IKEA- legături cu Securitatea lui Ceauşescu, în perioada comunistă

de:
16 apr. 2014
9 afișări
IKEA- legături cu Securitatea lui Ceauşescu, în perioada comunistă

Potrivit documentelor Intreprinderii de Comert Exterior (ICE) Dunarea, consultate de HotNews.ro la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), in anii ’80, la un moment dat, seful spionajului, generalul Aristotel Stamatoiu, a dispus trimiterea unei sume de bani intr-un cont al IKEA de la Banca de Comert Exterior a Germaniei de Est.

Operatiunea, cu numele de cod „Scandinavica”, era coordonata de maiorul de securitate Constantin Anghelache, actualul presedinte executiv al FC Dinamo Bucuresti. „Cei care vorbesc despre trecut spun povesti, cei care vorbesc despre maine viseaza, cei care fac ce trebuie azi sunt realisti. Eu fac ce trebuie azi, sunt un om realist”, a declarat Anghelache, pentru HotNews.ro .

Potrivit documentelor gasite in arhivele predate recent de SIE la CNSAS, Operatiunea „Scandinavica”, de aport special de valuta, s-a derulat in perioada 1985-1986 (cel putin) si se refera la un contract de 97 de milioane de coroane suedeze (SEK), adica circa 13 milioane de dolari la vremea aceea, incheiat intre ICE Tehnoforestexport, o companie romana de comert exterior, si IKEA of Sweden. ICE Tehnoforestexport era intreprinderea Ministerului Industriei Lemnului si Materialelor de Constructie, condus in perioada 1985-1987 de ministrul comunist Richard Winter. 

Potrivit unor rapoarte intocmite de ofiterii de securitate, in afacerea IKEA – ICE Tehnoforestexport a intervenit Intreprinderea de Comert Exterior Dunarea, firma Securitatii. Din documentele disponibile transpar intelegerile intre IKEA si ICE Tehnoforestexport, pe de-o parte, si interventia Securitatii, prin ICE Dunarea, pe de alta parte. Mai multe detalii, pe HotNews.ro.

Cookies