Împrumut de 24 milioane euro oferit de BEI pentru UMF „Carol Davila” din Bucureşti. Investiții în consolidarea cercetării, educaţiei şi sănătăţii publice

14 apr. 2021
85 afișări
Împrumut de 24 milioane euro oferit de BEI pentru UMF „Carol Davila” din Bucureşti. Investiții în consolidarea cercetării, educaţiei şi sănătăţii publice

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a aprobat un nou împrumut în valoare de 24 milioane euro Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, pentru îmbunătăţirea infrastructurilor de cercetare, academice şi studenţeşti.

”Banca Europeană de Investiţii a aprobat un nou împrumut în valoare de 24 milioane euro pentru îmbunătăţirea infrastructurilor de cercetare, academice şi studenţeşti la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti. Acest împrumut face parte din iniţiativa BEI de investiţii în învăţământul superior în valoare de 100 milioane euro pentru sprijinirea investiţiilor în universităţile din România”, a informat banca.

Finanţarea BEI pe termen lung, acordat pe o perioadă de 25 ani, va susţine investiţii noi în valoare de 48 milioane euro pentru modernizarea infrastructurii celei mai mari universităţi de medicină din România, transformând semnificativ capacităţile de cercetare.

”Banca Europeană de Investiţii este un partener cheie pentru învăţământul superior din România. Sprijinul financiar şi tehnic acordat se adresează pentru prima data unei instituţii de învăţământ superior specializate în sectorul medical – Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti. Noul împrumut va transforma mediul de învăţare, va sprijini educaţia a mii de studenţi, va consolida cercetarea medicală, creând, în acelaşi timp, sute de noi locuri de muncă. Această investiţie impresionantă va contribui la creşterea standardelor de calitate în învăţământul superior şi la implementarea proiectului naţional România educată”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

Finanţarea BEI va sprijini, de asemenea, investiţii în eficientizarea energetică în campusul universitar.

”Marcăm astăzi împreună începutul unei noi ere pentru Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti.

Împrumutul BEI de 24 de milioane euro răspunde nevoii actuale a universităţii de a moderniza mediul de învăţare şi facilităţile de cercetare şi va accelera dezvoltarea, digitalizarea şi internaţionalizarea universităţii. Experienţa unică a BEI de a sprijini investiţiile universitare în întreaga Europă ne-a îmbunătăţit capacitatea de planificare a noii investiţii şi ne-a permis să aspirăm la a îmbunătăţi cercetarea ştiinţifică medicală, a folosi tehnologia digitală şi la a ne asigura că studenţii şi personalul nostru continuă să îmbunătăţească clasamentul global Shanghai 500.

Dincolo de importanţa acestui proiect pentru dezvoltarea învăţământului şi cercetării de excelenţă, restaurarea Facultăţii de Medicină are o importanţă istorică şi culturală pentru Bucureşti şi pentru ţară, clădirea fiind o moştenire arhitecturală emblematică”, a spus profesorul Viorel Jinga, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.

Investiţia include renovarea Facultăţii de Medicină şi construirea a două noi centre de cercetare medicală dedicate.

”Banca Europeană de Investiţii se angajează să accelereze investiţiile prioritare pentru îmbunătăţirea educaţiei, cercetării şi sănătăţii publice în toată România. BEI este încântată să sprijine transformarea vizionară a Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti. Noua finanţare a BEI în valoare de 24 milioane euro cu garanţia Uniunii Europene, va contribui la consolidarea în continuare a educaţiei medicale, a excelenţei în cercetare din universitate şi la îmbunătăţirea eficienţei energetice.

După sprijinul recent acordat pentru investiţii Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca şi Universităţii Politehnice din Bucureşti, experţii BEI în finanţarea educaţiei aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze şi cu alţi parteneri din învăţământul superior din România pentru a sprijini în continuare investiţiile în viitorul României”, a declarat Christian Kettel Thomsen, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii responsabil pentru România.

