“În doi ani, bucureștenii ar putea să aibă Parcul Lacul Morii gata, la cheie”. Președintele arhitecților din București: Orașul are nevoie de astfel de proiecte ca de aer

18 aug. 2022
2454 Afișari
“În doi ani, bucureștenii ar putea să aibă Parcul Lacul Morii gata, la cheie”.  Președintele arhitecților din București: Orașul are nevoie de astfel de proiecte ca de aer
Emil Ivănescu, președinte OAR-B: “Cam in doi ani în doi ani, bucureștenii ar putea să aibă Parcul Lacul Morii gata, la cheie. Bucureștiul are nevoie ca de aer de astfel de proiecte”

Tocmai a fost lansat concursul internațional de soluții pentru amenajarea Parcului Lacul Morii din București.Ordinul Arhitecților din România, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România-Filiala București, alături de autoritatea contractantă – Primăria Sectorului 6 a MMB- au drept obiectiv „amenajarea peisagistică a malurilor de lac și favorizarea activităților recreativ-sociale, culturale și sportive, care să medieze relația dintre lac, spațiile publice existente și zonele construite învecinate”. Cum va arăta viitorul parc ne spune Emil Ivănescu, președinte OAR-B.

parcul, lacul, morii
Parcul Lacul morii in prezent.

Lacul Morii este o amenajare hidrologică relativ recentă fiind un lac de acumulare rezultat prin inundarea unei zone mlăștinoase, la intrarea Dâmboviței în oraș, parțial ocupată în trecut cu un țesut tradițional, sărăcăcios, specific marginilor Bucureștiului. Zona a fost minimal amenajată din punct de vedere peisagistic și, cu excepția unor investiții de natură tehnico-edilitară, în anii de după 1989 nu a beneficiat de intervenții majore pentru valorificarea potentiatului său natural-recreativ. În plus, datorită lipsei de investiții, amenajările existente, insula fiind punctul central, s-au degradat”, OAR-B.

emil, ivanescu, presedinte OAR-B
Emil Ivănescu, Președinte OAR-B: „Amenajarea parcului Lacului Morii constituie un act de comunitate pentru București”.

Va fi o intervenție marcantă pentru Capitală, pentru axa Lacul Morii-Dâmbovița-Delta Văcărești. Este foarte important că există o procedură de achiziții bazată pe calitatea proiectului, în primul rând”

Emil Ivănescu, Președinte OAR-B: “Amenajarea Parcului Lacul Morii va fi un eveniment și o intervenție marcantă pentru capitală, pentru axa Lacul Morii-Dâmbovița-Delta Văcărești; lucrarea constituie practic un act de comunitate pentru București. Practic, polul acesta al Lacului Morii, care a fost lăsat în paragină, va fi amenajat pentru bucureșteni prin acest concurs internațional de soluții. Este foarte important că există o procedură de achiziții bazată pe calitatea proiectului, în primul rând. Știm foarte bine că majoritatea administrațiilor din România, pentru orice intervenție, preferă licitațiile cu prețul cel mai mic în care, de fapt, calitatea este pe ultimul loc. În cazul acesta, Primăria Sectorului 6 a dorit să amenajeze Parcul Morii folosind o procedură de achiziție pe bază de calitate. Acest lucru este extrem de important pentru București. De altfel, cumva, Primăria Sectorului 6 este campioană pe zona de achiziții publice pe bază de concursuri de soluții, ceea ce arată o dorință foarte mare pentru a avea proiecte urbane de calitate în București”.

parcul, lacul, morii
Parcul Lacul morii in prezent.
parcul, lacul, morii
Parcul Lacul Morii in prezent.

Concursul lansat astăzi este cel de-al doilea concurs real de achiziție publică realizat de administrație împreună cu OAR și OAR- Filliala București”

B365.ro: Tot la Primăria Sectorului 6 a existat un prim concurs de soluții pentru proiectarea unor noi chioșcuri de flori și ziare. În ce stadiu se află proiectul? Când vom vedea în oraș noile chioșcuri?

Emil Ivănescu, Președinte OAR-B: “Se construiește; chioșcurile sunt în proces de realizare. La începutul anului a fost concursul, apoi a fost câștigat pachetul de proiectare și în momentul de față cred că se finalizează prototipul și construcția efectivă a modulelor pentru flori. Lucrarea este destul de înaintată. Concursul de astăzi este cel de-al doilea concurs real de achiziție publică realizat de administrație împreună cu Ordinul Arhitecților din România și OAR- Filliala București. Este un eveniment foarte, foarte important pentru cetățenii Bucureștiului, pentru calitatea vieții și pentru oraș, efectiv”. Despre cum vor arăta viitoarele chioșcuri citește aici.

parcul, lacul, morii
Parcul Lacul Morii in prezent.

