Ilegalitățile lui Florin Rotaru au ajuns la Parchet: Cheltuieli ilegale de peste 5 milioane de lei

de:
07 apr. 2014
8 Afișari
Ilegalitățile lui Florin Rotaru au ajuns la Parchet: Cheltuieli ilegale de peste 5 milioane de lei

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au confirmat pentru B365.ro că au primit o sesizare formulată de Curtea de Conturi, sesizare legată de neregulile descoperite de instituție la Biblioteca Metropolitană. Pentru aceste nereguli este responsabil Florin Rotaru, directorul demis al instituției.

Curtea de Conturi a stabilit că Biblioteca Metropolitană a cheltuit ilegal suma de 5.019.000 lei în 2012. În plus, Curtea de Conturi a constatat abateri financiar-contabile de 169.000 lei.  

Mai mult, Curtea de Conturi a constatat că pentru unele dintre faptele săvârșite la Biblioteca Metropolitană există indicii că au încălcat legea penală

Astfel, Biblioteca Metropolitană a cumpărat sute de cărţi la preţuri exorbitante, supraevaluate, mult mai mari decât cele de pe piața internațională de la un bătrânel de 86 de ani, Pavelescu Constantin, dar și de la organizatia neguvernamentală Asociația Bibliotecarilor și Documentariștilor din România, asociație al cărui președintele este, de la înființarea ei, directorul Florin Rotaru. Pentru una dintre cărţile cumpărate de la această organizaţie de BMB s-a plătit o sumă de 200 ori mai mare decât preţul cu care aceeaşi carte poate fi cumpărată de pe piaţa internaţională. Responsabil pentru aceste achiziții este Florin Rotaru, fostul director al Bibliotecii Metropolitane.

Conform Curții de Conturi, suma nejustificată plătită de către Biblioteca Metropolitană București, doar în acest caz, este de 2.786.692 lei. Reprezentanții Curții de Conturi scriu în raport că aceste nereguli descoperite la Biblioteca Metropolitană sunt fapte pentru care există indicii că au fost săvârșite cu încălcarea legii penale.

Biblioteca Metropolitană a făcut, conform Curții de Conturi, alte cheltuieli nelegale de 2.148.819 lei, prin achiziția de servicii de turism și conexe, precum și servicii de reuniuni și conferințe, pentru „Simpozionul Cartea, România, Europa” și „Școala de vară”. Aceste achiziții au fost făcute fără aprobarea primarului general și fără documente care să le justifice. Conform Curții de Conturi, pentru aceste fapte există indicii că au fost săvârșite cu încălcarea legii penale. 

Plățile nelegale au fost efectuate către S.C. C.B.M. INTERNAȚIONAL EXIM SRL – Agenția de turism CBM TRAVEL ( servicii de cazare la hotel, servicii de restaurant, servicii de transport intern, servicii de transport extern, alte servicii legate de organizarea de reuniuni și conferințe). Nu există documente justificative care să probeze faptul că serviciile în fapt au fost prestate, conform raportului Curții de Conturi.

În plus, Biblioteca Metropolitană a făcut o plată nelegală de 79.758 lei pentru prestări de servicii și lucrări neefectuate.

Plata nelegală pentru aceste servicii a fost făcută, conform raportului, către firma RESPECT INVEST S.R.L.. Majoritatea lucrărilor din Biblioteca Metropolitană au fost realizate de firma RESPECT INVEST S.R.L., administrată de un apropiat al directorului Rotaru, Viorel Georgescu. Lucrările erau încredinţate direct, fără licitaţie, directorul BMB având grijă ca orice lucrare să se încadreze sub suma de 15.000 de euro. Chiar dacă erau realizate lucrări de anvergură, cu același profil, ele erau împărțite în lucrări mai mici și date firmei spre executare prin achiziție directă

Curtea de Conturi a mai constat că biblioteca nu a respectat principiile economicității și eficienței în utilizarea fondurilor publice, pentru că a achiziționat servicii de mentenență preventivă în valoare totală de 168.682 lei.

Întreg raportul întocmit de auditul financiar al Curții de Conturi, care conține toate ilegalități dovedite la bibliotecă, dar și măsuri luate, poate fi citit AICI

Florin Rotaru s-a lăudat de multe ori că este prieten cu Sorin Oprescu şi că, din această cauză, nu se teme de anchete. Mai mult, în mijlocul unei anchete demarate de Primăria Capitalei la Biblioteca Metropolitane la începutul anului trecut, ancheta care vizează numeroasele ilegalităţile de care directorul instituţiei, Florin Rotaru, era acuzat, Sorin Oprescu, primarul general, a decis să-i prelungească mandatul directorului cu încă şase luni.

Până la urmă, Rotaru a fost demis, dar Primăria Capitalei nu a făcut plângere penală pentru pierderile înregistrate.

După ce a anunțat că directorul Florin Rotaru va fi demis, Sorin Oprescu a declarat, pentru B365.ro: „Am anunțat organele abilitate, am dat dosarul mai departe. Ei vor decide dacă-l vor acționa în instanță. Comisia de Disciplină a Primăriei Capitalei analizează dosarul”.

După apariția raportului Curții de Conturi, reporterii B365.ro au trimis o solicitare Primăriei Capitalei, în care au întrebat dacă Primaria Capitalei va depune o plângere penală împotriva lui Florin Rotaru, având în vedere prejudiciul
adus instituției. Reprezentanții PMB au răspuns: „In ceea ce priveste cheltuielile nejustificate în sumă de 2.787.000 lei, efectuate pentru achiziţionarea unor cărţi şi publicaţii, consemnate în Raportul Curţii de Conturi, conducerea actuală a Bibliotecii Metropolitane a Municipiului Bucureşti va lua măsurile legale care se impun, în vederea cuantificării, înregistrării şi recuperării prejudiciului constatat”.

Actuala directoare a Bibliotecii Metropolitane, Râpeanu Anca, a declarat, pentru B365.ro, că nu poate spune, momentan, dacă BMB va face plângere penală împotriva lui Rotaru, deoarece: „Suntem in prezent in etapa de pregatire pentru cuantificarea si inregistrarea prejudiciilor constatate de Curtea de Conturi. Pana la finele lunii se va stabili o comisie interna care va analiza situatia achizitiei de carte veche/rara pe ultimii 3 ani, urmand sa luam masurile legale ce tin de competenta Bibliotecii Metropolitane Bucuresti sau, dupa caz, sa inaintam propuneri de analiza catre institutiile care au competenta, in functie de rezultatele cercetarii interne. Pana nu incheiem aceasta faza de analiza interna nu va voi putea raspunde la intrebare”.

Cookies