ARHIVA B365

ICCJ decide miercuri dacă primarul Sectorul 1 Andrei Chiliman rămâne în libertate

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, s-a prezentat miercuri la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde se va judeca o contestatie a DNA fata de decizia instantei de a-l lasa pe primar in libertate, in dosarul in care este cercetat de constituire de grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta in forma continuata, informează Hotnews.ro.

La intrarea in instanta, Chiliman nu a dorit sa dea declaratii presei.

Pe 20 iunie, ICCJ a respins cererea DNA de arestare preventiva a lui Andrei Chiliman, urmand ca acesta sa fie cercetat sub control judiciar pentru urmatoarele 60 de zile.

Aceeasi decizie a fost luata si in cazul lui Vlad Moisescu (fost trezorier al PNL), Ioana Costescu (consilier personal al primarului) si Ion Brad (consilier local), pusi sub acuzare in acelasi dosar.

Decizia nu este definitiva, iar DNA a facut contestatie.

Potrivit DNA, incepand cu anul 2004, dupa alegerile locale, la initiativa lui Vlad Moisescu, a fost constituit un grup infractional organizat, din care mai faceau parte Andrei Chiliman, Ioana Costescu si Ion Brad, care a avut drept scop comiterea unor fapte de coruptie, care sa genereze obtinerea unor comisioane cuprinse intre 10% si 15% din valoarea lucrarilor atribuite pe criterii clientelare unor firme.

Vlad Moisescu este cel care coordona grupul, solicita si incasa comisioanele si dispunea cu privire la modalitatea gestionarii acestora, Ioana Costescu si Ion Brad derulau activitati de determinare a platii comisioanelor si de incasare a acestora, iar Andrei Chiliman garanta favorizarea societatilor agreate in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor si, ulterior, pe parcursul derularii acestora.

Banii primiti de la reprezentantii societatilor comerciale au fost impartiti in urmatoarele procente: 30% Andrei Chiliman; 15% Vlad Moisescu; 15% Ioana Costescu; 15% Ion Brad, 10% PNL – filiala Sector 1.

DNA arata ca diferenta de 15% a fost folosita pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentara a functionarilor care au sprijinit, in diferite modalitati, la derularea activitatilor ilicite.

Gruparea ar fi obtinut astfel peste 8 milioane de euro de la SC Straco SRL, reprezentata de Traian Horpos si Alexandru Horpos, suma ce reprezenta 10% din platile efectuate de catre Primaria sectorului 1 catre firma, in perioada 2007 – 2014, in baza contractelor incheiate cu institutia publica. De asemenea, grupul a obtinut de la SC Romair Consulting SRL, reprezentata de Gheorghe Boeru, suma de 300.000 lei.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button