În inima Bucureștiului, pe Magheru, era cândva un fabulos templu grecesc. Comuniștii l-au darâmat în ’61 ca să pună în locul lui magazinul “Eva”

31 ian. 2021
76894 Afișari
În inima Bucureștiului, pe Magheru, era cândva un fabulos templu grecesc. Comuniștii l-au darâmat în '61 ca să pună în locul lui magazinul “Eva”
A înviat Templul grecesc de pe Magheru, inima Bucureștiului de odinioară. La cine a ajuns uriașa bogăție din Muzeul Simu, Louvre-ul Micului Paris

Doar bătrânii din București poate că își mai amintesc de clădirea aceea antică, impunătoare care a stat în buricul târgului din 1910 și până în anul 1961. Muzeul Simu se află pe colțul dintre Bulevardul Magheru și strada Arthur Verona, vis-a-vis de cinematograful Patria. Clădirea adăpostea lucrări de pictură, sculptură, grafică și arte decorative de o excepțională și uriașă valoare. Toate au fost adunate de un singur om, Anastase Simu, un mare boier pasionat de artă care-a trăit după deviza “Nu numai pentru noi, dar și pentru alții”. Mai jos, aflați povestea templului demolat și ce s-a întâmplat cu uriașa avere a colectionarului Simu.

Anastase Simu avea 19 ani și era elev la Viena când s-a trezit că unchiul sau, Petrache Simu, i-a lăsat toată averea moștenire.  Anastase se trăgea dintr-o familie de mari moșieri foarte bogați, era educat, și-a obținut licenta în drept la Paris și doctoratul în științe politice și administrative la Bruxelles. A călătorit mult în toată lumea și se afla în legătură cu cei mai rafinați negustori de artă, știa toate muzeele din Europa. Anastase Simu a fost un adevărat vizionar care și-a dorit ca și târgul nostru prăfuit, Bucuresci, să aibă un muzeu demn de civilizația europeană.

muzeul,sima, din, bucuresti, astazi, demolat
Muzeul Sima adăpostea o impresionantă colectie de artă

Anastase Simu cheltuia sume exorbitante ca să aducă în România cele mai valoroase opere de artă

Simu cheltuia în neștire, din buzunarul sau, ca să aducă în țară tablouri semnate, în special, de pictori impresioniști europeni. De pildă, până în 31 martie 1944, colecționarul a făcut cumpărături de picturi și sculpturi în valoare de 1.260.000 de lei, o suma fabuloasă pentru acele timpuri. Aduna opere de artă din toată lumea, pe care le alegea cu multă pricepere și bun gust. “ Dacă treceți pe strada Mercur, ați văzut desigur cu uimire, în mijlocul stilului arhitectonic chinuit și neliniștit al atitor case boierești, ridicându-se în linii liniștite, sprijinite de coloane ionice, masiv și totuși nu greoi, un templu grecesc”, scria gazetarul B. Brădișteanu la inaugurarea Muzeului Simu, in anul 1910.

“Nimic pentru noi, totul pentru țară”. La inaugurarea muzeului au venit Principele Ferdinand și Principesa Maria

Era numit “templul dedicat artei” iar construcția lui a fost inspirată de templul ionic Erechtheion pe care-l găsim pe necropola din Atena. Clădirea a fost realizată după planurile arhitectului francez C. Sciky și i-a uimit pe bucureșteni. La inaugurare, în 1910, au venit Principele Ferdinand și principesa Maria, dar și Spiru Haret, ministrul educației de atunci (de “instrucție publică”). Muzeul “Simu” avea cinci săli, fiecare dintre ele dedicate unei anumite perioade și era considerat “o poartă deschisă spre frumusețe”. Simu a adunat tablouri semnate de Eugene Delacroix, Renoir, Gustave Coubert, care stăteau alături de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Camil Ressu, Constantin Brincusi.

din, interiorul, muzeului, sima, in interbelic
Cadru din interiorul Muzeului Sima, in interbelic, cu sotia colectionarului.

Simu a lăsat “națiunii române” prin testament toată averea sa, operele de artă, casa de la Sinaia și muzeul. Insă, fii natiunii au dărimat tot ce el a construit

În 1944 instituția avea 1902 de picturi, sculpturi și desene, la care se adăugau 191 de piese de mobilier, coloanele pe care erau așezate sculpturile și 920 de volume rare și scumpe de artă. Simu a lăsat “națiunii române”, prin testament, casa, muzeul cu toate colecțiile, moșiile din țară și o vila Simu la Sinaia. Comuniștii credeau că templul este de inspirație masonică, așa că l-au pus la pământ în anul 1961, magazinul Eva era mai important. Știți magazinul ăla în care se găseau numai șepci, uniforme și haine socialiste, lipsite de gust.

Muzeul Simu a fost recreat in VR, il puteti vedea si voi la Facultatea de Arhitectură din Bucuresti

Templul Simu a fost cel mai valoros muzeu de artă din România interbelică. Dacă vreți să-l vedeți, să intrati in el, să știți că a fost recreat virtual la Muzeul Facultății de arhitectură. Proiectul “ Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în București în perioada comunistă”, a fost derulat pe parcursul anului 2019 de Filiala Ordinului Arhitecților București și de Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. Toată uriașa colecție Simu se află la Muzeul Municipiului București.

Cookies