Iliescu, despre actiunea Rusiei în Ucraina: Este cam aventuroasă. Dar rușii au o datorie istorică

de:
06 mart. 2015
1 Afișari
Iliescu, despre actiunea Rusiei în Ucraina: Este cam aventuroasă. Dar rușii au o datorie istorică

Rugat sa-l caracterizeze pe presedintele rus, Vladimir Putin, Ion Iliescu a spus ca este „un om de actiune si ambitie”. scrie ziare.com.

„Pe mine m-a surprins faptul ca s-au aventurat intr-un asemenea conflict. Ucraina a fost prima zona de formare a statului rus, prima forma de stat rusesc a fost Kievskaya Rus (Rusia Kieveana), adica statul rus cu capitala la Kiev. Apoi Ivan cel Groaznic a mutat-o la Moscova si Petru cel Mare la Petrograd.

Asta a fost istoria, deci Ucraina este parte din istoria Rusiei, probabil de aici sunt anumite sensibilitati, ca Ucraina si-a declarat independenta, s-a desprins cumva de Rusia, dar firesc ar fi fost, tinand seama de aceasta istorie comuna, sa existe relatii de intelegere, de cooperare (…) Deci ceva este anormal in maniera de abordare si de reactie”, a declarat fostul presedinte.

Intrebat care va fi raspunsul Rusiei la amplasarea centrelor de comanda ale NATO in Europa de Est, Iliescu a afirmat ca va fi „prudent”. „Trebuie sa ia in considerare situatia data, obiectiva si nu cred ca-si va putea permite sa mearga mai departe cu acte ca cel din Ucraina, care si asa a creat un factor mare de instabilitate chiar in spatiul fost sovietic, in spatiul rus, in tarile care s-au desprins din fosta URSS”, a precizat fostul presedinte.

Referitor la Luhansk si Donetk, Ion Iliescu a spus ca „se prefigureaza o desprindere, o ruptura din Ucraina” care va adanci instabilitatea din aceasta tara si ii va afecta unitatea statala.

Pe de alta parte, fostul sef al statului a apreciat ca „rusii au o anumita datorie istorica”, intrucat primul stat rus a fost Kievskaya Rus (Rusia Kieveana). „Intr-un fel este si aceasta nostalgie, faptul ca s-a desprins Kievskaya Rus cu Ucraina din Rusia Mare, probabil, ca mentalitate. Era, de pe alta parte, o obligatie ca sa respecte aceste legaturi de fraternitate intre aceste doua popoare care au trait impreuna in marele stat rus, in URSS samd”, a spus Ion Iliescu.

El a mai spus ca actiunea Rusiei de incurajare a separatismului din estul Ucrainei a fost „cam aventuroasa”.

Cookies