Consolidarea centrelor naţionale de excelenţă pentru formarea generaţiilor viitoare de medici din România este esenţială pentru îmbunătăţirea rezistenţei la provocările din domeniul sănătăţii publice şi pentru reducerea exodului profesioniştilor români din domeniul sănătăţii care părăsesc ţara pentru a lucra în străinătate, spun reprezentanţii băncii.

Noua investiţie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti şi recentele proiecte susţinute de BEI la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au beneficiat de know-how în domeniul educaţiei, în domeniul tehnic şi financiar, oferit de Platforma europeană de consiliere în materie de investiţii (EIAH sau Hub), o platformă europeană de consiliere în materie de investiţii, o iniţiativă comună a Băncii Europene de Investiţii şi a Comisiei Europene.

Acest împrumut reprezintă primul sprijin BEI acordat Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. Este al doilea acord în cadrul „Programului de împrumut pentru învăţământul superior din România”, în valoare de 100 milioane euro al BEI – aprobat de bancă în 2020 – după împrumutul acordat Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. De pe urma ambelor proiecte vor beneficia mii de studenţi, se vor îmbunătăţi procesul de inovaţie şi capacitatea de cercetare şi vor fi create sute de noi locuri de muncă.

”Datorită sprijinului BEI , împrumutul  în valoare de 21 milioane euro, acordat pe o perioadă de 25 de ani, va susţine cofinanţarea unei investiţii de capital în cuantum total de 44 milioane de euro pe care, universitatea noastră, o angajează în următoarea perioadă. Acest program ambiţios de modernizare şi dezvoltare va contribui la accelerarea atingerii obiectivelor strategice asumate de UTCN şi reprezintă contribuţia noastră la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, învăţare, cercetare şi inovare oferite studenţilor şi cadrelor noastre didactice. Impactul este unul uriaş prin efectele pe care le va produce şi va permite crearea de noi locuri de muncă în educaţie şi cercetare la standarde înalte de calitate şi performanţă”, a declarat Vasile Ţopa, rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

Banca Europeană de Investiţii sprijină investiţiile în educaţie în Europa şi în întreaga lume şi se asigură că noile investiţii în sector se bazează pe cele mai bune practici.

”În 2019, universitatea noastră a fost prima instituţie de acest fel din România care a primit sprijin din partea BEI. Obiectivul nostru era să îmbunătăţim învăţământul superior din ţară prin construirea unei noi infrastructuri de educaţie sau cercetare de care să poată beneficia aproximativ 5.000 de studenţi şi angajaţi, în fiecare an. Cu ajutorul experţilor BEI, am făcut un progres uriaş în dezvoltarea şi finanţarea proiectului, şi suntem acum pe cale să transformăm cea mai mare universitate cu profil tehnic din România într-un furnizor mult mai bun de educaţie şi cercetare. Credem că acest lucru va avea un impact nu doar în domeniul educaţiei, ci şi pentru bunăstarea societăţii, din moment ce obiectivul nostru final rămâne mereu să avem un impact pozitiv în societate. Credem că universităţile din România au o oportunitate extraordinară să lucreze cu BEI pentru îmbunătăţirea educaţiei şi cercetării în beneficiul viitoarelor generaţii”, a declarat Mihnea Costoiu, rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti.

În ultimul deceniu, BEI a oferit peste 30 miliarde euro pentru investiţii în şcoli, universităţi şi formare continuă.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, ai cărui acţionari sunt cele 27 de state membre ale UE. Aceasta pune la dispoziţie finanţare pe termen lung pentru investiţii solide, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor politicii UE.

Platforma europeană de consiliere în materie de investiţii este un parteneriat între Grupul BEI şi Comisia Europeană ca parte a Planului de Investiţii Europa. Aceasta este concepută pentru a acţiona ca un singur punct de intrare către o ofertă completă de servicii de consiliere şi asistenţă tehnică, având ca scop furnizarea de asistenţă specifică pentru identificarea, pregătirea şi dezvoltarea de proiecte de investiţii în cadrul Uniunii Europene. Susţine atât promotorii de proiecte publice, cât şi pe cei de proiecte private.

Cookies