Imaginea „de căruță” de la Teatrul Național, zona zero a Bucureștiului. „Este o cerere pertinentă”, le răspunde Nicușor Dan celor care văd starea spațiului verde de la statuia „Căruța cu paiațe”

29 iun. 2022
437 Afișari
Imaginea „de căruță” de la Teatrul Național, zona zero a Bucureștiului. „Este o cerere pertinentă”, le răspunde Nicușor Dan celor care văd starea spațiului verde de la statuia „Căruța cu paiațe”
FOTO: Imagine de detaliu cu ansamblul „Căruța cu paiațe” din fața Teatrului Național București. Imagine de arhivă Agerpres/ 5 mai 2020

Zona verde de la „Căruța cu paiațe”, celebrul ansamblu statuar din fața Teatrului Național, punctul zero al Bucureștiului, dar și zona de acces în teatru s-au deteriorat în ultimii ani, lucru care a fost observat și transmis de bucureșteni primarului general Nicușor Dan.

Cererea lor a fost preluată și susținută în ședința CGMB de miercuri de actrița TNB Monica Davidescu, consilier general PSD.

Potrivit acestora, spațiul verde, aleile și parcarea, întreaga zonă din jurul Teatrului Național București, în special de la ansamblul „Căruța cu paiațe”, s-a degradat.

„Cel putin 3000 de cetățeni intră și ies zilnic din TNB, iar ei au nevoie, și nu numai ei, probabil toți bucureștenii au nevoie ca punctul zero numit al Bucureștiului să aibă o imagine mai frumoasă”, a spus actrița, la începutul ședinței CGMB, din 29 iunie, prezidată de primarul Nicușor Dan.

Monica Davidescu propune ca întregul spațiul exterior al TNB să fie refăcut în această vară când spectacolele de teatru sunt mai puține.

„Aleile, spațiul verde și toaletarea a 10 copaci”

Terenul din fața TNB se află în administrarea ALPAB a Primăriei Capitalei (Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București), însă până acum de întreținerea zonei verzi s-au ocupat foștii manageri ai TNB din veniturile proprii ale TNB, a devoalat Monica Davidescu.

„Din păcate noi am pierdut doi manageri în ultimii ani (Ion Cramitru și Ioan Onisei – n.r) și ei se ocupau cumva personal și din venituri proprii, dar am trecut printr-o perioadă foarte grea pentru că nu am avut spectacole și venituri proprii ca să mai putem face”, a spus consilierul PSD.

Zona care ar trebui reamenajată sau întreținută include: aleile, spațiile verzi, treptele de la calea de acces, zona de parcare. În plus, potrivit acesteia, ar fi nevoie și de toaletarea copacilor.

„Nu e vorba de spații multe, mari. Nu e vorba de lucruri dificile, e vorba de toată zona unde se află tot ansamblul Căruța cu paiațe, teren care se află în administrarea Primăriei Generale.

Cerem refacerea totală a aleii si spațiilor verzi din zona circulabilă aflată în fața sălii Ion Caramitru, amenajarea spațiilor verzi din zona accesului publicului la sălile de spectacole, toaletarea a 10 copaci, refacerea unor căi de acces cu trepte, aproximativ 600 mp a zonei din parcare”, a precizat actrița-consilier general.

Într-un răspuns scurt, primarul general Nicușor Dan a dat de înțeles că solicitarea legată de starea spațiului din jurul Teatrului Național va fi luată în seamă de ALPAB.

„Este o cerere pertinentă. M-am întâlnit întâmplător, în acest weekend, cu managerul si mi-a spus despre acesta situație”, a reacționat primarul general Nicușor Dan la solicitarea adresată de consilierul PSD.

Situația conducerii interimare de la TNB

În prezent, Teatrul Național București este condus interimar de actorul Mircea Victor Rusu Tibreanu, absolvent al Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în anul 1986. El a fost numit de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, director interimar în 4 februarie, și l-a înlocuit în funcție pe fostul director interimar, Ioan Onisei, care a murit în 3 februarie. Onisei l-a urmat în funcție pe Ion Caramitru, decedat în septembrie 2021.

În timpul fricțiunilor dintre actori și manager legate de susținerea Ucrainei pe scena TNB, ministrul Lucian Romașcanu a îndemnat cele două părți către dialog și a declarat, în acel context, că va organiza concursul pentru ocuparea funcției de manager general al Teatrului Național București la finalul actualei stagiuni, în vara lui 2022.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies