În București a apărut mișcarea care luptă cu rasismul prin descântece și blesteme. Conducătoare sunt o actriță și o vrăjitoare. Îi blestemă pe rasiști și imaginează ritualuri de vindecare pentru cei discriminați

15 apr. 2021
694 afișări
În București a apărut mișcarea care luptă cu rasismul prin descântece și blesteme. Conducătoare sunt o actriță și o vrăjitoare. Îi blestemă pe rasiști și imaginează ritualuri de vindecare pentru cei discriminați
Vrăjitoarea Mihaela Mincă si fetele sale la Goethe Institut.

Am descoperit o poveste extraordinară. Am vorbit cu două femei de etnie romă din București care și-au pus în cap să schimbe lumea și percepția pe care o avem asupra neamului din care fac parte. Una este Mihaela Drăgan, actriță, activistă, feministă, o fată foarte talentată care a înființat singura companie de teatru rom din România, “Giuvlipen”. Mihaela este mai cunoscută în Europa și mai iubită la Berlin (unde joacă teatru din anul 2016) decât în țara ei. Cea de-a doua este vrăjitoarea Mihaela, o forță populară, cea care știe să blesteme și să deoache rasiștii. Mai jos, artă și blesteme, leac curat pentru cei care suferă de xenofobie.

„Cine face ură de rasă Dumnezeu să-i dea pedeapsă. Cine urăște femei și rom s-aibă numai ghinion” este un punct din manifestul mișcării artistice conduse de Mihaela Drăgan, sufletul companiei de teatru “Giuvlipen” ( care înseamnă „feminism” în limba romani). Mihaela este Vocea romilor creativi într-o Europă tot mai intolerantă.

Mihaela este Vocea romilor creativi într-o Europă tot mai intolerantă.

Joacă la Berlin la “Maxim Gorki Theater”, Heimathafen Neukolln, TAK și a performat în toată lumea. Este interesată să exploreze tema vrăjitoriei in arta sa ca un instrument de empowering antirasist. Mihaela Drăgan: “Mi s-a părut subversivă ideea că romii pot apela la forțele supranaturale pentru că ei nu au nicio putere concretă în fața represiunii. De altfel, în spectacolul “Kali Tras”, ei se apară de Mareșalul Antonescu prin blesteme”.

Roma Futurism, un concept artistic science fiction.

Future is a save place hiden in a witch’s braids” este lucrarea multimedia în care Mihaela Drăgan rescrie descântecele preluate de la vrăjitoarea Mihaela Mincă într-un limbaj modern, voit anti-rasist și feminist. “Istoria romă e scrisă de gadje, cum sunt numiți cei care nu sunt romi”, de aceea a venit timpul ca stereotipurile să fie combătute prin vrăjitorie.

Vrăjitoarele hackerițe se întorc în timp pentru a schimba istoria opresivă a romilor

Mihaela vede viitorul etniei într-un fel demn de filmele scince-fiction. În spectacolele sale  (“Romacen” este unul dintre ele) cu scenografii virtuale și proiecții 3D, vrăjitoarele hackerițe se întorc în timp pentru a schimba istoria opresivă a romilor. Practic, răul este curmat din rădăcină inainte să se intâmple. “Tehno-vrăjitoarea folosește vrăjitoria ca pe o tehnologie. Este pregătită să aibă o luptă feministă, anti-dicriminare și să planteze semințele pentru un viitor în care istoria opresiunilor se termină”.

Viitorul apartine tehno-vrăjitoarelor.

Viitorul aparține tehno-vrăjitoarelor. Fac o magie, îmi pun poalele-n cap și-n secunda doi toți dușmanii fac infarct. Toată istoria artei albe este o istorie de abuzuri și violuri, fac pipi pe ea și îi dau foc. Noi suntem femeile din viitor. Noi suntem tehno-vrăjitoarele. Suntem multe. Ne înmulțim prin tehno-vrăjitorie”. Am citat din ideile miscării artistice și, vă spun sincer, că eu chiar aș vrea să văd filmul ăsta și să trăiesc acest viitor.

