ESENTIAL

Oprescu dă imaginea Capitalei pe mâna unui ONG fantomă condus de un liberal dedat la bani publici

Acordul de cooperare pe doi ani aprobat de CGMB prevede finanţarea şi realizarea în comun a unor programe, proiecte şi evenimente legate de promovarea Capitalei precum crearea de spot publicitar, logo, slogan şi imn al Bucureştiului, organizarea unei caravane internaţionale de promovare a Capitalei, precum şi realizarea unui concept de „punct turistic urban”, prin construirea unor puncte de informare în zone cheie precum Aeroportul Otopeni, Gara de Nord, Piaţa Universităţii, zona Lipscani şi Piaţa Revoluţiei. De asemenea, Primăria vrea să organizeze un festival internaţional al oraşului şi un circuit spre ambasadele ţărilor care vor face parte din acest proiect, în parteneriat cu MAE.

Din raportul de specialitate al proiectului aprobat de CGMB aflăm că Asociaţia „Destinaţia Bucureşti” a fost înfiinţată special în scopul creşterii notorietăţii şi prestigiului Capitalei în ţară şi în străinătate, a elaborării strategice de brand a Bucureştiului, a promovării turistice internaţionale.

Nu se știe însă ce anume a recomandat respectiva Asociație, inexistentă până atunci, pentru colaborarea cu Primăria, care îi va oferi inclusiv sprijin financiar. Asociaţia „Destinaţia Bucureşti” a fost înregistrată legal de-abia pe 4 ianuarie 2013. În raportul de specialitate al Primăriei citim faptul că „Asociaţia Destinaţia Bucureşti este formată dintr-o echipă de profesionişti care au activat/activează în publicitate, mass-media, turism, PR, entertainment, transport, marketing etc.”, fără a se menționa însă cine sunt acești profesioniști. 

Referitor la motivul pentru care municipalitatea a ales acest ONG, în proiectul de hotărâre este specificat faptul că Asociaţia sus-menţionată a trimis Primăriei o adresă prin care solicită încheierea acordului de colaborare în vederea „finanţării şi dezvoltării în comun a unor programe, proiecte şi evenimente care vor avea ca scop dezvoltarea Municipiului Bucureşti ca destinaţie turistică şi culturală”.

Interesant este însă faptul că adresa ar fi fost trimisă de ONG la Primărie înainte ca ONG-ul să existe din punct de vedere legal, ceea ce ridică semne de întrebare asupra modului în care a fost acceptată cererea de către Primărie, din partea unei entități practic inexistente. Asociaţia a fost constituită legal în data de 4 ianuarie 2013, în timp ce solicitarea către municipalitate datează din 12 decembrie 2012:

Reprezentantul și președintele Asociației este Florin Alexe, actual deputat PNL și șef al Tineretului Național Liberal, fost consilier general al Municipiului București. Acesta a precizat pentru B365.ro că „Asociația va realiza un proiect complex. S-a constituit un grup de lucru, organizat apoi în această asociație, care a realizat o radiografie a ceea ce se întâmplă în acest moment cu imaginea orașului și realizează un proiect complex, ce își propune să acopere și să rezolve găurile identificate în timp. Nu avem încă o prezență în mediul online pentru că proiectul nostru complet va fi prezentat bucureștenilor printr-o campanie amplă de comunicare, cu lansarea oficială în luna martie a acestui an. Momentan site-ul este în probe„.

Florin Alexe a fost Consilier General al Capitalei în perioada 2008-2012 și membru în Consiliul Local al Sectorului 3 între 2004 și 2008. „Noi am întrebat despre un posibil conflict de interese (n.r. între funcția sa și statutul Asociației și colaborarea cu Primăria Capitalei) și ni s-a spus că nu ar fi o problemă. Totuși, am să ies din asociație în curând pentru că nu aș vrea să periclitez munca acestor oameni” a precizat Alexe.

Referitor la campania în sine, Florin Alexe spune că se va concentra pe toate aspectele interacțiunii turiștilor străini cu Capitala, „de la taximetristul care te ia din aeroport până la vânzătorii din magazin, pentru că trebuie să conștientizăm importanța tuturor acestor aspecte pentru a putea crea o imagine mai bună a orașului„.

Liberalul deține o experiență în marketing, concretizată în coordonarea activitatății de marketing a mai multor companii, cum ar fi Radio Contact, Kiss FM sau Centrul Naţional Media – Naţional FM și este doctorand la ASE, cu o teză referitoare chiar la brandul oraşului Bucureşti, potrivit CV-ului publicat pe site-ul personal.

În timpul mandatului său la Primăria Sectorului 3, Alexe a coordonat prin firma Indoor Media Group alături de asociatul său, membrul PDL Victor Tărtăcuță, pe atunci vice-primar al sectorului 3, mai multe contracte pe bani publici cu Autoritatea de Sănătate Publică a Municipiului București, activități controversate în presa de la vremea respectivă.

Primăria Capitalei a făcut, în ultimii ani, mai multe demersuri de promovare a imaginii Bucureştiului. Printre acestea se numără fondarea Asociaţia de Turism a Municipiului Bucureşti, un ONG fondat de Primăria Municipiului Bucureşti, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, agenția J’Info Tours, Asociaţia de promovare a Obiectivelor Turistice, Romexpo SA, firma de transport CDI, Danco Pro Communications şi Comuniunea Internaţională Română şi prezidat de Sorin Oprescu.

De asemenea, Primăria a plătit 100.000 de euro pentru elaborarea unui slogan, a unei noi steme şi a unui studiu privind imaginea Capitalei, în vederea realizării unui „Manual de Identitate Vizuală a Primăriei Municipiului Bucureşti”, ce cuprinde şi „city brand-ul” Capitalei, tipărit în 1.000 de exemplare şi imprimat pe 1.000 de CD-uri. Niciuna dintre acestea însă nu au fost însă utilizate până acum.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button