen are în prim plan povestea grupului de activiști de culoare The Mangrove Nine, care luptau împotriva injustiției și abuzurilor poliției. Acțiunea este plasată în Marea Britanie, la finalul anilor ’60.
  • Wolfwalkers – este un film de animație care urmărește aventurile lui Robyn, fiica unui vânător englez. Curiozitatea o împinge pe Robyn spre pădure, și astfel descoperă că unul dintre lupi se poate transforma în fată. Animația lui Tomm Moore este o poveste despre magie, cu elemente din folclor și animații superbe.
  • I’m Thinking of Ending Things – înfricoșătoarea producție a lui Charlie Kaufman este fără pereche. Personajele principale sunt Lucy (Jessie Buckley) și Jake (Jesse Plemons), un cuplu care se duce la părinți. Hainele și vârsta personajelor se schimbă de la o scenă la alta, iar Lucy nu este mereu sigură de identitatea ei. Un adevărat omagiu adus vieții și iubirii, filmul vă va ține cu sufletul la gură.
  • Ammonite – Kate Winslet joacă unul dintre cele mai bune roluri din cariera sa, în persoana lui Mary Anning, un arheolog din secolul al 19-lea, care a descoperit o serie de fosile ce au schimbat antropologia. Meritele pentru descoperire au fost însă atribuite bărbaților din echipa de cercetare. Povestea urmărește dezvoltarea lui Mary, o femeie independentă, care învață să se bucure de viață și de relația cu iubita sa, Charlotte Murchison.
  • Rocks – este posibil cel mai autentic film despre viața de adolescent. Acțiunea o are în prim plan pe Bukky Bakray în rolul lui Rocks, o fată care trebuie să aibă grijă de fratele ei mai mic dupa ce mama lor dispare subit. Aventurile lui Rocks și ale prietenilor săi ilustrează veridic dificultățile traiului într-o zonă rău famată, dar și râsul, energia, ambiția și optimismul caracteristice vârstei.
  • Ma Rainey’s Black Bottom – bazat pe piesa de teatru cu același nume, care a câștigat premul Pulitzer, acest film prezintă povestea legendei muzicii blues, Ma Rainey, și a lui Levee (Chadwick Boseman), un muzician extrem de talentat marcat de un atac rasist. Fiecare clipă a acestui film este caracterizată de energie, muzică bună și pasiune.
  • Da 5 Bloods – 4 veterani de culoare din armata americană se întorc în Vietnam pentru a recupera rămășițele prietenului lor, ucis în război, dar și o cutie de muniții plină cu aur. În regia lui Spike Lee, sunt abordate teme sensibile – rasismul, ororile războiului și sindromul post-traumatic.
  • The Personal History of David Copperfield – regizorul Armando Iannucci nu se multumește cu o simplă adaptare după cartea lui Charles Dickens, acest film este remarcabil prin cadre, culori, actori și scenele adiționale cărții, imaginate de actor. Mai mult, acțiunea este încadrată perfect în spațiu și timp: Anglia Victoriană, caracterizată de stratificarea socială și de sărăcia din rândul populației.
  • Never Rarely Sometimes Always – aceată dramă o are în prim-plan pe Autumn (Sidney Flanigan), o tânără de 17 ani dintr-un orășel din Pennsylvania in care avorturile sunt interzise. Regizorul Eliza Hittman scrie o poveste intimă despre alegerile complicate, secrete și deciziile triste pe care tinerele sunt nevoite să le ia pentru a avea șansa unui viitor mai bun.
  • The Hunt – acest film a stârnit controverse cu mult înainte de lansarea sa, tocmai din cauza plotului. Niște liberali răpesc câțiva republicani si se apuca sa-i vâneze. Filmul este palpitant, cu întorsături de situație, și sugerează diviziunea din societatea americană.
  • Bacurau – localnicii din satul brazilian Bacurau constată cu stupoare că localitatea lor a dispărut de pe orice hartă. Mai mult, filmul se transformă într-un omagiu sângeros închinat filmelor western în momentul în care satul este atacat de mercenari.
  • The Assistant – structurat sub forma unei zile din viața unei secretare, The Assistant o are în rol principal pe Julia Garner, noua angajată din corporație, care e supusă unor munci extenuante – un fel de Devil Wears Prada mult mai realist. În regia lui Kitty Green, filmul expune problemele din cultura corporatistă, cum ar fi sexismul, condescendența și complicitatea prin tăcere.
  • Emma – desi există destule adaptări după Jane Austen, acest film se face remarcat prin castingul încântător (Anya Taylor-Joy, Johnny Flynn, Mia Goth, Tanya Reynolds), dar și prin costumele și cromatica aparte. Regizoarea Autumn de Wilde își etalează cariera de fotograf prin superbele cadre în care surprinde povestea Emmei Woodhouse.
  • The Vast of Night – într-o noapte în anii ’50, un DJ de radio și un inginer de sunet din New Mexico descoperă o serie de sunete necunoscute pe o frecvență radio. Oare este vorba despre extratereștri?
  • The Painter and the Thief – o pictoriță cehă din Oslo se împrietenește cu hoțul care i-a furat două picturi de la o expoziție.
  • True History of The Kelly Gang – bazat pe romanul lui Peter Carey, prezintă povestea tâlharului Ned Kelly și a bandei sale, care cutreieră întreaga Australie pentru a scăpa de autorități.
Cookies