BAZAR

În ce s-au transformat trei clădiri macabre ale dictaturii comuniste

Unul dintre acestea este, conform Jurnalului Naţional, blocul „Dragomir Niculescu” din Piaţa Revoluţiei, denumit aşa după patronul unei celebre băcănii aflate la parterul imobilului.
În acest bloc au fost chinuiți, până în 1952, sute de deținuți politici. După unele estimări, aici și-au pierdut viața în urma torturilor câteva zeci de oameni.
La subsol și în pod se aflau celule și camere de interogatoriu, unde suspecții de ”crime politice” erau bătuți la ”rotisor”, pocniți cu vâna de bou la tălpi sau supuși șocurilor electrice. În decembrie 1989, blocul a fost ciuruit cu mitralierele și s-a tras cu tunul în el, crezându-se că prin interiorul lui mișună teroriști. Astăzi este un simplu bloc de locuinţe.

Pe Calea Plevnei se află acum sediul Iprochim, un institut aflat până în 1989 în subordinea directă a Elenei Ceaușescu. Aceasta este fosta cazarmă Malmaison,, o pușcărie militară încă din perioada interbelică. În anii 50, s-a perindat pe aici, în arest preventiv și pentru anchete, toată elita politică și intelectuală anticomunistă (Iuliu Maniu, Ion Mihalache sau Corneliu Coposu).

Într-o clădire anexă, în care acum funcționează o grădiniță se desfășurau interogatoriile. Sub cazarma pușcărie se afla o rețea de tunele, care duceau la Palatul Cotroceni sau spre centrul orașului. În 1977, când clădirea a fost transformată în institut de cercetare, cei care au preluat-o au constatat că toate căile de acces spre subsol erau astupate cu beton întărit cu șine de tramvai. Accesul în subsol este obturat şi astăzi. Din cauza asta, se presupune că, sub clădire, s-ar afla cadavrele celor uciși aici în anii 50.

Pe Aleea Alexandru se află Ambasada Poloniei. Imediat după 23 august 1944, aici s-a stabilit Comitetul Central al PCR. În subsolul clădirii, Gheorghiu-Dej și Ana Pauker i-au reținut pe Ștefan Foriș, secretarul general al PCR din timpul războiului, Ion Pârgaru și Petre Melinte, comuniști suspectaţi de colaborare cu Siguranța.

În 1946, șefii PCR au decis să-i ucidă pe cei trei, cu lovituri de rangă în cap, îngropându-i la subsolul clădirii. Cadavrele au fost scoase de acolo abia în 1968 şi există bănuiala că șefii comuniști s-ar fi răfuit în același fel și cu alți dușmani, ale căror cadavre ar putea fi îngropate în curtea ambasadei.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button