În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly

01 iul. 2022
2592 afișări
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly

Salutare și bun venit la „Mănânc pentru tine”, pe b365.ro, singurul loc unde se servesc păreri sincere, dar extrem de subiective pe marginea mâncărurilor de prin cârciumile bucureștene. Ca să intru repede în pâine, prezentul articol își are rădăcinile într-o conversație de-acu vreo câteva zile, în care un prieten de facebook mă-ntreba unde poate mânca, în București, un panino ca-n Italia. Știam exact ce-și dorește. Un sandviș mișto, simplu și gustos, un panino în genul celor de la All’Antico Vinaio din Florența sau măcar ceva care să se apropie de acea experiență (minus statul la coadă). Și dă-i și gândește-te, unde să-l trimit, ce să-i răspund?  Am făcut la țigări și m-am gândit. M-am gândit și am făcut la țigări. Mă, voi auziți? Am băut la tutun toată noaptea, și stam și mă gândeam. Și iar am băut la tutun, până m-a luat dracu.

Și-apoi i-am răspuns omului: Măi, NU există în București un loc cu panini ca-n Italia. Pur și simplu nu există. Dacă la capitolul pizza și paste, Capitala se prezintă mai mult decât onorabil, în ceea ce privește nișa panini, mișcarea e slabă spre inexistentă. Și cu asta cred că tocmai am descoperit o nișă de business virgină. Nișa sandvișurilor italiene care au la bază blatul subțire și puțin sărat de pizza bianca (sau chiar cealaltă variantă, cu o franzelă proaspătă tăiată în două) umplute cu cel mult 2-3 ingrediente italiene, proaspete, de calitate, și mă refer desigur la: prosciutto, mortadella, speck, mozzarella, pesto proaspăt, burrata, provolone dulce de Vezuviu, etc. Iată mai jos câteva exemple culese adhoc, dar grăitoare, cu italieni pregătind panini de tot felul, între care și un video de la celebra paninărie Antico Vianaio din Florența. Nimic senzațional. Doar pâine proaspătă sau pizza bianca făcută în casă și diferite combinații de 2-3 ingrediente de calitate și, mai ales, lo-ca-le.

 

În căutarea unui panino, am mâncat pentru tine 4 panini de la Tasteataly, Batiștei nr.17

Tasteataly nu e doar un joc de cuvinte puțin cringe, e chiar un loc cu vechime, o băcănie mică deschisă de Paolo (și partenera sa Aurora), un italian vorbitor de limba română, mereu zâmbitor, mereu dispus să împărtășească din secretele și poveștile bucătăriei italiene cu care a crescut. Nu e prima oară când calc pragul Taseataly, fiind locul de unde mai cumpăr din când în când câte niște parmezan sau vreo sticlă de prosecco. Băcănia asta are 99% doar bunătăți importate din Italia, marfa nu e neapărat ieftină, da’ măcar știi că produsele sunt chiar de la mama lor. Mi s-a lipit mâna și de niște lămâi proaspete, aromate.

 

Am mâncat pentru tine de la Tasteataly

  1. Panino cu salsiccia și pomodori secchi
  2. Panino cu mortadella cu fistic și burrata
  3. Panino cu burrata, broccoli, pomodori secchi
  4. Panino cu burrata, pesto di rape și peperoni

 

Judecata de Apoi

Pentru prepararea tuturor celor 4 panini, Aurora a folosit produse din băcănie, pe care le-a cântărit, întocmai ca-n clipurile de mai sus. Toate ingredientele sunt proaspăt scoase de la borcan sau din zer, după caz. Baza e un fel de chiflă / pizza bianca moale, suficient aerată, dar cam plată la gust. După ansamblare, fiecare panin (panino?) a petrecut 5 minute la cuptor. Cică, așa se face. N-am înțeles exact de ce. În fine.

Ingrediente de calitate, de la mama lor. Tasteataly
Aurora asambleazăăă panino pentru noi.
Spectacol în vid. Mortadella cu fistic.

Când încerc ceva nou îmi place să las vânzătorul sau gazda să-mi recomande ce dorește, fapt pentru care m-am ales cu 2 panini cu carne și 2 veggie. Ultimul, ăla cu burrata, pesto di rape și peperoni l-am googleit acasă. Așa am aflat că rape înseamnă napi. Știi, napi? Ăia de cresc la noi pe toate câmpurile, o super legumă pe care noi românii n-o mai consumăm, pentru că…nu știu de ce. Nu-mi explic. Lasă că pun italienii napi la borcan și îi vând în București. Uite-așa.

Panino cu mortadella cu fistic și burrata

Panino cu salsiccia și pomodori secchi
Panino cu burrata, broccoli, pomodori secchi & Panino cu burrata, pesto di rape și peperoni

Revenind la panini mei, m-am gândit să îi judec la pachet, căci toate cele 4 bucăți au fost cam pe aceeași linie calitativă. Surprinzător, deși sunt carnivor, dintre cele 4 variante, ultimul loc în inima mea este ocupat de panino cu salsiccia și pomodori secchi. Bunuț, da’ nimic special. Pe când cel cu mortadella cu fistic și burrata, ohooo, mamma mia, ce plăcere de sandviș, chiar dacă nu sunt fanul chiflei folosite. Super gustoasă combinația de mortadella proaspătă și burrata. Burata arăta așa bine, că-mi venea s-o rog pe Aurora să toarne nițel ulei de măsline peste ea și s-o dăm gata, împreună, pe tejghea cu un colț de franzelă. Bașca, paninul vegetarian (vezi foto mai sus) cu burrata, broccoli și pomodori secchi mi-a întrecut așteptările. Nu că ar fi fost foarte mari (așteptările), dar calitatea ingredientelor, fie ele și scoase din borcan, s-a simțit pe deplin în gust și la nivel olfactiv.

Ah, și totul a costat doar 104 lei, deci o medie de 26 de lei / panino. Destul de ok, dacă e să mă uit la prețul unui sandviș obișnuit de la banalul Mega, cu ingrediente la fel de banale.

Bune sandvișurile de la Tasteataly, daaaaaar, dar, dar, dar…evident că n-a fost ce căutam cu adevărat. E loc de mai bine, de mai bun, de un cuptor pentru pizza bianca, de combinații minunate, poate chiar de alt format. Între timp, Tasteataly se descurcă ok cu clientela și comunitate fidelă pe care o are de mulți ani de zile. Eu le voi rămâne fidel pe partea de băcănie și, poate, câte un panino din când în când.

Deci, cine deschide un panini shop în București apropiat de cel de la Florența, să-mi dea un beep că-l sun eu.

Așadar, când te mai nimerești pe lângă TNB, nu uita să treci pe la Tasteataly să încerci un panino, măcar de curiozitate.

Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.

Uite pe unde-am mai mâncat pentru tine prin București:

 

Cookies