B365: Ce este Roma Futurism și de ce “Future is a save place hidden în a witch’s braids?

Mihaela Drăgan: “Roma Futurism este o practică artistică pe care am dezvoltat-o într-o rezidență artistică la Hong Kong, acolo unde am cercetat mai multe forme de vrăjitorie și practici șamanice. Definesc Roma Futurism ca un curent artistic care crează interacțiunea culturii rome cu tehnologia și vrăjitoria. Combină elemente de science fiction, istoria romilor, fantezie, subiectivitate romă, realism magic, tehnologii creative cu practici magice și ritualuri de vindecare. Pentru că istoria opresivă a romilor și prezentul care perpetuează rasismul definesc o mare parte din identitatea noastră romă, a venit momentul să vorbim despre viitorul ultra-tehnologic și locul romilor în acest viitor. Roma Futurism chestionează incertitudinea viitorului pentru romi într-o Europă rasistă prin imaginerea unui viitor în care ciclul opresiunilor împotriva romilor ajunge la o apocalipsă”.

Trupa de teatru Giuvlipen performeaza in Berlin din anul 2016.

„Rasiștii au spus că vrăjitoarea Mihaela ar fi escrocat-o pe Oana Zăvoranu și că este sora liderului clanului Sadoveanu din București”

Mulți rasiști au ieșit la iveală când Mihaela Drăgan și fotograful Virginia Lupu au prezentat la Institutul Goethe din București expoziția “Future is a save place hiden în a witch’s braids”. Fotografii, casete luminoase, ritualuri, instalații video, filme despre trauma rasismului, un spectacol menit să ne vindece de prejudecăți. Și asta pentru că la “Goethe” a fost invitată și vrăjitoarea Mihaela cu fiicele sale, colaboratoare ale proiectului. S-a spus că vrăjitoarea Mihaela ar fi escrocat-o pe Oana Zăvoranu, că i-ar fi luat o mașină Porche și că fratele ei este liderul clanului Sadoveanu.

vrajitoarea, mihaela
Vrăjitoarea Mihaela Mincă si fetele sale la Goethe Institut, alaturi de Mihaela Dragan si fotografa Virginia Lupu.

Eu cu Oana Zăvoranu nu am avut niciun fel de relație”

Vrăjitoarea Mihaela: “Actrița Mihaela Drăgan s-a inspirat foarte frumos din ceea ce fac eu, magie albă, magie neagră, descântece. Eu cu Oana Zăvoranu nu am avut niciun fel de relație, personal nu am avut prietenie cu ea, nu am avut niciun conflict, nimic nu este adevărat. Nu fac parte din clanul Sadoveanu, este o coincidență de nume. Există unul Sadoveanu care locuiește pe Centură, în Tunari și ei au femei în străinătate. Și mai este un Sadoveanu în Chitila care nu a avut niciun dosar niciodată, este doar o coincidență de nume”.

B365: Cum a fost colaborarea cu vrăjitoarea Mihaela și de ce credeți că a fost prezentată ca o interlopă?

Mihaela Drăgan: “Colaborarea cu Mihaela Mincă și fiicele ei a fost una dintre cele mai frumoase și creative pe care le-am avut ca artistă. În filmul meu Future is a save place hidden în my braids, ele performează ritualuri de vindecare a traumei transgeneraționale transmisă genetic romilor de către strămoșii noștri, victime ale sclaviei și Holocaustului. Am filmat cu ele în diferite locuri și s-au comportat tot timpul ca niște profesioniste, am mult respect pentru munca lor. Faptul regretabil că Mihaela a fost prezentată într-un mod mincinos și nedrept în presă este consecința rasismului puternic din România. Eu am scris la una dintre publicațiile care au preluat știrile false despre ea și au retras articolul, cerându-ne scuze că nu au verificat informațiile. Însă ce ne facem cu restul presei senzaționaliste lipsită de orice deontologie?”.

Vrăjitoarea Mihaela: „In urma vrăjilor mele, Trump rasistul a căzut”.

