În Cișmigiu, iubirea se naște repede. Fetița Amaliei Enache și dragul ei Efrem, iubitul de departe

15 dec. 2020
574 afișări
În Cișmigiu, iubirea se naște repede. Fetița Amaliei Enache și dragul ei Efrem, iubitul de departe
Amalia, Alma si Efrem

Alma are patru ani jumate, iar Efrem cinci jumate. S-au cunoscut în parcul Cișmigiu din București, într-o zi de vară, luminoasă ca orice zi de vară. Au devenit atât de legați, încât nici măcar găinațul porumbeilor și al ciorilor din Cișmigiu nu i-a supărat cu ceva. Pentru ei, Lumea era, de la o zi la alta, tot mai frumoasă. Pentru că erau împreună. Până când, Efrem și părinții săi, Iulian Comănescu și Ana Maria Caia au plecat la Bruxelles de tot, iar Alma a rămas acasă cu mama ei care prezintă Știrile ProTV, Amalia Enache. De atunci, pentru copii, lumea n-a mai fost chiar la fel de frumoasă. Pentru că erau departe pentru prima dată de când se iubeau așa cum numai copiii știu să o facă. Atât de mare era dorul lui Efrem, încât Iulian s-a gândit să scrie o carte, o carte în care cei doi copii despărțiți să fie din nou laolaltă. A încercat să recupereze magia dintre Alma și Efrem, să o extragă din timp și să o păstreze în cuvinte tipărite. Așa a apărut “Călătorie pe Volta. Planeta becurilor”. Cum a aflat Alma de carte? Ce a înțeles din ea? Ne spune mama ei, Amalia Enache.

Efrem și Alma s-au cunoscut când nici măcar nu știau să vorbească. Alma avea mai puțin de trei ani și nu putea să zică Efrem, îl striga EHE. La început, când îl vedea, îl arăta cu degetul și se lumina de bucurie. Efrem venea numai cu bona în parc, bonă care credea că Alma este fetița lu’ Monica Dascălu, așa era bona, mai încurca vedetele între ele. Efrem și Alma au învățat împreună să vorbească, poate și pentru ca să poată să-și spună ceea ce simt unul pentru altul. Ca să se înțeleagă, așa cum numai copiii care se înțeleg știu.

copii mici care maninca inghetata
Alma si Efrem se cunosc de când nu știau să vorbească.

B365 : Ce a spus Alma când a aflat că a devenit personaj într-o carte, alături de Efrem, prietenul ei cel mai bun?

Amalia Enache: „Alma are 4 ani și jumătate, iar la această vârstă ia lucrurile așa cum sunt, așa cum i se întâmpla ei, fără prea multe exclamații și uimiri. Eu am fost entuziasmată și copleșită de această surpriză a lui Iulian Comănescu. Mi-am văzut fiica personaj într-o carte, în timp ce mie nu mi s-a întâmplat așa ceva niciodată în toată viață, să devin personaj de ficțiune. Almei însă i se pare cumva pur și simplu firesc, probabil își imaginează că toți copiii au cărțile lor din care părinții le citesc seara. Bine, ea nu este deloc impresionată nici că mă vede pe mine că apar la televizor când sunt la serviciu, oricum nu mai mult decât e orice alt copil care trece pe la părinții lui pe la job și îi vede acolo, indiferent ce meserii au.

copii mici baiat cu joben si fetita
Alma și Efrem, nedespărțiți

“Alma are mereu intervenții pe conținut și chiar vrea să ajungă în spațiu”

B365: I-ai citit povestea?

Amalia Enache: “I-am citit mai întâi pdf-ul pe laptop, iar acum avem și cartea tipărită. Ilustrațiile sunt și ele fabuloase. Fata care a creat ilustrațiile a reușit să-i redea pe copii la scară de aproape 1 la 1 ca în realitate, fără să-i întâlnească vreodată, doar după poze. În schimb, Alma are mereu intervenții pe conținut, își completează replicile imaginate de Iulian în carte, are întrebări, multe întrebări când îi citesc. Parcă are un regret că nu-și aduce aminte exact când a zburat cu un bec în spațiu, unde chiar își dorește să ajungă. Fiind o carte și de știință educativă, mă ajută pe mine mult să-i răspund unor întrebări din seria „de ce-urilor”. Dar, pentru că iubirea dintre acești doi copii este atât de puternică, această carte înseamnă un fel de document pe care îl vor avea pe viață. Trebuie să mă credeți, prietenia dintre cei doi copii ne-a făcut pe noi, pe părinți să credem că ei s-au cunoscut mai demult, prin stele, pe undeva. Sau pe Planeta Becurilor.”

baiat-si-fetita-imbratisati
Alma și Efrem, o mare dragoste

B365 către Iulian Comănescu: Cât de reală este povestea copiilor despărțiți de soartă și de pandemie și reuniți de tine în carte?

“Noi am ajuns în Belgia cu ultimul avion dinainte de izolare, ca să zic așa, la sfârșitul lui februarie, 2020. Am reușit să dăm rapid copiii la Școala Europeană, dar școala s-a închis după o săptămână. Efrem a rămas singur, închis în casă cu taică-său și cu o tabletă, de unde era toată ziua în Cișmigiu cu Alma. Iar planul era că Alma și mama ei, Amalia, să vină urgent după noi, în vizită, primul lucru pe care l-am cumpărat aici a fost o canapea extensibilă, căreia Efrem îi zice „canapeaua Amaliei”. Amalia Enache de la PRO TV. Eu am conștientizat toată treaba ca pe o încercare de a-i crea lui Efrem un vis care să-l scoată din recluziune – ce poate fi mai mișto decât visul spațial? Dar, da, ai dreptate, am vrut să-i pun la un loc pe el și Alma. Mi s-a rupt sufletul când i-am văzut despărțiți și, dacă n-am putut în realitate, i-am așezat într-o carte”.

Vestea bună și firesc de bună este că o poveste atât de frumoasă are propria ei durata de viață și nu înseamnă doar un articol la B365. Pe 17 decembrie, 2020, Efrem și părinții săi se vor întoarce în România. Nu mai au unde să stea, în România au lichidat tot, așa că și-au găsit o cazare în București, pe Airbnb. O să urmărim deznodământul, vom fi de față când Efrem se va întoarce la Alma, după aproape un an de despărțire și de izolare. Urmează un Crăciun împreună.

Puteți cumpăra cartea despre visul cosmic al copiilor de pe site-ul Humanitas și din librării. Iulian Comănescu este antreprenor în sfera comunicării și are la activ două cărți pentru oameni mari și una pentru copii. Cea cu Efrem și Alma. Inspirată din fapte reale.

Cookies