În caz că are cineva nevoie de „manele detox”. Care e strategia și cu ce trece inima prea albastră de Crăciun

25 dec. 2020
189 Afișari
În caz că are cineva nevoie de

E simplu, e strategie de agent de vânzări. Cum se apropie sărbătorile, fie el artistul cât de mare sau cât de mic, e musai să producă ceva de sezon, un album cu colinde, de pildă. Ceva cu Domnul, cu clopoței, fulgi de nea la ușa ta, pace și liniște. Așa au ajuns Salam sau Vali Vijelie să cânte manele cu pretenții de lucrare sacră, dar despre asta am scris aici. Astăzi, îmi dedic atenția colindelor glăsuite de Nicolae Guță și de fata lui, Nicoleta. Dintre toți interpreții de manele, ei se apropie cel mai mult de filonul tradițional al colindelor. Ba chiar, fac ceva mai mult: preiau o halcă bună din necazurile și dorurile electoratului AUR: manele-colind pentru cei care lucrează în străinătate.

“De atâția ani de zile/ umblu tot prin țări străine/ și acuma mare dor m-apasă/ De Crăciun să vin acasă.“ Urmează o scurtă improvizație, ce își imaginează autorul că se va întâmpla când românul din diaspora se va întoarce acasă: “La un loc noi ne-ntâlnim/ bradul să-l impodobim/ cu lumini și cu beteală că e cea mai Sfântă seară/ Ce bucurie Crăciunul ne-aduce, cu inima bună și vorba dulce”.

Ce au Guță și Nicoleta și nu au colegii lor de breaslă este instrumentația de sorginte populară, ca să-i zic așa. Adică au fagot, ba chiar și clarinet pe alocuri, sunt ceva mai elaborați. În videoclip, însă, sunt praf. Îl regăsim pe Nicolae Guță îmbrăcat cu ițari, surtuc negru din șiac și clop. Râul e înghețat. Guță e înghețat. Face playback îmbrăcat subțire, dar se vede că se străduiește: “Colo sus și mai în sus este o dalbă mănăstire/ În ea Maica Precista cu un copil ce tot plângea/ Maica sfântă îl legăna și din gură așa zicea/ Taci fiule nu mai plânge că Maica ție ți-a da/ două mere două pere să le mănânci tu pe ele și să te joci în răi cu ele”. Și cu asta, a zis tot, acum că ăla micu’ a primit două mere ca să se joace cu ele.

În rest, va mai spun doar că pe Youtube, la tot ce înseamnă Tendințe și Succes Apocaliptic, tronează Tzanca Uraganul. În Uragan nu intru, nu e treaba mea să întru în uragan ca să aflu ce ascultă fanii lui.

Eu va recomand, de sărbători, top opt cei mai mari violoniști ai lumii, asta dacă-ți place vioara, și nu văd de ce nu ți-ar plăcea când studiile arată că până și bebelușii au nevoie de vioară ca să se dezvolte armonios. Vioara, sufletul oricărei orchestre: o are și Maria Tănase și jazz-ul și muzica populară.

Cei 8 cei mai mari violoniști ai lumii

  1. Niccolo Paganini, a cântat printre altele la orchestra de cameră a curții lui Napoleon Bonaparte. Tehnică, viteză, uluitor, se spune că și-ar fi vândut sufletul Diavolului ca să poată să cânte dumnezeiește.
  2. Antonio Vivaldi. Bagă concertele de vioară și mai puțin Anotimpurile, chiar dacă sunt de sezon. Vivaldi egal mare virtuoz.
  3. Leopold Mozart, fără comentarii că Mozart este unul singur.
  4. George Enescu, Simfonia numărul 1, Poema Română, Rapsodia Română.
  5. Yehudi Menuhin, elevul lui Enescu.
  6. Rodolphe Kreutzer a fost printre cei mai mari profesori de vioară, a scris un “ Tratat cuprinzător cu privire la tehnica de vioara”.
  7. Pablo de Sarasate, ăsta era catalan, cântă încă de la vârsta de 5 ani. Itzhak Perlman cântă Sarasate de plâng și mâțele.
  8. David Oistrakh, asta era rus și a cucerit lumea în prima jumătate a secolului 20. A cântat toată viața pe o vioară Stradivarius.
Dacă vreți să se bucure si Bunica, atunci puneți doar Balada lui Ciprian Porumbescu. Se va rezolva de la sine.
Cookies