În inima mare a orașului, o lume plină de viață abia așteaptă să te cunoască. Prima vedere din cartierul în care toți am vrea să ne mutăm

09 apr. 2021
643 Afișari
În inima mare a orașului, o lume plină de viață abia așteaptă să te cunoască. Prima vedere din cartierul în care toți am vrea să ne mutăm

Lumi pe care nu le-am prins, nu le știm, dar măcar le intuim. Lumea cu un pantofar peste drum de fierar, la doi pași de prăvălia unui nea Mitică bragagiu, halvagiu și serbecciu, înainte de măsuța portretistului de lângă cârciuma cu florăreasa-n poartă. Lumi în care toată lumea se știa cu toată lumea, de la număr la pantof până la numărul de teribile rateuri amoroase. Nu e un articol dubios-nostalgic, e doar începutul povestirii unor transformări mari, mijlocii și mici care au început cu lumi pe care măcar le intuim și din care am ajuns în Bucureștiul pe care îl trăim. Cum e orașul pe care îl străbatem în fugă zilnic? Mustește de viață chiar și când pae adormit. E de ajuns să-i dai un ghiont și zvâncește. Ca să-l cunoaștem mai bine, să vedem ce cafea bea dimineața, ce muzică ascultă, la ce cârciumi mânâncă, ce talente și ce ambiții are, mergem de azi în inima lui mare. Mergem de azi în Cartierul Creativ. E un serial de... cardiologie urbană, dacă vreți.

Avizier de cartier

Cartierul Creativ (CC) este un proiect de poziționare și de regenerare urbană, un ecosistem creativ din centrul Bucureștiului ce își propune valorificarea și potențarea industriilor creative și a organizațiilor și proiectelor culturale din zona definită de Grădinile Cişmigiu şi delimitată de bulevardele Berzei-Elisabeta-Griviţa.

Bine-ai venit în Cartierul Creativ din București!

E în povestea asta cu Cartierul Creativ o dorință uriașă de viață mai bună în oraș care se hrănește și  din convingerea că industriile creative pot contribui semnificativ la dezvoltarea economică și socială, dar și din speranța că poate schimba narațiunea Bucureștiului, prin expunerea, promovarea și dezvoltarea scenei și a efervescenței locale a acestui oraș.

Ca să se întâmple toate de mai sus, Asociația Cartierului Creativ a început să construiască o adevăratea rețea a Cartierului Creativ. A creat instrumentele necesare unei platforme și a dezvoltat proiecte și evenimente menite să contribuie la amplificarea coeziunii comunitare și la creșterea vitalității culturale a orașului. 

Azi, din rețeaua Cartierului Creativ fac parte astăzi peste 200 de enități creativ-culturale, de la mici business-uri locale, studiouri de arthitectură sau design și până la instituții culturale sau de educație prestigioase, precum Muzeul Național al României, Universitatea Națională de Artă și Design sau Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. 

Mai multe despre acesta, dar și despre proiectele care se nasc aici, puteți găsi  pe site-ul Cartierului sau pe paginile de social media (instagram/facebook)

Contraste și hărți

CC este o zonă care se remarcă prin diversitate, cuprinzând atât clădiri istorice, bulevarde şi străzi neschimbate de decenii, universităţi şi instituţii publice culturale importante, case de cult care menţin diversitatea, cât şi cele mai hip concept store-uri din oraş, cele mai inovative businessuri locale, cele mai populare baruri şi cafenele, alături de provocări sociale şi de un mix atipic de ţesuturi urbane.

Made in CC

În lipsa unei strategii pe termen lung privind antreprenoriatul creativ local, CC este o iniţiativă care îşi propune să încurajeze şi să promoveze entităţile şi organizaţiile care îl formează şi îl definesc şi să încurajeze consumul, dar şi producţia de conţinut cultural la nivelul oraşului. 

Așadar, printre obiectivele CC se numără: dezvoltarea comunității creative locale, consolidarea parteneriatelor și a proiectelor creativ-culturale, dezvoltarea publicurilor, îmbunătățirea diversității și a experiențelor culturale, branding de oraș, dar și dezvoltare urbană sustenabilă prin urbanism tactic sau cultivarea sentimentului de mândrie civică.

Vederi din cartier

CC se bucură deja de o concentraţie foarte mare de entităţi şi organizaţii creative şi are potenţialul de a deveni rapid o alternativă turistică culturală reală, care să poată susţine poziţionarea Bucureştiului pe harta destinaţiilor turistice cultural-alternative la nivel regional şi european. 

Viață de cartier

Procesele de dezvoltare urbană sănătoase gravitează în jurul unor obiective şi valori care vorbesc despre creşterea calităţii vieţii în termeni de coeziune şi incluziune socială, spaţiu verde, calitatea spaţiului public şi a celui construit, dar şi despre calitatea vieţii culturale şi încurajarea antreprenoriatului local. Toate acestea presupun proiecte gândite la scară umană şi, întotdeauna (!), cetăţeni implicaţi în negocierea şi creionarea viitorului urban. 

Dezvoltarea urbană atentă la nevoile oamenilor presupune deci procese care implică, în general, un grad ridicat de creativitate – de la tactici şi metodologii de crowdsourcing, bugete participative, procese de design thinking de tipul bottom-up la instrumente de dezvoltare comunitară. De aceea, încurajarea, promovarea şi dezvoltarea creativităţii sunt un instrument care poate contribui esenţial la modul în care un oraş evoluează. 

Comunitate în rate

Dezvoltarea comunitară este un proces continuu, esenţial pentru orice oraş care îşi doreşte să se laude cu o calitate a vieţii ridicată şi foarte importantă în definirea şi evoluţia sectorului cultural şi creativ, în general. Puterea coeziunii, a talentului şi a schimbului de know-how este principala resursă de dezvoltare sustenabilă şi responsabilă pe termen lung. CC este o iniţiativă care îşi doreşte să încurajeze schimbul şi asocierea, şi amestecarea, şi creşterea simţului de apartenenţă.

Readucerea la viață a unor spații abandonate

Un alt obiectiv important al acestui demers este generarea unor modele de bune practici pentru regenerarea și repunerea în circuitul creativ-cultural al orașului, a unor spații abandonate, dar cu potențial Într-un oraș în care fragmentarea este mai degrabă regula, Cartierul Creativ își propune să descopere în interiorul rețelei pe care își propune să o coaguleze, dovada importanței colaborării și puterea comunităților de a construi și de a reda viață unor spații abandonate. 

Împreună!

Acesta e doar primul pas pe care îl facem împreună într-un parteneriat B365.ro – Cartierul Crativ. De-acum încolo, luăm cartierul la picior să-i descoperim oamenii, ideile, străzile, cafenelele, afacerile, planurile, visele. Și le povestim, săptămânal, aici. So nice to meet you!

 

Cookies