În București miroase a cauciuc ars. Indicii de poluare a aerului, la un nivel foarte ridicat. Evitați plimbările în aer liber în aceste zone

03 nov. 2021
1088 Afișari
În București miroase a cauciuc ars. Indicii de poluare a aerului, la un nivel foarte ridicat. Evitați plimbările în aer liber în aceste zone
În București miroase a cauciuc ars. Indicii de poluare a aerului, la un nivel foarte ridicat. Evitați plimbările în aer liber în aceste zone

În mai multe zone din București miroase a cauciuc ars, iar indicii de poluare a aerului din Capitală sunt din nou la un nivel foarte ridicat. Hartă roșie și portocalie de poluare a aerului în toate sectoarele orașului. Singura zonă mai puțin poluată pare să fie indicată de senzorul din Greenfield. În principal, la această oră, poluarea se face cu particule în suspensie, conform senzorilor. Este recomandat să evitați plimbările și exercițiile fizice în aer liber, spun specialiștii.

O nouă seară cu poluare a aerului în București, miercuri, 3 noiembrie. Senzorii de poluare instalați în Capitală sunt din nou pe roșu și portocaliu în mai multe zone ale orașului din toate sectoarele. Mai există un singur senzor colorat ]n galben, care este practic la limita normelor impuse de lege în astfel de situații.

Aerul este foarte poluat aici! Evită plimbările și exercițiile fizice în aer liber! Cele mai afectate persoane sunt copiii, persoanele în vârstă și cele care suferă de afecțiuni respiratorii!, arată platforma AER LIVE care are instalați zeci de senzori de poluare a aerului în toate sectoarele Bucureștiului.

Principalii poluanți măsurați sunt monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (‎NO2), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM2.5), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul.

Vezi aici, când vrei tu, indicii de poluare din zona în care locuiești în București

Poluare în București miercuri seară

Conform informațiilor calitatea aerului a început să se strice în jurul orei 18, iar acum în Drumul Taberei spre exemplu miroase a cauciuc ars.

Zonele vizate sunt Giulești, cu Crângași și Chitila din Sectorul 1, Prelungirea Ghencea, cu Ghencea, Drumul Taberei și Cartierul Brâncuși din Sectorul 6, Zona Ferentari din Sectorul 5 și și Zona Vitan, un senzor fiind amplasat la Bobocica, acolo unde nivelul de poluare a aerului este la un nivel foarte ridicat, la un nivel roșu de 100. Totuși, și restul zonelor sunt aproape la fel de afectate, cu valori ce depășesc 70-80-90.

În București miroase a cauciuc ars. Indicii de poluare a aerului, la un nivel foarte ridicat. Evitați plimbările și exercițiile fizice în aer liber în aceste zone
În București miroase a cauciuc ars. Indicii de poluare a aerului, la un nivel foarte ridicat. Evitați plimbările și exercițiile fizice în aer liber în aceste zone

Ce măsoară stațiile care calculează indicele de calitate a aerului

Potrivit Aer Live, stațiile de măsurare oferă informații ce sunt utilizate în calcularea indicelui de calitate a aerului, cuprinzând poluanții principali (PM10), la care se adaugă poluanții auxiliari (PM2,5). Astfel, aparatele fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc medii orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului.

Ce sunt particulele PM2,5 și cât de periculoase sunt de fapt

Particulele PM 2,5, sunt particule mai mici de 2,5 microni. Infim de mici, dar există, chiar dacă nu le vedem și provin de multe ori de la deșeuri care se ard în localitățile din jurul Bucureștiului. Acestea se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și să provoace probleme de sănătate.

Cei mai afectați sunt copiii de această poluare

Efectele pe termen lung includ moartea prematură, agravarea bolilor cardiace și pulmonare.  Cei mai vulnerabili sunt copiii sub 15 ani. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. Copiii inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți, unde mai pui că respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas și nici nu au plămânii suficient de dezvoltați.

Ministrul Mediului spune că Octavian Berceanu nu ar fi soluția magică pentru poluarea din București

Problema vine fix în ziua în care Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spunea că nu este nevoie ca Octavian Berceanu să fie șef la Garda de Mediu din Capitală astfel încât lucrurile să meargă. Mai mult, numărul controalelor nu ar fi scăzut după înlocuirea sa din funcție, ci doar au fost „mai puţine postări pe Facebook”.

„Nu cred că depinde de o singură persoană poluarea din Bucureşti. Domnul Berceanu mi-a fost un coleg drag, am lucrat bine cu dânsul, dar nu cred că revenirea, viitoarea revenire a dânsului ar fi soluţia magică pentru Bucureşti.

Da, într-adevăr, controalele trebuie permanentizate în jurul Bucureştiului pe toate sursele de fum, mai ales în acele zone unde există arderi ilegale, unde există comunităţi care folosesc acest focuri pentru transformarea deşeurilor în fier vechi pentru a le valorifica ulterior”, a anunțat Tanczos Barna, miercuri la Digi FM.

Campania de informare AER ARS privind arderea deșeurilor în jurul Bucureștiului

În prezent, Aer Live derulează o campanie numită AER ARS prin care se încearcă o conștientizare a unui fenoment extrem de periculos la nivelul Bucureștiului și al județului Ilfov, arderea de deșeuri.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU București) a raportat pentru 2020, la nivelul București-Ilfov, peste 130 de intervenții în teren cu privire la incendiere de deșeuri toxice.

În total au fost arse peste 870 de tone deșeuri doar anul trecut, și doar ce au descoperit pompierii, spune Aer Live în campanie.

Particulele rezultate în urma arderilor de deșeuri sunt de 40 ori mai nocive față cele rezultate din arderea lemnului.Plasticul tip ABS din electrocasnice și electronice, eliberează compuși cu o toxicitate de 4.050 de ori mai mare decât a lemnului. Pentru aceste arderi ilegale și necontrolate, bucureștenii plătesc cu propria sănătate, dar și cu 6,35 miliarde de euro anual, în costuri sociale.

În weekend au fost făcute controale în Giurgiu privind oamenii care ard deșeuri ilegal

Garda de Mediu din Giurgiu a fost în control vinerea trecută, toată noaptea, alături de poliție. Problema este că localnicii nu ascultă de Garda de Mediu și de multe ori inspectorii sunt atacați dacă nu merg alături de forțele de ordine. Nicușor Dan spunea zilele trecute că le poate pune la dispoziție Poliția Locală, însă nu există până acum un acod scris în acest moment.

La doar 28 de kilometri de Bucureşti, în satul Dobreni, comisarii Gărzii de Mediu din Ilfov au descoperit mai multe locuri unde se ard ilegal deșeuri noaptea. Practic, se ardeau cabluri pentru recuperarea inserţiilor metalice pentru a fi valorizate.

Ce prevăd normele în vigoare în România

LEGEA nr. 104 din 15 iunie 2011
Particule în suspensie – PM10

  • Valori limită
    50 ug/m3 – valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane
    40 ug/m3 – valoarea limită anuală pentru protecția sănătăţii umane

LEGEA nr. 104 din 15 iunie 2011
Particule în suspensie – PM2,5

  • Valoare tintă 25 ug/m3 – valoarea-tintă anuală
    Valori limită
    25 ug/m3 – valoarea limită anuală care trebuie atinsă până la 1 ianuarie 2015
    20 ug/m3 – valoarea limită anuală care trebuie atinsă până la 1 ianuarie 2020
Cookies