Impresionantă și tulburătoare expoziție în stația de metrou Piața Unirii 1: „SHAME – European Stories”. Portretele unor supraviețuitori ai abuzurilor și un call to action

16 feb. 2023
389 Afișari
Impresionantă și tulburătoare expoziție în stația de metrou Piața Unirii 1:
Impresionantă și tulburătoare expoziție în stația de metrou Piața Unirii 1: "SHAME - European Stories”. Portretele unor supraviețuitori ai abuzurilor și un call to action | Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Stația de metrou Piața Unirii 1 va găzdui, până la mijlocul lunii martie, expoziția eveniment în care sunt prezentate zeci de portrete ale supraviețuitorilor unor abuzuri. Imaginile sunt însoțite și de poveștile acestora.

„SHAME – European Stories”- expoziția de la stația de metrou Piața Unirii 1

Expoziția a fost inaugurată miercuri, 15 februarie și va putea fi văzută de bucureștenii care circula cu metrou și trec pe la Piața Unirii, până la data de 15 martie 2023, transmite Agerpres.

Adopții forțate, abuzuri sexuale, copii îndepărtați cu forța de familii, victime ale traficului de persoane, copii supuși experimentelor sociale și copii abuzați în cadrul familiei – expoziția încearcă să contureze un fenomen care iese din umbra trecutului pentru a preveni ca aceste crime să cadă în uitare fără a se face dreptate, se arată într-un comunicat al organizatorilor evenimentului.

„SHAME – European Stories” este organizată de programul Justice Initiative. Aceasta este o mișcare la nivel european ce are următoarele scopuri:

  • oprirea abuzurilor asupra copiilor,
  • recunoașterea abuzurilor asupra copiilor,
  • prevenirea abuzurilor asupra copiilor.

Expoziția a debutat în anul 2022, în cadrul Bienalei de la Veneția, iar în luna octombrie a fost expusă în cadrul clădirii Consiliului Europei din Strasbourg.

Invitații au putut „adopta un portret”

După ce expoziția a fost prezentată oamenilor prezenți la inaugurare, aceștia au fost încurajați „să adopte un portret”. Asta înseamnă că, cel care și-a luat angajamentul, trebuie să ducă mai departe povestea portretului și să contribui la oprirea abuzului asupra copiilor din România și Europa.

Angajamentul luat de fiecare om în parte a fost marcat printr-o semnătură simbolică în dreptul unuia din exponatele proiectului realizat de Justice Initiative.

La deschiderea expoziției au performat 10 copii din cadrul trupei Young Beats-Cantus Mundi, cel mai tânăr ansamblu de percuție de pe teritoriul țării.

Cookies