ÎCCJ ar putea da, luni, verdictul în dosarul „Case pentru generali”

de:
09 mart. 2015
1 Afișari
ÎCCJ ar putea da, luni, verdictul în dosarul

Instanţa supremă a încheiat, pe 23 februarie, dezbaterile în dosarul locuinţelor de serviciu care ar fi fost cumpărare ilegal de la stat de fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu şi alţi zece generali şi colonei, notează romanialibera.ro.

După încheierea dezbaterilor, instanţa a ascultat pledoariile finale ale acuzării şi apărării.

Procurorul DNA prezent la proces a cerut condamnarea inculpaţilor la pedepse de peste şapte ani de închisoare, precum şi degradarea militară a acestora.

Avocaţii au spus că la vremea respectivă exista un vid legislativ privind condiţiile în care puteau fi cumpărate casele de serviciu puse la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), astfel că nu li se poate imputa clienţilor lor faptul că au acţionat în beneficiul personal.

Avocaţii au arătat că fiecare dintre cei judecaţi a plătit pentru locuinţa cumpărată, astfel că acuzaţiile anchetatorilor nu au fundament.

Instanţa supremă a rămas în pronunţare în acest caz şi a stabilit luarea unei decizii în 9 martie.

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu şi alţi zece generali şi colonei, persoane care au deţinut funcţii de conducere în MApN la data faptelor, au fost trimişi în judecată de DNA, în septembrie 2013, pentru cumpărarea unor locuinţe de serviciu, la un preţ subvenţionat, în baza unor declaraţii false.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1999-2005, Traian Pigui, în calitate de şef al Direcţiei Domenii şi Infrastructuri din Ministerul Apărării Naţionale, s-a implicat în atribuirea, în condiţii nelegale, a unor locuinţe de serviciu, (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumpărate la preţ subvenţionat, în baza Legii 562/2004, de către beneficiari – cadre militare cu funcţii de conducere din MApN.

Traian Pigui ar fi întocmit nelegal adrese de repartiţie a unor locuinţe de serviciu şi ar fi acordat avize de repartizare ce nu erau în concordanţă cu legea, prin care i-a indus în eroare pe membrii comisiilor de auditare formate în vederea vânzării în regim subvenţionat a acestor locuinţe. Prin urmare, membrii comisiilor respective au întocmit, în fals, mai multe documente oficiale, în baza cărora s-au vândut locuinţele în regim subvenţionat inculpaţilor Floarea Şerban, Francisc Radici, Constantin Năstase, Sergiu Tudor Medar şi Gheorghe Rotaru.

„Vânzarea în regim subvenţionat a acestor locuinţe a fost de natură să aducă Ministerului Apărării Naţionale un prejudiciu cumulat de 962.330,37 lei, inculpatul Traian Pigui înlesnind obţinerea de foloase materiale injuste pentru titularii contractelor de cumpărare în regim subvenţionat”, au scris procurorii în documentul citat.

Totodată, Dobriţoiu, Şerban, Radici, Năstase, Medar, Rotaru, precum şi Gheorghe Gonciaruc, Ionel Vizitiu, Corneliu Duţă şi Mihaela Matei au închiriat şi ulterior au cumpărat, în regim subvenţionat, o locuinţă de serviciu de la MApN, cu încălcarea prevederilor legale, mai spun procurorii.

Mai multe pe romanialibera.ro.

Cookies