În acest moment, peste 1.000 de blocuri din București nu au apă caldă. Ce explicații aduc autoritățile în această situație critică

17 iul. 2021
159 afișări
În acest moment, peste 1.000 de blocuri din București nu au apă caldă. Ce explicații aduc autoritățile în această situație critică
Sursa foto: Unsplash

În ciuda caniculei de afară care pune stăpânire pe oraș în fiecare zi, o bună parte dintre bucureșteni au la robinet doar apă rece. Desigur, nu cred că s-ar supăra nimeni dacă ar fi vorba despre un robinet cu bere sau cu suc proaspăt, după preferințe, însă din păcate pentru locuitorii Capitalei este vorba despre robineții din băile și bucătăriile acestora. Astfel, igiena personală și spălarea vaselor au devenit operațiuni de-a dreptul anevoioase pentru bucureștenii afectați de avarii.

La această oră nu mai puțin de 1.000 de blocuri de apartamente din București stau fără apă caldă. Cazul nu este unul izolat și acest disconfort a bântuit o bună parte dintre locuitorii Capitalei încă din primăvară. Asemenea poveștii cu drobul de sare – niciodată nu știi când vei avea nenorocul să rămâi fără apă caldă.

Cine este responsabil pentru problemele la rețeaua de apă caldă

Problemele tot mai dese și mai acute din cadrul rețelei de termoficare din București sunt cauzate de lucrările de reparații, dar și de reviziile Centralelor Electrice de Termoficare din Capitală.

Aceste probleme au fost recunoscute atât de directorul general al Termoenergetica, Claudiu Crețu, dar și de reprezentanții Termoenergetica în cadrul interviului acordat în exclusivitate pentru B365.

Potrivit lui Claudiu Crețu, mai mulți locuitori ai Capitalei nu au apă caldă deoarece se execută lucrări de reparație la țevile sparte din subteran. Mai mult, cele 4 CET-uri care produc agentul termic intră în revizie pe rând, ne explică directorul Termoenergetica.

„Sunt revizii, reparaţii pe întreg palierul, sistemul are pierderi foarte mari, încercăm reglarea acestor situaţii, dar mai ales încercăm să ne pregătim de iarnă. Dacă în perioada de vară nu lucrăm, nu facem reparaţii, când?”, a spus Crețu.

Pentru repararea rețelei de apă caldă ar fi nevoie și de mai mulți angajați, spune Claudiu Crețu

O altă problemă care afectează serios lucrările de revizie este reprezentată de lipsa personalului calificat. Directorul Termoenergetica a explicat că salariile neatractive reprezintă un mare minus pentru cei care ar dori de altfel să se angajeze în această instituție, potrivit Antena 3. Compania ar avea nevoie de mai mulți sudori și de mai mulți instalatori, însă ar fi vorba și despre o criză pe piața de muncă.

„Încercăm ca acestea să fie de cât mai scurtă durată, dar sunt şantiere şi, din păcate, nu sunt atât de multe şantiere câte ar trebui, tocmai pentru faptul că sunt salarii mici, e o muncă foarte grea, nu găsim atâţi sudori de câţi avem nevoie, nu găsim atâţi instalatori de câţi avem nevoie, e o problemă inclusiv cu piaţa forţei de muncă.

Preţul ţevii a crescut foarte mult, deci, sunt probleme în piaţă pe toate palierele”, a explicat Claudiu Crețu.

Lipsa de investiții în sistemul de termoficare ce are o vechime de jumătate de secol a dus la „peticelile” care se realizează în prezent, lucrări care afectează profund confortul și calitatea vieții unui număr însemnat de bucureșteni.

2.000 de litri de apă caldă se scurg în pământ în fiecare oră din cauza defecțiunilor

Potrivit directorului Termoenergetica, situația rețelei de apă caldă este una extrem de gravă – rețeaua este într-o stare deplorabilă ceea ce duce la risipirea agentului termic, fapt resimțit în cele din urmă de bucureșteni.

Nu mai puțin de 2000 de litri de apă caldă se scurg în pământ în fiecare oră din țevile defecte ale Termoenergetica. În total, asta înseamnă mai bine de 17 milioane de litri pe an. Adică este vorba despre capacitatea unui lac de mici dimensiuni.

Din nefericire, Termoenergetica, susține că în acest an sunt prea puține lucrări de reparații față de cât era nevoie. În acest moment se află sub lucrări doar 20 de kilometri de rețea, deși circa 40 de kilometri de conducte prezintă defecțiuni semnificative.

Claudiu Crețu a declarat că Termoenergetica avea conturile goale la sosirea sa. Acesta se plânge că nu poate achita ELCEN, companiei pe care a administrat-o până acum câteva zile, datorii de circa 100 de milioane de euro. Este vorba despre banii pe care primăria Capitalei trebuie să-i ofere Termoenergetica.

 

Cookies