În curtea interioară a Universității din București arheologii au descoperit o adevărată comoară. Sunt fragmente de istorie ce lipseau din trecutul Universităţii si al Ansamblului ” Sf. Sava”

02 feb. 2023
6396 afișări
În curtea interioară a Universității din București arheologii au descoperit o adevărată comoară. Sunt fragmente de istorie ce lipseau din trecutul Universităţii si al Ansamblului
În curtea interioară a Universității din București arheologii au descoperit o adevărată comoară. Sunt fragmente de istorie ce lipseau din trecutul Universităţii si al Ansamblului Sf. Sava / Sursa foto: Facebook Unibuc

Anul acesta, Universitatea din București a intrat în proces de reabilitare iar cercetările arheologice din curtea interioara au fost mereu o prioritate pentru acest proiect. În urma săpăturilor, au fost descoperite mai multe vestigii, o parte dintre ele urmând să fie, in curând, accesibile pentru toți cei care iubesc vechiul București și istoria lui mereu surprinzătoare. Fragmentele de istorie adevărată au fost găsite in curtea Universității din București si vor putea fi văzute de marele public după finalizarea lucrărilor.

În urma săpăturilor arheologice începute în anii 2017-2018, au fost descoperite ziduri din fosta clădire a Universității ridicată in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, dar si din Academia ” Sf Sava”, construita in timpul domnului fanariot Alexandru Ipsilanti, intre anii 1776-1779, in zona fostei clădiri a Academiei Domneşti „Sf. Sava, înființata de Constantin Brîncoveanu in anul 1694. De asemenea, au fost găsite și ruinele unor case din secolul XIX.

Vestigiile au fost găsite sub curtea interioară Universităţii din București

Procesul de consolidare si de restaurare al Universității din București va continua în paralel cu cercetările arheologice.

Arheologul MMB, Theodor Ignat, a declarat pentru Agerpres:

„Până acum am descoperit două, chiar trei case de la început de secol XIX. Una dintre ele e posibil să fie chiar şi un pic mai veche, dar încă nu ştim. Trebuie să investigăm ceva mai bine. Pe lângă casele respective am mai descoperit resturi ale vechii universităţi, aceea construită în timpul lui Alexandru Ioan Cuza, prima Universitate, din care, este încă în picioare, nu integral, corpul Facultăţii de Chimie, care datează încă de atunci. Şi poate cel mai important lucru descoperit sunt zidurile vechii Academii Domneşti construită de Alexandru Ipsilanti, cândva la 1776 – 1779”

De asemenea, au fost găsite și artefacte care constau în mare parte din vase vechi, urme ale trecutului in mijlocul orașului.

Săpăturile vor continua când vremea se va îmbuna

Arheologul Theodor Ignat a mai menționat că săpăturile nu sunt încheiate si vor fi reluate imediat ce se va face vreme bună in București.

„Noi ne-am oprit în acest moment pentru că e vreme rea. Cum dă vremea bună, vom relua cercetările în curtea Universităţii, acestea urmând să acopere întreaga curte interioară, după cum prevede legislația. Descoperirile noastre arheologice au o mare importanță pentru că vor contribui la o punere în valoare a clădirii Universităţii”

Săpăturile arheologice au fost începute de către arheologii Muzeului Municipiului București in anul 2017, alături de partenerii lor de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, anunță Agerpres.

 

Cookies