BAZAR

În acest week-end, pe cer va fi o Superlună

Weekendul viitor Luna se va afla la cea mai mică distanţă faţă de Pământ (perigeu), astfel că va părea mult mai mare. Fenomenul denumit “Superlună”, va avea, în special , efect asupra mareelor acestea putând creşte cu până la 42%, scrie Daily Mail.

Luna se va afla la cea mai apropiată distanţă de Pământ sâmbătă, începând cu ora 18:35 (ora României), când va fi cu 16% mai strălucitoare ca de obicei. Distanţa Lunii faţă de Pământ variază deoarece orbita acesteia este ovală. Distanţa între perigeu şi apogeu (când Luna este cel mai departe de Pământ) este de aproximativ 50.000 de kilometri.

Când se află la perigeu, Luna apare cu până la 14% mai mare şă cu până la 30% mai strălucitoare decât în celelalte faze. Super Luna este un fenomen extrem de rar şi riscant. Aşa-l văd majoritatea cercetătorilor străini. Iar timpul a dovedit-o. În ianuarie, 2005, cu două săptămâni înainte ca Luna să fie la cea mai mică distanţă faţă de Pământ, în Indonezia s-a produs un tsunami care a omorât sute de mii de oameni. Şi în 1974, de Crăciun, un ciclon a devastat o bună parte din continentul australian, tot pe Lună plină.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button