În caz că erați curioși cine este Laura Ștefănuț, iubita lui Vlad Voiculescu

04 dec. 2020
1874 Afișari
În caz că erați curioși cine este Laura Ștefănuț, iubita lui Vlad Voiculescu

Pe parcursul celor 10 ani de jurnalism, Laura Ștefănuț, în vârstă de 32 de ani, a scris pentru diverse publicații, începând cu postul de reporter la ziarul România Liberă și colaborând cu postul de televiziune germană ARD Studio Sudosteuropa Wien, și Digi 24, continuând cu publicațiile Casa Jurnalistului sau Decât o Revistă. Ulterior, aceasta s-a alăturat publicației Libertatea, unde a scris pe domeniul social.

De-a lungul carierei sale, Laura Ștefănuț a publicat în presa internațională precum Reuters, a primit bursă în programul Balkan Fellowship for Journalistic Excellence 2015 și pentru cercetare în SUA (Professional Fellow 2013). Aceasta a fost bursieră și la Institute for Human Sciences la Viena. Munca ei a fost folosită de Reuters, ARTE TV, IWM Post, Krautreporter și alții.

Totodată, Laura Ștefănuț a fost co-autoarea unor cărți și rapoarte pe tema mass-media, precum și membră a presei alternative din România.

Aceasta s-a implicat și în alte proiecte precum Think Outside the Box, Casa Jurnalistului și publicația Brrlog, iar în cadrul Galei Premiilor The Woman, aceasta a câștigat premiul The Woman Journalist of the Year.

 În același timp, promotor al drepturilor fundamentale ale omului, Laura Ștefănuț, pentru prima dată, a adus în atenția publică în anul 2011, abuzurile domestice asupra muncitoarelor filipineze.

Ca urmare a relației cu Vlad Voiculescu, Laura Ștefănuț a decis facă un pas înapoi din investigațiile jurnalistice și să se limiteze la publicarea de opinii, oferind consultanță pentru campania lui Vlad Voiculescu, atunci când acesta a candidat la Primărie. Motivele retragerii din investigațiile jurnaliste au fost explicate de aceasta într-un mesaj publicat pe pagina de socializare.

“Clarificări despre cum am ajuns “fostă”

Acum câteva zile am fost semnată în Libertatea ca “fostă jurnalistă”. Motivele țin de viața personală. Cred că atunci când îți asumi niște meserii menite să fie în interes public, ca jurnalismul sau politica, oamenii se așteaptă, pe bună dreptate, la mai multă transparență în ceea ce privește viața personală.

 Momentan, am hotărât să mă retrag din investigații jurnalistice și să scriu pe secțiunea de Opinii. Fiindcă sunt într-o relație cu candidatul la primărie Vlad Voiculescu.

Nu am nicio funcție în campania/partidul lui și nici nu am luat vreun ban de la PLUS, dar am luat parte la discuții privind campania, am recomandat experți cu CV-uri impecabile, de care ar trebui să fim cu toții mândri, am contribuit la câteva subiecte care m-au preocupat de-a lungul carierei, cum ar fi mediul și probleme care privesc femeile. Contribuția mea se poate încadra la “consultanță”. Mai mult, împărtășim aceeași casă.

 În jurnalism, codul deontologic spune că „pentru a evita conflictele de interese, se recomandă ca jurnalistul să nu fie membru al vreunui partid politic”. Centrul pentru Jurnalism Independent spune că “jurnalismul și activitatea politică sunt două meserii incompatibile”.

 Fiindcă onestitatea a fost cea pe care mi-am clădit cariera în jurnalism, am preferat să fiu cât mai precaută și să fac un pas în spate.

Pentru mine, dar mai ales pentru public și pentru publicația Libertatea, care duce etica din jurnalism la un nivel pe care nu l-am văzut în alte redacții mass-media românești (doar în cele mici, independente). Trăim vremuri în care este mare nevoie de onestitate și transparență.

 După cum le pretind altora transparență, sunt dispusă să ofer la rândul meu acea transparență subtilă pe baza căreia se menține o relație onestă cu publicul.

La modul sincer vă spun că nu am vreun plan, nu am mari ambiții, cum niciodată nu am avut. În toată viața adultă am încercat să fiu deschisă la schimbare, am încercat să înțeleg lumea din jur și să-mi fac cât mai bine meseria. M-am considerat extrem de norocoasă că am practicat jurnalismul, că am ajuns să fac documentar pentru televiziunea ARTE, că am lucrat pe investigații pentru televiziunea publică germană, că am scris pentru Reuters, că am colaborat cu mulți dintre cei mai buni jurnaliști români, ca am luat parte la școala de jurnalism care a fost Casa Jurnalistului.

Nu simt că mi se cuvin, dar sunt recunoscătoare pentru toate din trecut și prezent.

Una dintre puținele certitudini din viață este schimbarea, iar cea mai bună atitudine cu care cred că o putem întâmpina combină deschiderea, umilința, respectul pentru ce avem în jur, exersarea optimismului și răbdarea cu suferințele aduse de viață sau, de cele mai multe ori, de noi înșine. Pe scurt, aș putea spune dragostea, sau încercarea de a iubi momentul și oamenii pe care îi aduce.

Vă mulțumesc că îmi sunteți alături în călătoria asta, că îmi sunteți critici sau suport. Cred că în continuare avem de învățat unii de la alții”, scria Laura Ștefănut pe pagina de Facebook pe 29 ianuarie 2020.

Sursă foto: Facebook/ Laura Ștefănuț

Cookies