În Ferentari, oamenii își usucă hainele spălate pe o conductă RADET neizolată. Practic, acum căldura nu se mai pierde, se transformă

14 feb. 2022
649 Afișari
În Ferentari, oamenii își usucă hainele spălate pe o conductă RADET neizolată. Practic, acum căldura nu se mai pierde, se transformă
În Ferentari, oamenii își usucă hainele spălate pe o conductă RADET neizolată. Practic, acum căldura nu se mai pierde, se transformă. Sursă foto: Captură video/ Digi24.ro

Frig afară, frig și-n casele bucureștenilor, iar conductele care ar trebui să încălzească locuințele oamenilor, fac risipă. Cum? Apa pleacă fierbinte din CET-uri, dar din cauza lipsei izolației a conductelor, apa ajunge călduță în cartiere.

Conducta RADET, proiectată să încălzească atât Casa Poporului, cât și cartierul Rahova din București, are sute de metri care nu sunt izolați în cartierul Ferentari. Oamenii din Ferentari nu sunt abonați la conductă, dar au găsit o altă modalitate de întrebuințare.

În Ferentari, oamenii își usucă hainele spălate pe o conductă RADET neizolată

Această magistrală termică traversează cartierul Ferentari de-a lungul străzilor Brăniștari și Sergent Tablan Dumitru, din Sectorul 5 al Capitalei. Conducta are 85 de grade Celsius. Este fierbinte, nu este izolată pe o porțiune de sute de metri și nici nu încălzește vreo locuință pe care trece.

Oamenii care locuiesc în apropierea conductei au învățat să o folosească în alt mod: își usucă hainele pe tabla neizolată.

– Pe cuvânt. Fără glumă. Da, păi uite, ia. Rufă, uite. Se usucă. Păi cum dracu, dacă are 80 de grade să nu se usuce?”, a declarat un bucureștean care își usucă rufele pe conduca neizolată din Ferentari și care recunoaște că este o mare risipă, potrivit digi24.ro.

Practic, acum căldura nu se mai pierde, se transformă

Aceste conducte au fost proiectate să alimenteze cu apă caldă și căldură blocuri, instituții, dar și Casa Poporului. Termoenergetica a declarat că, în prezent, alimentează doar cartierul Rahova, iar Casa Poporului este încălzită de CET Grozăvești.

Problema este rețeaua de termoficare a Capitalei care a fost moștenită de la fostul RADET și care păgubește bugetul public. Multe conducte alimentau pe vremuri fabricile și uzinele din București, iar acum nu mai sunt bune de nimic, dar încă sunt calde.

Căldura se pierde pe drum, iar bucureștenii dârdâie în case. Practic, Capitala are încâlzire pentru trotuare, străzi și aer. Vedem la fiecare pas, țevile RADET care scot abur atât din canale, cât și din pământ. Banii oamenilor se risipesc.

În Ferentari, oamenii își usucă hainele spălate pe o conductă RADET neizolată. Practic, acum căldura nu se mai pierde, se transformă

Cookies