Câte milioane de euro a stors BGS de la cetăţeni, sub Liviu Negoiţă

de:
05 aug. 2011
5 afișări
Câte milioane de euro a stors BGS de la cetăţeni, sub Liviu Negoiţă

Din 2008, de când Liviu Negoiţă a fost reales în funcţia de primar al Sectorului 3, şi până în prezent, firma BGS a primit tot ce s-a putut în materie de servicii de pază, intervenţie în caz de dezastre şi chiar servicii medicale de urgenţă. Dacă la început, contractele se acordau pe ascuns, fără a se organiza licitaţie, în ultimii ani s-a ales o altă metodă. Se organizează licitaţii, dar condiţiile impuse în caietele de sarcini sunt atât de restrictive încât nicio firmă de pază nu se încadrează. Cu excepţia BGS. Reţeta a funcţionat. La toate licitaţiile organizate de Primăria Sectorului 3 pentru servicii de pază sau servicii medicale nu s-a înscris decât BGS, firma fiind declarată şi câştigătoare.

2011: 40 de contracte în valoare de 1,6 milioane euro

În acest an, Primăria Sectorul 3 a semnat cu BGS 40 de contracte, în valoare totală de 1,6 milioane euro. 39 dintre acestea sunt pentru servicii de pază, monitorizare, intervenţie şi servicii medicale de urgenţă în unităţile de învăţământ din sector. Anunţurile de participare au fost publicate pe SEAP de fiecare instituţie de învăţământ în parte, ofertele propriu-zise au fost însă evaluate de Primăria Sectorului 3, şi nu de şcoli. De altfel, pentru fiecare anunţ s-a primit o singură ofertă, respectiv de la BGS, singura firmă care respecta condiţiile impuse în caietul de sarcini.

Motociclete viteză şi ATV-uri pentru paza în grădiniţe

Practic, caietele de sarcini publicate de cele 39 de unităţi de învăţământ au fost aproape identice şi indicau spre dotările unei singure firme de profil din Capitală, respectiv BGS. Astfel, se cauta o firmă care să asigure servicii de pază, monitorizare şi intervenţie, dar şi servicii medicale de urgenţă. Or, în Bucureşti sunt doar două firme private care oferă şi servicii de pază şi protecţie şi servicii medicale de urgenţă, respectiv BGS şi Scorseze. Numai că, toate cele 39 caiete de sarcini impun câteva condiţii de dotare, pe care doar una dintre aceste firme le satisface. Astfel, rezerva mobilă de intervenţie la grădiniţe şi şcoli trebuie să cuprindă, pe lângă mijloace auto de diverse clase, şi motociclete viteză şi ATV-uri. Reprezentanţii companiei Scorseze au precizat că nu deţin motociclete viteză şi nici ATV-uri. Divizia de Securitate a BGS deţine în schimb ambele tipuri de autovehicule.

Contactaţi de reporterii B365.ro, pentru a explica de ce sunt necesare motocicletele viteză pentru serviciul de pază şi protecţie la grădiniţe, reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 au invocat prevederi legislative. “La condiţiile obligatorii ce trebuie îndeplinite de ofertanţi sunt trecute doar ATV-urile. Motocicletele viteză se regăsesc la rezerva mobilă de intervenţie pentru că aşa cere Legea 333/2003 (n.r. – privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor), dar ele nu reprezintă o cerinţă obligatorie”, a precizat Mihaela Nagy, reprezentanta Direcţiei de Învăţământ a Primăriei Sectorului 3. Numai că tocmai în legea invocată de oficialul Primăriei Sectorului 3 nu se precizează nimic de motocicletele viteză.

Povestea se repetă şi în cazul parcurilor. Astfel, pe 22 iunie 2011, Direcţia Parcuri din cadrul Primăriei Sectorului 3 a atribuit Diviziei de Securitate a BGS un contract de 191.000 euro pentru Servicii de pază, monitorizare, intervenţie, servicii medicale de urgenţă şi acţiune în caz de dezastre sau calamităţi. Asta în condiţiile în care, în atribuţiile Poliţiei Locale – instituţie aflată tot sub tutela Consiliului Local Sector 3, intră şi supravegherea spaţiilor publice, aşa cum sunt parcurile.  Poliţia Locală din Sectorul 3 beneficiază în acest an de un buget de 1,8 milioane euro.

2009 şi 2010: 80 de contracte de 2,8 milioane euro

În 2010, Primăria Sectorului 3 a mai atribuit BGS 38 de contracte pentru servicii de pază, monitorizare şi servicii medicale de urgenţă la tot atâtea grădiniţe, şcoli şi licee din sector, în valoare de 834.000 euro. Plus alte două contracte pentru servicii similare la sediul Primăriei şi la Direcţia Parcurilor pentru suma de 578.000 euro. Și în acest caz, s-a păstrat acelaşi model de licitaţii cu caiete de sarcini extrem de restrictive.

Respectând aceeaşi reţetă, în 2009, BGS a primit 38 de contracte pentru servicii de pază, monitorizare şi servicii medicale de urgenţă în unităţile de învăţământ din sector în valoare de aproximativ 900.000 euro. În plus, Primăria Sectorul 3 a mai atribuit un contract pentru servicii de pază la locuri de joacă şi în parcuri, şi un altul separat doar pentru parcurile din sector, în valoare totală de 500.000 euro. Ambele au fost câştigate de BGS, singura firmă care respecta condiţiile impuse şi singura care s-a prezentat la licitaţie.

La câteva luni de la realegerea sa în funcţia de edil al Sectorului 3, Liviu Negoiţă a acordat prin încredinţare directă către BGS două contracte. Unul în valoare de 640.000 lei pentru paza mini parcurilor din sector şi un altul de 400.000 RON pentru paza parcurilor din sector. „Abonamentul” pentru servicii de pază şi servicii medicale de urgenţă la unităţile de învăţământ era în vigoare încă de atunci. Astfel, în august 2008, pentru Liceul „Alexandru Ioan Cuza” Primăria a cumpărat servicii de pază în valoare de aproximativ 862.000 lei. Din nou, banii au mers către BGS.

Ziarul Financiarul scria în 2008 că în în spatele firmei BGS s-ar afla interesele democrat-liberalul Silvian Ionescu, fost prefect al Bucureştiului pentru câteva zile şi sef al Gărzii de Mediu pentru o perioadă mai lungă de timp. Silvian Ionescu este, în prezent, preşedintele PDL Sector 3.

Cookies