În urmă vrăjilor mele au căzut Trump și Dragnea, că tot m-ați întrebat dacă funcționează vrăjile pe care le fac”

Vrăjitoarea Mihaela: “Eu voi da numai interviuri la CNN, Național Geographic, BBC și VICE, că lor le-am mai dat, nu mai vreau să vorbesc cu niciun ziarist român. Ce nu se înțelege este că noi, chiar dacă suntem țigani, mai există și valori printre noi. În pădure există uscături și printre români și printre țigani. Nu toți romii sunt hoți, nu toți țiganii fură. Cine fură, fură de foame, dar mai mult fură politicienii români, fură milioane de euro, nu o găină. Fură diplomat, organizat, ei sunt hoții de la putere pe care i-am blestemat. În urma vrăjilor mele a căzut rasistul Trump și Dragnea că tot m-ați întrebat dacă funcționează vrăjile pe care le fac. Toate ritualurile au fost filmate și rasistii au căzut”.

Să nu mai fie epidemii, virusuri, să plece tot răul să rămînă poporul luminat, amin”

Vrăjitoarea Mihaela cu fusul de aur: “Ritual de magie neagră împotriva tuturor președinților care nu au făcut fapte bune pentru popor. Toți președinții să fie amuțiți, încremeniți că nu sunt capabili să aducă pace, liniște, mulțumire în rândul oamenilor. Să plece de la putere și să se ducă unde câinele nu latră, unde popa nu toacă, acolo să se ducă și să nu se mai întoarcă. Cei care au adus mulțumire lui Donald Trump să se ducă pe butucimi butucite, să rămână paralizați, farmecele și descântecele să îi aducă pe cei buni. Să nu mai fie epidemii, virusuri, să plece tot răul să rămână poporul luminat,amin”.

Să iasă rasismul și capitalismul din gândirile și din sufletul lor”

Vrăjitoarea Mihaela: “Voi descânta și voi lucra cu magie neagră, cu diavolul, și voi arunca asupra lor. Să piară de la putere președinții care sunt rasiști, să plece de la putere. Pentru că fiecare om este tot un suflet, nu trebuie să facă rasism, să iasă rasismul și capitalismul din gândirile și din sufletul lor”.

Mihaela Drăgan priveste inainte fără mânie.

B365: Când ați simțit rasismul în România și cum vedeți tot valul ăsta de rasism în toată lumea, nu doar la noi?

Mihaela Drăgan: “Romii experimentează rasism la nivel personal, dar și rasism instituțional, sistemic. Am devenit conștientă de atitudinile rasiste încă de când eram mică. Știam că felul în care arăt și culoarea pielii mele determină modul în care  sunt tratată de prieteni, colegi sau profesori. Ce nu știam însă era că nu eu sunt de vină pentru atitudinile negative, că nu e nimic în neregulă cu identitatea mea ci că problema e rasismul și prejudecățile oamenilor. Rasismul e îngrijorător în toată lumea, din păcate persoanele de culoare suferă agresiuni din partea statului, poliției și a altor indivizi”.

Roma Futurism.

Rezistența este o fată care schimbă lumea”

B365: La ce lucrezi acum?

Mihaela Drăgan: “Scriu și regizez o serie de monologuri video cu titlul ”Rezistența este o fată care schimbă lumea” bazată pe povești adevărate ale unor fete tinere din Europa de Est și Asia Centrală. Puteți urmări primele episoade pe paginile de social media Giuvlipen- compania de teatru din care fac parte. Lucrez totodată și la un album de muzică împreună cu colega mea, actrița Nicoleta Ghiță și un alt artist foarte mișto, de origine româno-ghaneză. În rest, aștept să îmi reiau spectacolele de teatru din Berlin și pe cele ale companiei Giuvlipen”.

Baftă, Mihaela Drăgan! În prezent, Vrăjitoarea Mihaela mi-a spus că nu mai vrea să blesteme politicienii și rasiștii pentru că este preocupată de altceva. Vrea să deschidă o Școală a Vrăjitoarelor din Europa, la Mogoșoaia. Să vină la ea oameni din toată lumea ca să învețe tainele ghicitului tradițional, să dispară rasismul.

 

Cookies