În caz de cutremur mare, Nicușor Dan se teme nu numai de construcțiile vechi din București, ci și de clădirile ridicate după `90

11 oct. 2022
409 Afișari
În caz de cutremur mare, Nicușor Dan se teme nu numai de construcțiile vechi din București, ci și de clădirile ridicate după `90
În caz de cutremur mare, Nicușor Dan se teme nu numai de construcțiile vechi din București, ci și de clădirile ridicate după `90

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se declară îngrijorat de modul în care se vor comporta la un cutremur clădirile relativ noi din București, mai exact cele construite după 1990. Invocă, astfel, posibila lor fragilitate pentru care dă vina pe instituțiile de control, care nu verifică așa cum ar trebui “nelegalitățile în construcții”:

România și Bucureștiul sunt într-o zonă seismică. Mi-e teamă de cum se vor comporta construcțiile de după 90 la primul mare cutremur pe care îl vom avea în București. Și aici avem o mare problemă, cred că suntem cu toții de acord că trebuie să avem o predictibilitate și o securitate a raporturilor juridice. Ca să avem asta, trebuie să avem instituții de control și instituțiile de control nu funcționează.

„În 2008, din 200 de autorizații de construcții, jumătate erau nelegale”

Nicușor Dan, care a vorbit la conferința ”Cum (NU) construim în România. Soluții la provocările momentului”, organizată de DC News Media Group, a vorbit despre neregulile pe care le-a descoperit pe vremea când era președintele Asociației Salvați Bucureștiul:

În 2008 am solicitat oficial ISC (Inspectoratul de stat în Construcții, n. red.) din București, prin asociația pe care o conduceam atunci, să-mi spună câte autorizații și câte PUZ-uri au verificat și câte au constatat nelegale. Și au verificat cam 200 de autorizații din care au găsit jumătate nelegale. Ce au făcut mai departe? Nu au extins controalele tocmai pentru a limita incidența de nelegalitate, ci au restrâns aparatul de control. Și situația persistă. Nu știu dacă în momentul de față ISC București are 3 oameni care să verifice legalitatea autorizațiilor de construire și desființare și a documentațiilor de urbanism. Cam 3 cred că are.

 Risc seismic și riscuri în construcții

Primarul general mai acuză Parchetul și Prefectura că nu își fac treaba:

Mai sunt două Instituții de control, Prefectul, care depinde de rezultatele pe care i le dă ISC, și mai este Parchetul. Parchetul, din nou, este o instituție care nu funcționează. Vă dau un singur exemplu, în februarie, imediat ce a început războiul din Ucraina, toată societatea românească era preocupată de refugiați și cum puteam să ajutăm în această tragedie umană, iar la intersecția Dorobanți cu Ștefan cel Mare s-a demolat un bloc de 5 etaje cu autorizație suspendată și Parchetul nu a făcut încă nimic. Am sesizat DNA în 2018, am spus că o Primărie de Sector a emis 1000 de autorizații nelegale pe spațiul verde. Nu există încă un răspuns din partea DNA-ului pe partea asta.

Nicușor Dan mai declară că Primăria Capitalei are nu mai puțin de 500 de litigii pe urbanism, generate de autorizații emise de administrațiile precedente și contestate de vecini și că  90-95% din documentațiile verificate se dovedesc a fi nelegale. În instanță, în cam în 50% dintre litigii, judecătorii constată că vecinii au dreptate și anulează sau suspendă autorizația de copnstrucție, mai spune Nicușor Dan.

Cookies