Implantul dentar din titan vs zirconiu: Avantaje si dezavantaje (P)

05 apr. 2024
53 afișări
Implantul dentar din titan vs zirconiu: Avantaje si dezavantaje (P)
Implantul dentar din titan vs zirconiu: Avantaje si dezavantaje, Sursă Foto - llldental.ro

Progresul tehnologic ne-a adus realitatea de azi, una la care nici măcar nu speram înainte. În momentul de față, pacienții care au pierdut unul, mai mulți sau toți dinții de pe arcadă, își pot redobândi zâmbetul cu ajutorul implanturilor dentare. Aceste dispozitive medicale, concepute special pentru a înlocui rădăcinile dinților lipsă, au evoluat de-a lungul timpului și au devenit mai rezistente, mai estetice și mai accesibile.

Dacă și tu ai nevoie de un implant dentar premium, înseamnă că trebuie să cunoști mai multe detalii despre materialele din care se realizează. Vorbim în continuare despre implanturi din titan și zirconiu, vedem care sunt avantajele și dezavantaje, iar la final, poți lua o decizie bine documentată.

Implantul dentar din titan

Mulți medici sunt de părere că implantul dentar din titan este cea mai eficientă opțiune de a înlocui lipsa unuia sau mai multor dinți de pe arcadă. Majoritatea producătorilor folosesc acest material de foarte mult timp, iar rezultatele înregistrate de-a lungul timpului întăresc și mai mult prima afirmație. Implanturile din titan sunt rezistente, sunt biocompatibile și oferă o stabilitate foarte bună pentru lucrarea protetică. Aceasta se încarcă pe implant, comportându-se, în cele din urmă, ca un dinte natural. Prețul unei coroane dentare se calculează, de asemenea, în funcție de material și de tehnica folosită.

Avantajele implantului dentar din titan

Adăugăm și alte avantaje pe listă și facem acum referire la:

 • Ofertă bogată, datorită faptului că majoritatea producătorilor folosesc titan pentru fabricarea implanturilor dentare;
 • Cost scăzut comparativ cu alte opțiuni, datorită faptului că există o oferă diversificată;
 • O perioadă mai lungă de cercetare, deci și o încredere mai mare în ceea ce privește eficiența tratamentului.

Dezavantajele implantului dentar din titan

În practică, există puține dezavantaje, dar e bine să le cunoști:

 • Pacienții care suferă de retracție gingivală sau care au gingii foarte subțiri pot observa, în timp, o culoare fumurie în partea de sus a implantului;
 • Există și pacienți (cazuri foarte rare) care sunt alergici la acest material, deci nu pot opta pentru acest tip de implant dentar;
 • Mai există și situații în care, pacienții prezintă boli autoimune și se pot confrunta cu diferite inflamații sau iritații locale.

Implantul dentar din zirconiu

Zirconiul este un material folosit adesea în stomatologie, cu precădere în fabricarea coroanelor dentare. În privința implantului dentar, acest material a început să fie explorat recent, însă se bucură de rezultate foarte bune.

Avantajele implantului dentar din zirconiu

Principalele avantaje aduc în atenția pacienților estetica, rezistența la coroziune și bacterii. Detaliem mai jos:

 • Spre deosebire de titan, zirconiul nu poate provoca acea culoare fumurie la nivelul țesuturilor;
 • Zirconiul este rezistent la coroziune chimică, ceea ce oferă și rezistență în timp;
 • Un alt plus este oferit de o atracție bacteriană mult mai mică.

Dezavantajele implantul dentar din zirconiu

Există și o serie de dezavantaje aici, printre care:

 • Implanturile din zirconiu se pot fractura mult mai ușor, spre deosebire de prima opțiune;
 • Prețul implanturilor din zirconiu este mai mare decât cel pentru implanturile din titan.

Implant dentar din titan sau implant dentar din zirconiu. Ce alegi?

În practică, ambele materiale sunt recunoscute pentru biocompatibilitate, deci pentru felul în care sunt percepute de organismul uman. De altfel, ambele oferă rezistență și stabilitate, dar aici există o mică paranteză. Pentru lucrările complexe, medicii recomandă, în general, implanturile din titan, considerând că sunt mai rezistente, dar și mai ușor de adaptat nevoilor specifice. Pentru echipa medicală, contează foarte mult care sunt preferințele și așteptările pacienților, dar pentru decizia finală, balanța se va înclina mai mult în partea care indică necesitate și potrivire specifică.

Lăsând diferențele deoparte, ambele tipuri de implanturi dentare sunt privite ca o modalitate eficientă pentru a înlocui dinții lipsă, contribuind la îmbunătățirea esteticii și restabilirea încrederii.

 

 

Cookies