Imagini din Bucureştiul de altădată, captate de marii fotografi ai României, joi, la Palatul Şuţu

de:
26 iun. 2014
0 Afișari
Imagini din Bucureştiul de altădată, captate de marii fotografi ai României, joi, la Palatul Şuţu

Emanuel Bădescu, bibliotecar în cadrul Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, va susţine, joi, de la orele 19, la Muzeul Muncipiului Bucureşti-Palatul Şuţu, o conferinţă despre fotografii bucureşteni Szathmári, Reiser, Duschek, Angerer şi Mandy.

„Voi începe prin a povesti cum am descoperit eu fotografia, pentru că nu aveam pregătirea unui istoric al fotografiei și nici aceea a unui istoric de artă.  La aceasta primă conferință de la Palatul Suțu voi vorbi în primul rând despre începuturile acestei tehnici devenită artă, care a fost documentată încă din 1840, incursiuni mai mult teoretice, prin istoricul fotografiei în zona Tării Românesti și a Moldovei. Apoi voi vorbi despre Carol Popp de Szathmári fiindcă el este deschizătorul de drumuri efectiv al fotorafiei, cel puțin în zona bucureștilor. Prima fotografie din București și posibil si din zona Tării Românești și a Moldovei, a fost făcută de Carol Popp de Szathmári în noiembrie 1848, fotografie al cărei negativ se află în colecțiile Academiei. La conferință voi proiecta imaginea ei și voi dezvălui și alte povești legate de acești prim fotografi ai Bucureștiului și fotografia de artă la inceputurile sale”, promite Emanuel Bădescu.

Emanuel Bădescu este bibliotecar în cadrul Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române. Licenţiat în istorie, a colaborat cu peste 1000 de articole la revistele Formula AS, Magazin Istoric, Lumea Magazin, Historia, Descoperă, la Ziarul de Duminică şi la multe alte publicaţii. A publicat volumele 1 decembrie 1918 Alba Iulia-Bucureşti, Imnurile naţionale la români, Bucureştii subt Guvernul Vremelnicesc, Marele foc şi alte poveşti din Bucureşti. Este coautor al volumelor Scurtă istorie a Regalităţii în România, Nicolae Ionescu. Bucureştii de altădată, De la Vatican la Ierusalim, Bucureştii în vremea lui Carol I (lucrare premiată de Uniunea Scriitorilor), Conspiraţia Securităţii, Carol Popp de Szathmári, fotograful Bucureştilor, ultima aparitie editoriala fiind De toate din vechiul Bucureşti.

Intrarea la conferinţă este 7 lei, în preţ fiind inclusă vizitarea expoziţiei permanente.

Următoarele conferinţe de joi de la Palatul Şuţu:

10.07.2014 „România fără anestezie” cu Octavian Buda
17.07.2014 „Afacerea Tănase” cu Liviu Tofan
24.07.2014 „Clădiri mai puţin cunoscute din creaţia arhitectului Ion D. Berindey” cu Sidonia Teodrescu

Cookies