„În 2022 sigur nu va exista o taxă auto, taxă de mediu sau taxă de primă înmatriculare” anunță Ministrul Mediului, Tanczos Barna

06 ian. 2022
172 afișări
„În 2022 sigur nu va exista o taxă auto, taxă de mediu sau taxă de primă înmatriculare” anunță Ministrul Mediului, Tanczos Barna
„În 2022 sigur nu va exista o taxă auto, taxă de mediu sau taxă de primă înmatriculare” anunță Ministrul Mediului, Tanczos Barna. Sursa foto: Unsplash

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a oferit joi o serie de informații privind situația taxelor pe care șoferii din România le vor plăti în acest an. Prin urmare, deși numărul mașinilor second-hand și cu o vechime de peste 15 ani este ridicat, autoritățile nu vor recurge la introducerea unor taxe precum cea auto, de mediu sau de primă înmatriculare.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a oferit joi, 6 ianuarie declarații de presă pe o serie de teme legate de situația vehiculelor din România. În ciuda faptului că parcul auto național este în mare măsură învechit și că majoritatea mașinilor ce circulă în România sunt achiziționate la mâna a doua, autoritățile dau asigurări șoferilor că nu vor introduce în acest an măsuri care să îi facă să treacă la automobile mai noi, potrivit News.ro.

Neintroducerea acestor taxe presupune eficientizarea programului Rabla, spune ministrul Mediului

Tanczos Barna a precizat faptul că în acest an nu se vor introduce taxa auto, dar nici taxa de mediu sau taxa de primă înmatriculare. Acest lucru presupune însă modificarea formatului actual al programului Rabla, dar și eficientizarea acestuia, pentru a fi și mai atractiv și pentru ca din ce în ce mai mulți conducători auto să beneficieze de finanțare.

„În câteva ore, câteva zile, adică săptămâna aceasta se finalizează programul Rabla pentru versiunea 2022-2024. Am promis asociaţIilor de profil o predictibilitate”, a anunțat Tanczos Barna.

Mai mult, ministrul a explicat că această predictibilitate se traduce prin chestiunile ce privesc avantajele dar și finanțarea programului Rabla. De asemenea, acesta a declarat că nu sunt introduse aceste taxe deoarece deja există măsuri prin care șoferii sunt încurajați să-și cumpere autoturisme noi, mai ales produse în România.

Ministrul Mediului a mai reclamat situația parcului auto învechit din țară

Declarațiile oferite joi de ministrul Mediului vin în continuarea celor oferite în data de 9 decembrie, când acesta condamna situația mașinilor din România. Potrivit celor declarate de Tanczos Barna atunci, în țara noastră există mai multe mașini second-hand înmatriculate decât cele cumpărate noi, în ciuda programelor coordonate de autorități.

Mai mult, în urmă cu o lună ministrul s-a declarat nemulțumit față de faptul că înmatriculările se efectuează la liber, motiv pentru care a solicitat guvernanților să se gândească atât la stimularea achizițiilor de mașini noi, cât și la descurajarea achizițiilor de automobile second hand.

„Descurajarea se face ori prin majorare de taxe, ori prin taxă nouă. Guvernul a spus că nu vom introduce taxe noi, rămâne varianta ca anumite taxe existente, în cazul maşinilor vechi şi foarte poluatoare, să fie majorate”, a declarat Tanczos Barna în data de 9 decembrie.

Cookies