Imagini ascunse și recuperate. Din acest weekend, în București, la Muzeul Nicolae Minovici sunt expuse fotografiile Principesei Maria, realizate de primul fotograf al Casei Regale

12 aug. 2022
1197 Afișari
Imagini ascunse și recuperate. Din acest weekend, în București, la Muzeul Nicolae Minovici sunt expuse fotografiile Principesei Maria, realizate de primul fotograf al Casei Regale
Imagini ascunse și recuperate. Din acest weekend, în București, la Muzeul Nicolae Minovici sunt expuse fotografiile Principesei Maria, realizate de primul fotograf al Casei Regale

Muzeul Municipiului București ne invită să vizităm expoziția „Sub însemnul regalității: Fotografiile unei tinere principese la Muzeul Nicolae Minovici”, care va fi deschisă începând cu data de 12 august, ora 10.00. MMB a recuperat o serie de fotografii realizate de fotograful casei regale, Franz Mandy, imagini de o mare valoare documentară, ascunse în timpul regimului comunist. “Muzeul de Artă Populară Nicolae Minovici este cel care va găzdui acest proiect expozițional care are povestea sa interesantă”, anunță MMB. Fotografiile care ilustrează articolul nu sunt cele pe care le vom vedea în expozitia unică.

regina,maria
Regina Maria la Balcic, „Cuibul linistit”. Foto credit wikimedia.com.

Ca urmare a operațiunii ideologiei comuniste de ștergere a urmelor regalității, imaginile nu mai există în patrimoniul muzeului Minovici”

În Capela Muzeului Minovici au fost expuse 11 fotografii cu tânăra Principesă, poziționate de colecționarul și medicul legist Nicolae Minovici într-un cadru tainic, de însemnătate spirituală. Fotografiile Mariei din Capela vilei-muzeu o reprezentau în ipostaze apropiate de portretul ctitoricesc întâlnit în pictura murală a bisericilor ortodoxe, de pildă, ținând în mâini macheta mănăstirii Curtea de Argeș (prefigurând, într-un fel, îmbrățișarea de mai târziu a religiei ortodoxe a poporului său). Imaginile au fost îndepărtate în timpul regimului comunist din ramele în care fuseseră expuse de colecționar, rame situate la nivelul unui divan de lemn încărcat cu icoane și cădelnițe, azi rămase goale. Ca urmare a operațiunii ideologiei comuniste de ștergere a urmelor regalității, imaginile nu mai există în patrimoniul muzeului Minovici”, anunță MMB.

Fotografiile realizate de Franz Mandy au fost recupate de MMB; imaginile au dispărut în timpul regimului comunist

Prin recuperarea și expunerea seriei de fotografii realizate de Franz Mandy, fotograful Curții Regale, se conturează totodată o încercare de a reprivi o parte esențială a formulei expoziționale gândite de Nicolae Minovici. Imaginile, dispărute azi, prin gestul aproape iconoclast al regimului comunist, sunt oferite publicului pentru a fi reprivite. Expoziția nu își propune o simplă „readucere la normal” și o corectare a gestului invaziv, dimpotrivă, pune în prim plan și subliniază efectul devastant al acestuia. Recuperarea vizează așadar nu doar un aspect esențial al expunerii originale, cât și a imaginii în epocă a Principesei Maria și, ulterior, a „Reginei tuturor românilor”, anunță MMB.

regina, maria, si, fetele, sale
„Promovarea portului popular românesc și a artelor „naționale” au fost strategii ale Casei Regale pentru formarea și întărirea legăturii cu poporul de adopție”, Foto credit Casa Regală a României.

Prin prisma personalității sale creative, Maria a fost în mod natural atrasă de arta decorativă, implicit de arta populară a românilor”

Expoziția aduce în discuție teme legate de patronajul artistic, gustul pentru artele decorative și decor interior al Reginei Maria, accentul fiind pus cu precădere asupra perioadei de început de secol. Promovarea portului popular românesc și a artelor „naționale” au fost strategii ale Casei Regale pentru formarea și întărirea legăturii cu poporul de adopție, dar și pentru încercarea de a clădi o economie și o industrie casnică cu rădăcini autohtone. Prin prisma personalității creative, Maria a fost în mod natural atrasă de arta decorativă, implicit de arta populară a românilor, pe care a sprijinit-o și colecționat-o deopotrivă. La centenarul Încoronării de la Albă Iulia, ne amintim de personalitatea Reginei Maria, în special prin prisma anilor de acomodare și de formare a figurii sale rămase emblematice”, anunță MMB.

incoronarea, de, la, alba, iulia, regele, ferdinand, regina, maria
Incoronarea Reginei Maria si a Regelui Ferdinand la Alba Iulia, 15 octombrie 1922. Foto credit Casa Regală a României.
Expoziția va fi deschisă până în ziua de 27 noiembrie, 2022

Curatori: Mădălina Manolache și Ionuț Banu, Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici – Muzeul Municipiului București. Expoziția va putea fi vizitată la sediul muzeului, situat pe Strada Dr. Nicolae Minovici, nr. 1, până pe data de 27 noiembrie 2022.

Franz Mandy, primul fotograf al Casei Regale; a imortalizat trecerea victorioasei armate române pe sub Arcul de Triumf, în ziua de 8 octombrie 1878

Franz Mandy s-a născut la Budapesta și a deschis un atelier fotografic în București; avea reședința pe strada Cîmpineanu nr 4, aproape de Teatrul Național. În ziua de 10 mai 1880, prin brevetul nr 117, lui Franz Mandy i s-a acordat titlul de “Fotograf al Curții M. S. R Doamnei”, ulterior devenind și fotograf al Corpurilor Legiuitoare. S-a remarcat prin calitatea înalta a fotografiilor și a introdus fotografia în culori prin procedeul pigmentului, în anul 1896. După moartea sa, în anul 1910, atelierul a continuat sub patronajul soției sale, Rosa Mandy, și ulterior sub conducerea lui Etienne Lonyai, care va fonda Asociația Artiștilor Fotografi din România.

casa, regala
Regele Ferdinand si lumea elitelor de de altădată. Fotografie de Franz Mandy.
Cookies