În București s-a inventat parcarea oficială pe trotuar. E pe Bulevardul Dacia și are marcaje albastre, din cele care îți cer s-o plătești

25 mai 2023
10543 Afișari
În București s-a inventat parcarea oficială pe trotuar. E pe Bulevardul Dacia și are marcaje albastre, din cele care îți cer s-o plătești
În București s-a inventat parcarea oficială pe trotuar. E pe Bulevardul Dacia și are marcaje albastre, din cele care îți cer s-o plătești | Sursa foto: "Ai parcat ca un bou București"/Facebook

În București, parcarea e un subiect complex. Este orașul în greu să găsești loc și-n parcările cu plată, căci dezechilibrul dintre numărul de mașini și numărul de metri pătrați „parcabili” rămâne uriaș.

Din acest raport nefericit dintre locurile de parcare și numărul de mașini pornește prima za din lanțul slăbiciunilor.

Un lanț pe care găsești și problema cu mașinile parcate pe trotuar, care deseori forțează pietonii să meargă pe șosea.

Când parcarea pe trotuar devine ok în București și se plătește

În discursul administrativ oficial de la București, parcarea pe trotuar este însoțită de un „AȘA NU” răspicat, însoțit de avertismentele „Vă dăm amenzi!” și „Vă ridicăm mașinile!” dacă mai faceți așa ceva.

Asta până când primăria însăși decide că trotuarul este suficient de lat și transformă o bucată mare din el în, practic, parcare oficială. O denumim „parcare oficială” pentru cu locurile sunt marcate cu faimoasa și ușor recognoscibila culoare albastră, introdusă în București acum aproximativ un an, când cu „Marea Revoluție din Parcare”.

Vara trecută, Primăria Generală a Capitalei a introdus, prin Compania Municipală Parking, „locurile albastre” și tarifele diferențiate pentru ocuparea lor, cele cu 10 lei pe oră în centru, 5 lei/h în Zona 2 și 2,5 lei în zona 3.

Tarifele diferențiate n-au supraviețuit mult, de anul acesta avem tarif unic de 5 lei pe oră pentru un loc de parcare al municipalității, dar marcajele albastre  rezistă. (În fine, rezistă ca idee, vopseaua în sine se cam ia)

Parcarea albastră  de pe trotuar

Și, după cum se vede, avem în oraș parcări albastre, de la primărie, inclusiv pe trotuar, după cum fotografiază și explică un bucureștean, membru al comunității „Ai parcat ca un 🐂 București” (🐂=bou😜)

Cine trasează, pe trotuar de maximum 3 metri, loc de parcare cu plată? Bulevardul Dacia

Răspunsul la întrebarea „Cine trasează, pe trotuar, loc de parcare cu plată” este „Primăria”, câtă vreme sunt albastre, căci albastrul este, se știe, numai de la Primărie.

Un alt bucureștean, membru al aceleiași comunități, își amintește că, până să apară dungile albastre pe trotuarul de pe Bulevardul Dacia, apăreau polișiștii cu amenda dacă parcai acolo. Un altul îi ține isonul:

Înainte, când parcai acolo, luai amenda. Acum plătești. Deci, oricum faci, dai bani

Cei care au descoperit ca exista potențial pentru a face niște bani pe un loc unde oricum se parca, tocmai ca să vă dea vouă peste nas ca acum: e legal, locul e trasat.

Nu e singurul trotuar din București transformat oficial în parcare. Situație similară, spre exemplu, pe Mărgeanului, unde o bucată de trotuar a devineti și ea, ați ghicit, parcare albastră cu plată.

Îți recomandăm să citești și:

 

Cookies