În București sunt alungate, suedezii le pun la muncă. Cum sunt „angajate” ciorile să facă curățenie pe străzile orașului

02 feb. 2022
279 Afișari
În București sunt alungate, suedezii le pun la muncă. Cum sunt „angajate” ciorile să facă curățenie pe străzile orașului
În București sunt alungate, suedezii le pun la muncă. Cum sunt „angajate” ciorile să facă curățenie pe străzile orașului. Sursa foto: Unsplash

În timp ce Primăria Capitalei încearcă să găsească soluții pentru a le alunga, un oraș suedez are o altă abordare în privința ciorilor. Acestea sunt învățate să adune mucurile de țigară de pe străzi în schimbul recompenselor.

Un startup din Södertälje, un orășel aflat la câțiva kilometri de capitala Suediei, Stockholm, propune o măsură inedită pentru curățarea străzilor. Denumit Corvid Cleaning, proiectul presupune dresarea ciorilor pentru a culege chiștocuri de țigară de pe jos în schimbul unor recompense, potrivit The Guardian.

Ciorile „gunoiere” folosite de suedezi. Cât economisesc autoritățile

Sistemul propus de startup e simplu: ciorile culeg chiștoacele de pe jos, sunt dresate să le depună în mașinăria de colectat și apoi aparatul eliberează mâncare pentru fiecare gunoi depus. Astfel, păsările participă voluntar la curățarea orașului, spune fondatorul companiei, Christian Günther-Hanssen.

Fundația Keep Sweden Tidy a publicat un raport conform căruia în fiecare an sunt aruncate mai mult de un miliard de chiștoace de tigară pe străzile Suediei, iar aceste deșeuri reprezintă peste 60% din totalul deșeurilor colectate. Primăria orășelului Södertälje cheltuie 20 de milioane de coroane suedeze (circa 9,5 milioane de lei) pentru a curăța străzile.

Totuși, implementarea acestui sistem de curățare cu ajutorul ciorilor ar putea duce la economisirea a nu mai puțin de 75% din această sumă, explică fondatorul companiei. Planurile sunt de extindere în toată țara, proiectul fiind în faza-pilot în Södertälje.

Costul de ridicare a mucurilor de țigară este de circa 0,8 coroane pentru fiecare chiștoc în parte, în timp ce unele persoane susțin că se ajunge chiar la 2 coroane suedeze, potrivit lui Günther-Hanssen. Dacă programul companiei sale va funcționa, costurile ar urma să fie reduse la circa 0,2 coroane pentru fiecare chiștoc, susține acesta.

De ce ciori? Ce le face „angajatul” ideal

Principalul argument din spatele utilizării ciorilor pentru această sarcină este inteligența acestor păsări. Potrivit studiilor, la maturitate acestea au o inteligență similară cu cea a unui copil de șapte ani, astfel că se numără printre cele mai „deștepte” animale.

De asemenea, fondatorul proiectului susține că aceste păsări pot fi dresate ușor și pot învăța apoi una de la cealaltă „avantajele” strânsului de chiștoace: primesc mâncare.

Între timp, Primăria Municipiului București se confruntă cu ciorile care vin în centrul Capitalei, mai exact în parcul Cișmigiu. Potrivit primarului Nicușor Dan, pentru soluționarea problemei va fi pus în aplicare un proiect din cadrul campaniei de bugetare participativă, când cetățenii au propus proiecte municipalității. Pentru rezolvarea acestei probleme a fost pus la dispoziție suma totală de 500.000 de lei, a spus edilul.

Cookies