In această după-amiază, CSAT a aprobat strategia de vaccinare împotriva Covid19 pentru români

03 dec. 2020
16 Afișari
In această după-amiază, CSAT a aprobat strategia de vaccinare împotriva Covid19 pentru români

Astăzi, la București, a avut loc ședința Consiliului Suprem de Apărare al Țării, condusă de președintele Klaus Iohannis, întâlnire în cadrul căreia a fost aprobată strategia de vaccinare a populației împotriva COVID 19. În această seară, președintele este așteptat la centrul de vaccinare organizat la Romexpo, pentru a stabili detalii despre campania de imunizare.

„Joi, 3 decembrie, începând cu ora 15:00, la Palatul Cotroceni, a avut loc loc şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de Preşedintele Klaus Iohannis, în sistem de videoconferinţă. Pe ordinea de zi a şedinţei a fost inclusă tematica referitoare la Strategia de vaccinare anti-COVID-19 în România”, transmite Administraţia Prezidenţială.

A fost aprobată strategia de vaccinare a populației. Cine are prioritate?

Strategia de vaccinare a populației a fost elaborată de către Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, organism interministerial aflat în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea prim-ministrului. Guvernul a adoptat acest plan în cadrul ședinței de săptămâna trecută, fără a face publică această decizie.

În cursul zilei de ieri, președintele Klaus Iohannis a precizat și cine sunt cei care vor avea prioritate în momentul în care va incepe procesul de vaccinare: este vorba despre cadrele medicale din toate centrele spitalicești, persoanele ce prezintă comorbidități care ar putea sa le puna viața în pericol (vârstnici, persoane cu afecțiuni ale inimii, persoane care suferă de diabet, sau persoane cu probleme respiratorii) dar și de personalul angajat în domeniile esențiale ale statului.

Președintele a dat asigurări privind eficiența acestei strategii, deoarece planul stabilește mecanismele de aprovizionare, stocare a vaccinului, dar și implicarea resurselor umane.

Primele tranșe de vaccin vor fi alocate personalului medical

„Este destul de probabil să avem chiar de la începutul anului un vaccin sau două disponibile şi pentru noi, în România. Sigur, vorbim de primele tranşe, care însă vor fi suficiente pentru a vaccina întregul personal medical din România, majoritatea pacienţilor cu boli care au dovedit că sunt periculoase în combinaţia cu SARS-CoV-2 şi cred că asta este o veste foarte bună. Noi cu toţii pornim de la premisa că vaccinarea populaţiei în masă se va putea petrece undeva în primăvară, însă este clar că trebuie să aşteptăm un pic pentru a avea descrierea exactă pentru fiecare vaccin, pentru ca medicii să decidă cine ce vaccin primeşte, pentru ca efectul să fie optimal. Însă noi am făcut în ultimele săptămâni paşi importanţi în direcţia consolidării Strategiei de vaccinare. Ea este deja aprobată în Guvern. Va fi aprobată în această săptămână şi în CSAT. Suntem pregătiţi.”, a declarat președintele.

Presedintele crede că în România campania de vaccinare va da roade: „Vaccinarea nu este obligatorie, dar eu sunt convins că prin rezultatele pe care le vom obţine, cam toată lumea se va convinge de siguranţa lor şi va dori să se vaccineze şi în acest fel vom termina pandemia”

După încheierea sedinței, președintele este așteptat la centrul de vaccinare organizat la Romexpo, unde populația va fi testată începând chiar cu primele luni ale anului următor. Urmărim declarațiile.

Știre în curs de actualizare

Cookies