În ce zone din Bucureşti este mai rentabilă chiria şi unde merită să cumperi o locuinţă

de:
25 apr. 2013
1 Afișari
În ce zone din Bucureşti este mai rentabilă chiria şi unde merită să cumperi o locuinţă

Dacă pe pieţele mature locuirea în chirie precedă achiziţiei şi uneori reprezintă o soluţie pe termen lung, Bucureştiul este departe de mentalitatea din aceste pieţe. „Este destul de evident că pe lista de obiective a oricărui român, la loc de frunte, stă achiziţia unei locuinţe. Pe de altă parte, piaţa chiriilor nu este reglementată şi chiria este văzută ca o soluţie pe termen scurt, pentru că nu oferă stabilitate. Din acest motiv, românii nu au exerciţiul de a privi o achiziţie ca pe o investiţie”, a declarat Daniela Popescu, head of research al Colliers International, pentru Capital.

Totodată, chiria nu este rentabilă pe termen lung în Bucureşti din cauza stocului foarte scăzut de locuinţe destinate închirierii, care se ridică la maximum 10% din piaţă.

Cumpărarea unei locuinţe este considerată rentabilă dacă suma investită se amortizează din chiria practicată în mai puţin de 15 ani. Toate analizele care au vrut să dea un răspuns la întrebarea „chirie sau rată?” s-au bazat pe comparaţia simplistă a chiriei cu rata la un credit pe 30 de ani. După acest criteriu, achiziţia este preferabilă locuirii cu chirie în orice situaţie, pentru că rata pe 30 de ani este sub nivelul chiriei.

Din cele 20 de zone analizate de Capital, reiese că în 11 dintre acestea ar fi recomandată cumpărarea de garsoniere şi cu celelalte nouă este de preferat locuirea în chirie. Din perspectiva investitorului, Dristor, Rahova, Vitan, Ghencea-Drumul Taberei, Crângaşi şi Berceni-Giurgiului sunt cartierele în care se găsesc cele mai rentabile garsoniere. În cazul apartamentelor cu două camere, singurele zone în care achiziţia ar fi rentabilă sunt Băneasa, Romană-Universitate, Victoriei şi Unirii-Tineretului.

Chiar dacă în Dristor, Rahova şi Vitan reiese că achiziţia este cea mai rentabilă opţiune din tot Bucureştiul, zonele în care garsonierele se tranzacţionează cel mai mult sunt Titan, Militari şi Drumul Taberei, conform imobiliare.ro. Pentru că „persoanele care îşi achiziţionează acum un imobil în scop locativ nu decid neapărat în funcţie de gradul de rentabilitate, pentru ele primând criteriile personale precum amplasamentul, distanţa faţă de locul de muncă, accesul la mijloacele de transport şi proximitatea şcolilor sau grădiniţelor”, explică Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

De asemenea, o importanţă majoră o are şi anul de construcţie a imobilelor, fiind preferate blocurile construite după 1980.

În majoritatea celor 11 zone rentabile pentru cumpărarea unei garsoniere există puternici poli comerciali. Cu toate că proximitatea unor mari centre comerciale reprezintă un plus, acest factor nu cântăreşte semnificativ în decizia de cumpărare.

Potrivit aceleiaşi surse, cartierele cel mai puţin recomandate pentru achiziţia de garsoniere sunt Colentina-Fundeni, Ferentari şi Pantelimon, toate zone periferice. Gradul scăzut de rentabilitate este dat de nivelul redus al chiriilor din aceste zone, pe fondul imaginii slabe, în timp ce preţurile sunt comparabile cu cele din cartierele din fruntea clasamentului, spune Daniela Popescu. „Întotdeauna zonele cu frecvenţă mare de incidente şi infracţionalitate sau cu reputaţie negativă vor fi cele mai puţin atractive pentru investiţii, indiferent de preţ. Revânzarea sau exploatarea lor implică riscuri mai mari decât în alte zone, mai scumpe, dar cu cerere mai mare”, a spus Bidian.

Cookies