Implantul dentar – când este cel mai potrivit moment să înlocuiești unul sau mai mulți dinți lipsă? (P)

03 oct. 2022
63 Afișari
Implantul dentar - când este cel mai potrivit moment să înlocuiești unul sau mai mulți dinți lipsă? (P)
Implantul dentar - când este cel mai potrivit moment să înlocuiești unul sau mai mulți dinți lipsă?

Despre implanturile dentare știm că sunt dispozitive medicale implantate chirurgical în maxilar pentru a restabili capacitatea unei persoane de a mesteca. Restaurarea danturii pe implanturi nu aduce doar beneficii funcționale, ci oferă oportunitatea de a restaura într-un mod estetic dantura, fără a fi nevoie să sacrificăm dinții naturali. Acestea oferă suport pentru coroane, punți sau proteze dentare.

Atunci când un dinte este pierdut din cauza unui traumatism sau a unei afecțiuni dentare, o persoană poate experimenta complicații precum pierderea rapidă a oaselor, vorbirea defectuoasă sau modificări ale tiparelor de mestecat care duc la disconfort. Înlocuirea unui dinte pierdut cu un implant dentar poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții și sănătatea generală a pacientului.

Sistemele de implant dentar constau dintr-un dispozitiv de fixare (corpul implantului), bontul protetic, urmând a fi completate apoi de coroanele dentare.

Implantul dentar este introdus chirurgical în osul maxilar în locul rădăcinii dintelui. Bontul protetic este, de obicei, atașat de corpul implantului prin șurubul de fixare a bontului, asigurand conectarea cu coroana dentara.

Cui i se adresează tratamentul cu implanturi dentare? Când este momentul potrivit pentru intervenție?

Implanturile dentare sunt potrivite pentru majoritatea adulților cu o stare bună de sănătate. Ele pot fi considerate o opțiune de tratament doar după ce osul maxilarului s-a oprit din creștere, prin urmare nu sunt utilizate în cazul pacienților foarte tineri, cu varsta sub 16-18 ani. Nu putem spune că există o limită maximă de vârstă, chiar și pacienții peste 80 de ani sunt buni candidați pentru implanturi, cu condiția să aibă o stare generală de sănătate bună.

Bont protetic pentru implant dentar.
Bont protetic pentru implant dentar.

„Intervenția este ideal să aibă loc la momentul extracției dintelui sau în aproximativ cateva săptămâni de la acest moment. Dacă inserarea are loc mai târziu, osul alveolar se poate resorbi și astfel există riscul ca osul existent să nu aibă dimensiunile minim necesare pentru a susține structura viitorului implant. Totuși, în stomatologia modernă, la clinicile dotate cu tehnologie avansată și medici specializați, există soluții de augumentare a volumului de os, denumite și adiții osoase, interventii chirurgicale care faciliteaza operația de implant dentar” spune Dr. Dragos Popescu, DentalMed – Centru de Excelenta in Implant Dentar.

Cum să aleg un implant dentar? Cât costă un implant dentar?

În general, prețurile tratamentelor cu implanturi dentare putem spune că se clasifică în 3 categorii.

Din prima categorie fac parte implanturile standard, al căror preț este cel mai scăzut, în concordanță cu calitatea acceptabilă datorată în special patentelor vechi care stau la structura modelelor respective. Trebuie să știm că o contribuție în durata de folosire a implantului o are atât designul propriu-zis cât și complexitatea tratamentului.

În cea de-a doua categorie sunt incluse implanturile premium care au un preț mediu, de o calitate foarte bună, mulțumită faptului că producătorii au investit foarte mult în cercetare în ultimii 20 ani. Această categorie este cea mai folosită în lumea occidentală.

În cea de-a treia categorie intră implanturile de cea mai înaltă calitate, fabricate de cei mai renumiți producători mondiali, precum cele Straumann. Straumann® înseamnă calitate elvețiană premium, precizie și inovație, oferind încredere în stomatologie, cu suportul celei mai mari rețele științifice din lume. Ca lideri mondiali în implantologie, ei contribuie cu inovații uimitoare, care sunt considerate puncte de referință în domeniu și descoperiri tehnologice inovatoare, susținute de dovezi științifice pe termen lung. Deoarece aceste companii se bazează foarte mult pe transformările care aduc periodic mici îmbunătățiri sistemelor proprii de implanturi, putem afirma că prețul implanturilor mai ridicat se reflectă în calitatea excepțională a acestor implanturi dentare.

Tot datorită tehnologiei uimitoare avansate din ultimii ani și a medicilor supraspecializați, unele clinici renumite au dezvoltat concepte inovatoare, cum ar fi One Stage Surgery Concept. „Acest concept unic permite realizarea unor operații extreme de inserare a implanturilor, operații parodontale, adiții și autotransplanturi de os, sinus lift surgery și extractii dentare – toate în cadrul unei singure ședințe chirurgicale de tratament, bineînțeles atunci când statusul pacientului permite această abordare” ne spune dr. Mihnea Velisarato, DentalMed – specialist chirurgie dentară.

Operația de implant dentar este dureroasă?

Operația de implant dentar implică, într-adevăr, traumatisme atât la nivelul gingiilor, cât și al maxilarului, dar procedura în sine nu va implica nicio durere, deoarece se realizează sub anestezie. Medicul implantolog nu va începe procedura decât după ce pacientul va fi anesteziat local. La cateva ore însă după inserare este posibil să apară un ușor disconfort, similar cu cel de după extracția unui dinte, pe care îl veți putea gestiona ușor cu ajutorul antiinflamatoarelor prescrise de medic. Exista clinici dentare care realizeaza interventiile chirurgicale sub sedare intravenoasa (i.v. sedation), cu monitorizare realizata de medicul anestezist. Confortul intraoperator al pacientului este sporit, iar recuperarea postoperatorie este mai rapida.

Recomandările noastre pentru pacienți

Înainte de a alege implanturile dentare, discutați cu medicul dumneavoastră implantolog despre beneficiile și riscurile potențiale și dacă sunteți un candidat bun pentru această procedură.

Discutați inclusiv despre modelul de sistem de implant dentar si care este durabilitatea lui garantată de producător.

Vă recomandăm să evitați alcoolul și fumatul pe toată perioada vindecării. Pentru primele zile adoptați o dietă cu alimente moi, ușor de mestecat și înghițit. Bineînțeles, evitați băuturile carbogazoase, mâncărurile fierbinți sau picante, care pot provoca iritații și disconfort la locul intervenției.

Nu este permis să mâncați chiar imediat după intervenție, doar după ce dispare efectul anestezicului, dar este recomandat să mestecați pe partea opusă cel puțin 2 zile, pentru a evita ca mâncarea să ajungă pe locul intervenției. Veți putea reveni la regimul normal de alimentație atunci când considerați necesar.

Procesul de osteointegrare este perioada de după intervenția implantului, și poate dura câteva luni, timp în care aveți de obicei o lucrare protetica temporara.

După procedura de implant dentar

Implanturile dentare pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții și sănătatea unei persoane care are nevoie de ele. In 98% din cazuri, dacă urmați cu atenție instrucțiunile de igienă orală oferite de medicul dumneavoastră, acesta poate avea o durabilitate pe întreaga viață. Igienizarea cu regularitate a implantului și a dinților din jur este foarte importantă pentru menținerea pe termen lung a implantului în stare perfectă.

Este important să nu uitați să programați vizite regulate la clinica stomatologică unde ați ales să faceți operația de implant dentar.

Dacă simțiți implantul slăbit sau dureros, contactați imediat medicul implantolog sau medicul stomatolog coordonator.

Cookies