Imblanzirea cartilor #1 – intalnire cu Zorba Grecul

de:
15 oct. 2012
0 Afișari
Imblanzirea cartilor #1 – intalnire cu Zorba Grecul

Deschidem seria de evenimente „Imblanzirea cartilor” cu o poveste despre unul dintre cele mai frumoase romane ale secolului XX – Zorba Grecul, de Nikos Kazantzakis. Va invitam sa cunoasteti un personaj fascinant, care a trait intr-adevar intre 1867 – 1942 si a carui poveste s-a transformat nu doar intr-o carte savuroasa, ci si intr-un film de mare succes.

Exista un alt fel de libertate, in afara celei castigate „vitejeste, in luptele cu turcii”. Mai putin discutata prin manualele de limba romana, libertatea lui Zorba este, concomitent: bucurie, joc, blandete, curaj, intelegere, exces. Libertatea pe care continui sa o ai, chiar daca ai pierdut „razboiul” in conditii dezastruoase.

„De-ar fi sa-mi aleg azi un „indrumator spiritual”, un „guru”, cum il numesc indienii, „Batranul”, cum ii zic calugarii de la Sfantul Munte, cu siguranta ca pe Zorbas l-as alege fara a sta pe ganduri.” Nikos Kazantzakis

La evenimentul la care va invitam, Anda Cruceanu, regizor si scenarist, ne va povesti despre cum se face trecerea unui text literar in imagini si care este rolul regizorului in acest demers. Filmul ofera o imagine subiectiva a textului literar proiectat pe nivelul cultural al regizorului. Acest seminar isi propune sa vorbeasca despre diferentele dintre textul Zorba Grecul, scris de Nikos Kazantzakis (publicat in 1946) si filmul cu acelasi nume,  regizat de Mihalis Kakogiannis 1964.

Intalnirile seriei „Imblanzirea cartilor” sunt evenimente cu intrare libera, gandite pentru liceeni si studenti (14-20 de ani).

Partener in organizarea acestui eveniment este Libraria Bastilia, in al carei spatiu se vor desfasura intalnirile.

Casa in care se afla libraria a fost construita in 1913, de arhitectul Spiridon Ceganeanu. Cele trei corpuri ale cladirii au fost locuite de fratii Petrascu: doctorul Vasile Petrascu, pictorul Gheorghe Petrascu si Nicolae Petrascu – directorul Revistei literatura si arta romana.

 

Corpul de cladire in care functioneaza libraria a apartinut doctorului Vasile Petrascu.

 

 

Lector: Anda Cruceanu

Data: 20 Octombrie 2012; Ora: 16:00

Varsta Minima: 14; Varsta Maxima: 20

Intrare libera pentru liceeni si studenti

Loc: Cafeneaua Librariei Bastilia, Piata Romana, nr 5

Inscriere la [email protected]

 

Cookies