Imaginea Bucureștiului după un cutremur major. Peste 2000 de clădiri prăbușite, 218 hectare cu dărâmături, 400 de străzi blocate. O imagine sumbră a orașului în care trăim, în cazul unui cutremur cu o magnitudine mare. Nu o spunem noi, ci o demonstrează o platformă online lansată joi în Capitală.
Imaginea Bucureștiului după un cutremur major. Peste 2000 de clădiri prăbușite, 218 hectare cu dărâmături, 400 de străzi blocate
Mai exact, platforma online se numește dupacutremur.ro, iar încă de la primul click pe acest site ți se face pielea de găină, doar gândindu-te ce dezastru ar putea face un cutremur de o mare intensitate.
Pe această platformă se găsește o hartă centralizată a zonelor cu risc seismic ridicat și toate consecințele care ar putea să apară în urma unui cutremur major.
Recomandăm și: Cum poți supraviețui unui cutremur? ARCEN a publicat astăzi ghidul dedicat bucureștenilor în cazul unui seism
Din păcate, orașul nostru este capitala cu riscul seisimic cel mai ridicat din Uniunea Europeană, iar peste 2000 de clădiri stau să cadă, la propriu, la următorul cutremur.
Și mai trist este că Bucureștiul ar avea nevoie de zeci de ani pentru a consolida aceste clădiri cu risc seismic. Și aici vorbim despre cel mai optimist scenariu.
Dar, să revenim la portalul online. În cazul unui cutremur major, Bucureștiul ar ajunge să aibă aproape 10% din străzi blocate, iar misiunea salvatorilor ar deveni și mai grea. Aproximativ peste 20 de kilometri de străzi.
Recomandăm și: Mai multe instituții de cultură, printre care și teatrul Nottara vor fi suferi lucrări de consolidare în caz de cutremur
Calculele au demonstrat că suprafața totală posibilă a zonelor de dărâmături echivalează cu de 14 ori suprafața Parcului Cișmigiu (218 ha).
Matei Sumbasacu, co-fondator Re Rise, recunoaște că această situație este periculoasă, dar nu atât de periculoasă pentru că oamenii s-au obișnuit cu ea. Șocați ar fi oamenii care ar vedea totul din exterior.
„(Situația) Este periculoasă pentru că pe lângă clădirile care or pica, o să avem un oraș blocat, un oraș cu o hartă schimbată pe care nu o să știm să îl utilizăm în primele zile.”, a declarat Matei Sumbasacu, co-fondator Re Rise, potrivit digi24.ro.
Prorectorul Universității de Construcții Tehnice București știe că este complicat ca situația să se rezolve de pe o zi, pe alta. Cezar Vlăduț a declarat că la nivelul Ministerului Dezvoltării ar exista o inițiativă de a schimba modul în care se face expertiza clădirilor, de a simplifica tot procesul.
Pe multe străzi chiar din centrul Bucureștiului, tencuiala de pe clădiri stă să pice în capul trecătorilor, în orice moment. Sigur vedeți tot mai des anunțuri de genul „Stă să cadă tencuiala, ocoliți zona!”, dar nimeni nu ia măsuri.
Chiar pe Calea Victoriei sunt multe clădiri care sunt încadrate într-o zonă cu risc seismic ridicat. La cel mai mic cutremur, fațadele imobilelor sunt în pericol să se prăbușească.