Impresiile și recomandările unui reporter american, după o călătorie de două zile prin București

de:
20 mai 2013
0 Afișari
Impresiile și recomandările unui reporter american, după o călătorie de două zile prin București

Paul Casciato, corespondentul american al „Reuters“ pentru Europa de Est, îşi începe vizita cu Lipscani, zonă comercială care, spune el, a scăpat atenţiei dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu, spre deosebire de împrejurimile lui.

Acesta propune clasicele atracții ale Mânăstirii Stavropoleos, Curtea Veche și Restaurantul Caru’ cu Bere.

„Din Centrul Vechi se poate continua cu o plimbare pe Calea Victoriei, cea mai faimoasă stradă a oraşului, care vă va conduce pe lângă Cercul Militar, în stil Beaux Arts şi Palatul Telefoanelor, în stil Art Deco şi veţi ajunge la clubul «Control». Lângă el este «Panic!» şi barul cu muzica jazz «Green Hours»“, recomandă reporterul Reuters, citat de Adevărul.  

A doua zi Paul Casciato şi-a petrecut-o luând metroul spre Piaţa Romană, de unde s-a plimbat pe jos până în Piaţa Revoluţiei, unde a admirat clădirile istorice, printre care şi fostul Palat Regal, acum Muzeul Naţional de Artă.   

„Piaţa Revoluţiei este punctul central al Revoluţiei din 1989, iar faţă-n faţă cu Palatul Regal este fostul sediu al comuniştilor, de unde Ceauşescu a scăpat de mulţime cu ajutorul elicopterului, dar mai târziu, a fost prins şi executat. În mijlocul pieţei este un monument închinat victimelor Revoluţiei, despre care localnicii spun că arată ca un cartof înfipt într-un băţ“, adaugă Casciato.  

Nu trebuie ratată, din punctul de vedere al reporterului, biserica din cărămizi roşii, Creţulescu, şi sala de concerte Ateneu, care este denumită cea mai frumoasă construcţie a Bucureştiului şi binecunoscută de toţi datorită Festivalului de Muzică Clasică „George Enescu“.

„Puteţi să vă opriţi la hotelul Athenee Palace Hilton pentru o cafea sau un prânz timpuriu“, continuă corespondentul, care face apoi un istoric al hotelului.  

După prânz, americanul şi-a continuat plimbarea pe la Muzeul Ţăranului Român, a trecut pe bulevardul Aviatorilor printre ambasadele găzduite în vile somptuoase datorită cărora Bucureştiul şi-a câştigat numele de „Micul Paris“, la începutul secolului XX.   

„Pentru ceva diferit, suiţi-vă în tramvaiul 1 care înconjoară oraşul. Călătoria de aproape două ore vă va purta prin zone rezidenţiale şi comerciale, pe lângă centrul Capitalei şi peste noul pod Pasajul Basarab“, spune Casciato.  

Ultima zi în Bucureşti Casciato şi-a petrecut-o plimbându-se prin parcul Grădina Icoanei şi pe bulevardul Dacia şi vizitând Casa Poporului, „clădirea monstruoasă“ construită de Ceauşescu la sfârşitul anilor ’70.

„Nu mergeţi pe jos la Casa Poporului, luaţi un taxi, deoarece aveţi nevoie de energie pentru a străbate holurile cavernoase şi coridoarele care par fără sfârşit“.   

Paul Casciato şi-a încheiat vizita în Bucureşti după doar 48 de ore, dar a reuşit să vadă multe obiective turistice din oraş şi să dea sfaturi pertinente turiştilor care au de gând să ne viziteze. „Moştenirea comunistă a Bucureştiului este uşor, uşor transformată, pe măsură ce blocurile sunt recondiţionate într-un stil mai luminos“, conchide Casciato pentru „Reuters“.

Cookies