În Herăstrău au apărut două construcții fără autorizație. Ce a transmis Primăria Capitalei

16 feb. 2021
236 afișări
În Herăstrău au apărut două construcții fără autorizație. Ce a transmis Primăria Capitalei

În Parcul Herăstrău, monument istoric, pe Șoseaua Nordului, chiar lângă ecluză, au fost ridicate în ultimele luni două construcții noi, parter și etaj, cel mai probabil cârciumi, scrie Hotnews.

Primăria Capitalei spune că aceste clădiri noi și/sau extinderile au fost făcute fără autorizație, beneficiare fiind două firme, Tuya Restaurant și MHZT Investiții.

Prima dintre ele îl are printre acționari, alături de o firmă din Emiratele Arabe, pe Ștefan Nanu, fiul primarului din Cornu, fost vicepreședinte la TSD Prahova, apropiat de Vlad Cosma și Sebastian Ghiță, după cum a relatat presa de-a lungul timpului.

Cealaltă firmă este deținută de un offshore din Cipru.

Interesant este că o parte din terenul pe care s-a construit aparține orașului, fiind în administrarea ALPAB – Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București.

Proprietarii au fost somați să demoleze construcțiile, dar nu s-au conformat. Ulterior s-a întocmit o dispoziție de primar pentru demolare și au fost sesizați procurorii.

Ce a transmis Primăria Capitalei

„Întrucât Parcul Regele Mihai I (Herăstrău) figurează cu regim de monument istoric, regăsindu-se în Lista Monumentelor Istorice a Municipiului București din anul 2015, iar în conformitate cu prevederile art. 24 lit. a din legea nr. 50/1991 – republicată, cu modificările și completările ulterioare, executarea fără autorizație de construire sau de desființare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, de lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum și orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de lege – monumente, ansambluri, situri – inclusiv la anexele acestora, identificate în același imobil – teren și/sau construcții, la construcții amplasate în zone de protecție a monumentelor și în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcții cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentații de urbanism aprobate, constituie infracțiune, această faptă fiind sancționată cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, au fost sesizate organele de cercetare penală, respectiv Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Cookies