În ce țări pot călători românii vaccinați fără nicio restricție? România nu primește turiști din afara UE

18 mai 2021
164 afișări
În ce țări pot călători românii vaccinați fără nicio restricție? România nu primește turiști din afara UE

Țările din Uniunea Europeană încep să își deschidă, pe rând, granițele pentru turiști după propriile reguli și restricții, fără să aștepte emiterea certificatului european de vaccinare. Ameliorarea pierderilor din sectorul ospitalier a împins guvernele europene spre această alternativă, dat fiind faptul că se apropie sezonul cald, iar destule state de pe continent depind în mare măsură de veniturile din turism.

Din ce în ce mai mulți cetățeni europeni duc dorul vacanțelor, a vremurilor fără griji și fără restricții, mai ales după mai bine de un an de la începerea pandemiei. Românii nu fac excepție de la regulă, mulți locuitori ai țării noastre dorind să viziteze cele mai căutate atracții de pe continent.

În ce state din UE pot călători fără restricții românii imunizați?

În acest moment, românii care s-au vaccinat anti-COVID 19 sau prezintă documente care atestă faptul că au trecut prin boală pot călători fără să fie nevoie să facă teste RT-PCR sau să intre în carantină în nu mai puțin de 12 state din Uniunea Europeană, printre care amintim Bulgaria, Grecia, Germania și Italia, potrivit ProTV. De asemenea, Franța și Austria au anunțat că vor permite accesul turiștilor imunizați în curând.

Celelalte state unde pot merge românii în acest moment în vacanță sunt Cipru, Croația, Slovenia, Polonia, Estonia, Lituania, Danemarca și Islanda. În cele 12 state care primesc turiști, românii au nevoie doar de certificatul de vaccinare, act care îi scutește pe cei dornici de călătorit și de test COVID și de carantină.

Italia intenționează să implementeze în curând un green pass bazat pe dovada vaccinării anti-coronavirus, însă mai multe detalii privind acest demers vor ieși la iveală în viitorul apropiat.

Unele țări permit călătoriile turistice, însă cer tuturor cetățenilor să prezinte un test COVID negativ nu mai vechi de 48 sau 72 de ore în momentul intrării în țară, în funcție de protocolul fiecărui stat. Această măsură este în vigoare în Malta, Spania, Elveția, Suedia și Portugalia.

Mai mult, oficialii francezi au anunțat că țara lor își va deschide granițele pentru turiști din 9 iunie, în timp ce Austria va primi călătorii vaccinați de mâine, 19 mai.

România a preluat modelul european de clasificare a țărilor cu risc epidemiologic

România a preluat modelul Uniunii Europene de clasificare a țărilor care prezintă risc epidemiologic. Prin urmare, de săptămâna trecută, autoritățile de la București cataloghează statele lumii pe lista roșie, galbenă sau verde.

Toți cei care vin în România dintr-o țară aflată pe lista roșie trebuie să prezinte un test COVID negativ și să intre în carantină pentru cel puțin 10 zile.

Cei care vin dintr-o țară de pe lista galbenă, trebuie să aibă asupra lor un test COVID negativ, însă acesta îi va scuti de carantina obligatorie.

Nu în ultimul rând, cetățenii care sosesc dintr-o țară aflată pe lista verde, adică un stat care nu se află nici pe lista roșie, nici pe cea galbenă, nu vor avea nicio restricție la sosirea în România.

Trebuie menționat faptul că majoritatea țărilor din uniune nu consideră discriminatorie oferirea unor avantaje de călătorie persoanelor care s-au vaccinat anti-COVID, în condițiile în care toți cetățenii europeni au acces liber la vaccin. Mai mult, aceste măsuri ar încuraja imunizarea în rândul cetățenilor.

În acest moment, România respectă recomandarea venită din partea Comisiei Europene, astfel că pe teritoriul țării noastre nu sunt primiți pentru motive neesențiale cetățeni din afara spațiului Uniunii Europene. Prin urmare, turiștii din Marea Britanie, SUA și Israel trebuie să mai aștepte până vor putea vizita România.

Cookies