Vrem să transformăm Dâmbovița dintr-un râu tip cuvă betonată într-un loc care să adune bucureștenii; să nu mai fie o limită, o fractură pentru comunitate, cum este acum”

B365.ro: Cum va arată amenajarea? Ce va fi acolo?

Emil Ivănescu, Președinte OAR-B: “Va fi un proiect destul de amplu; pe lângă amenajarea Parcului și amenajarea peisagistică a malurilor Lacului Morii, va fi refăcută și insula Lacului; structurile acelea existente vor fi reabilitate. Vor exista facilități pentru practicarea sporturilor nautice, va fi amenajat digul. Lacul Morii va deveni efectiv un pol de activitate pentru petrecerea timpului liber, un loc pentru evenimente culturale și un pol al sporturilor nautice, dacă vreți. Bucureștiul are nevoie ca de aer de astfel de proiecte. Lacul Morii va fi un pol iomportant al axei Dâmboviței. Noi, OAR-B, împreună cu Primăria Capitalei, Asociația Ivan Patzaichin Prefectura și Priamariile de sector interesate am creat un grup de lucru pentru Dâmbovița. Ne dorim să transformăm Dâmbovița într-un spațiu pentru comunitate, să o transformăm dintr-un râu tip cuvă betonată într-un loc care să adune bucureștenii, să nu mai fie o limită, o fractură pentru comunitate, cum este acum”.

parcul, lacul, morii
Parcul Lacul Morii in prezent.

Emil Ivănescu, Președinte OAR-B: “Lacul Morii este unul dintre polii de atractivitate și de comuniune, care va schimba față întregului ax. Dacă Delta Văcărești are zona aceasta sălbatică în oraș, Lacul Morii va avea niște funcțiuni pentru sporturi nautice, pe lângă vegetație, spațiu verde, și zone de promenadă atractive”.

parcul, lacul, morii
Parcul Lacul Morii in prezent.
Echipele care vor participa la acest concurs vor fi mixte, formate din arhitecți, urbaniști, peisagiști, ingineri”

B365. ro: Cine sunt cei care vor lucra? Vor fi arhitecți, peisagisti?

Emil Ivănescu, Președinte OAR-B: “Echipele care vor participa la acest concurs sunt echipe mixte formate din arhitecți, urbaniști, peisagiști, ingineri, pentru că vor fi proiecte complexe. Ele par așa oarecum simple pentru amenajarea unor spații verzi, însă un spațiu verde de calitate este greu de realizat. Se fac studii pentru biodiversitate, analize, avem o colaborarare strânsă cu Apele Române, pentru că există niște constrângeri acolo, și atunci echipa care va câștiga acest contract de proiectare trebuie să fie mixtă, astfel încât să surprindă, să dea cea mai bună soluție pentru amenajarea Parcului Lacul Morii”.

parcul, lacul,morii
Parcul Lacul Morii in prezent.
Lacul Morii va fi un parc nou sau mai bine spus cu totul diferit față de parcurile care există acum în București”

B365. ro: Când va fi gata?

Emil Ivănescu, Președinte OAR-B: “Dacă lansăm acum concursul, concurenții au timp la dispoziție cam două luni și ceva pentru realizarea propunerilor; asta înseamnă că, undeva la anul viitor, o să înceapă licitația pentru atribuirea construcției acestui parc. Cam într-un an jumate pot să înceapă lucrările, efectiv, și în funcție de cum vor evolua lucurile, probabil că în doi ani Bucureștiul o să aibă parcul gata la cheie, cum se spune. Un parc nou sau mai bine spus cu totul diferit față de parcurile care există acum în București”.

parcul, lacul, morii
Insula Parcului Lacul Morii in prezent.
Administrațiile din București încep să învețe să aplice proceduri corecte calitative pentru inițiative destinate cetățenilor”

B365. ro: Nu mai avem aproape deloc baze sportive nautice în București. În Herastrău au fost distruse bazele și clările istorice proiectate de arhitectul Octav Doicescu ca să pună în loc cârciumi.

Emil Ivănescu, Președinte OAR-B: “Exact. Din păcate, istoria este destul de dură cu orașul București și mai ales, cu lucrările acestea valoroase. Tocmai de aceea este bine că administrațiile din București încep să învețe să aplice proceduri corecte calitative pentru inițiative destinate cetățenilor și orașului”. Detalii despre CONCURS, AICI: https://www.oar-bucuresti.ro/concursuri/

Primăria sectorului 6 intenționează să organizeze pe Lacul Morii o pistă de canotaj de 4 kilometri, acesta fiind singurul lac din regiune care ar permite o astfel de amenajare. Despre distrugerea bazelor nautice din Herăstrău am scris aici.

EXCLUSIV I Cluburile nautice din Herăstrău, distruse pentru “cârciumizarea” celui mai mare parc din București. Un om s-a luptat să salveze YCB, deși a fost amenințat cu moartea

Cookies